Κ. Τσιαμπάς: Τι τρέχει πραγματικά με τους ανελκυστήρες στο Χέλμειο Δημοτικό Αγ. Παρασκευής
Κοινωνία

Κ. Τσιαμπάς: Τι τρέχει πραγματικά με τους ανελκυστήρες στο Χέλμειο Δημοτικό Αγ. Παρασκευής

Παρέμβαση για το θέμα της κατασκευής ανελκυστήρα στο 5ο – 11ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής (Χέλμειο), για την εξυπηρέτηση δύο μαθητών ΑμεΑ, πραγματοποιεί ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, Κώστας Τσιαμπάς.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρεται στους λόγους που, μαζί με άλλους δημοτικούς συμβούλους, καταψήφισε τη σχετική εισήγηση της διοίκησης στην επίμαχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και στο πώς θα μπορούσε άμεσα να αντιμετωπισθεί το ζήτημα με «σύννομους» τρόπους.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Τσιαμπά:

Ως δημοτικός σύμβουλος και επί επτά χρόνια μέλος και αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, ενημερώνω τους δημότες και τη σχολική κοινότητα ότι στον Δήμο μας έχουμε 28 σχολικά συγκροτήματα εκ των οποίων τα 11 διαθέτουν ασανσέρ. Από αυτά ως διοίκηση, και εγώ ως αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, εγκαταστήσαμε ένα και προγραμματίσαμε την αναβάθμιση  και την αξιοποίηση άλλων οκτώ, η οποία ολοκληρώθηκε στις 31/1/2015.

Πρόσφατα η διοίκηση του κυρίου Σταθόπουλου αποφάσισε την εγκατάσταση ασανσέρ στο 5ο – 11ο Δημοτικό σχολείο  – «Χέλμειο», με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεση την οποία, όπως και άλλοι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, καταγγείλαμε κατ’ απόλυτο τρόπο στο Δημοτικό Συμβούλιο ως παράνομη, τόσο κατά τη συζήτηση της 7ης Αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού, όσο και του συγκεκριμένου θέματος, επειδή:

  1. Το έργο θα εκτελεσθεί βάσει του Ν. 4412/16 (άρθρο 32 περίπτωση γ της παρ.2) όπως επικαλέσθηκε ο κύριος Σταθόπουλος. Παρουσίασα διαχρονικά στοιχεία που παραβιάσθηκε η διάταξη του παραπάνω νόμου που καθορίζει ότι «για να γίνει απευθείας ανάθεση οι ανάγκες δεν πρέπει να προέκυψαν από αδιαφορία – ολιγωρία του Δήμου».
  2. Την εισήγηση για το συγκεκριμένο τεχνικό έργο δεν την υπέγραψαν οι μηχανικοί της Τεχνικής υπηρεσίας, αλλά ο (γιατρός) δήμαρχος.
  3. Την εκτέλεση του έργου δεν τη ψήφισε στην Οικ. Επιτροπή ο αντιδήμαρχος Παιδείας, τον οποίο πιέσαμε να δικαιολογήσει την καταψήφιση, αλλά απέφυγε με τη μέθοδο της κολοτούμπας.
  4. Μπορούσαν να εντάξουν το έργο στην εργολαβία συντήρησης σχολικών κτηρίων 2018 -2019, τη σύμβαση της οποίας υπέγραψε πρόσφατα ο κ. Σταθόπουλος και μάλιστα με 62% έκπτωση. Έχουν προβλεφθεί 22 άρθρα που κάλυπταν το 90% των εργασιών του ασανσέρ.
  5. Ο κύριος Σταθόπουλος, ενόψει των εκλογών, προτίμησε τα βαψίματα, το θέαμα και όχι ουσία, παραβιάζοντας την ιεράρχηση των αναγκών για ασφάλεια και υγεία, κάτι που δυστυχώς -εκτός των άλλων- αφήνουν για τον εργολάβο μεγάλα περιθώρια για εύκολο κέρδος.

Η εισήγηση ψηφίσθηκε διαπαραταξιακά, ενώ εγώ και άλλοι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν το ψηφίσαμε, παρά την φόρτιση που προκλήθηκε από την παράκληση της μητέρας του ενός παιδιού η οποία μίλησε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όσοι ζουν από κοντά τις οικογένειες και τα παιδιά, αισθάνονται μεγάλη συναισθηματική πίεση. Δεν το ψηφίσαμε επειδή η διαδικασία ήταν παράνομη και επειδή είχαμε ερευνήσει και είχαμε διαπιστώσει ότι υπήρχε προσωρινή λύση για την εξυπηρέτηση των παιδιών, μέχρι να κατασκευασθεί ο ανελκυστήρας με σύννομη διαδικασία.

Δεν θα παραθέσω με copy paste από διάφορα site την ισχύουσα νομοθεσία, απλώς και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού. Άλλωστε όλα αυτά είναι γνωστά στη διοίκηση, στους υπαλλήλους, στους δημοτικούς συμβούλους αλλά και σε όσους συμπολίτες ασχολούνται ουσιαστικά με αυτά τα θέματα. Με ελάχιστο κόπο και χωρίς ειδικές γνώσεις, μπορεί ο οποιοσδήποτε να τα βρει στο διαδίκτυο.

Παρατηρούμε με ευχαρίστηση ότι ορισμένοι δημότες συμμετέχουν στα δρώμενα της πόλης.  Για όσους εξ αυτών έχουν επιπλέον εκδηλώσει και επιθυμία να εμπλακούν στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να έχει νόημα και κάποιο αποτέλεσμα η κριτική τους, καλό είναι οι παρεμβάσεις και οι συμβουλές τους να είναι αποτέλεσμα σωστής και πολύπλευρης ενημέρωσης, ο δε γραπτός λόγος τους ας είναι τεκμηριωμένος. Η άσκηση κριτικής εν μέσω αγνοίας του τι ακριβώς συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο προβάλει τη διαχείριση του θέματος στο επίπεδο της επικοινωνίας και του λαϊκισμού.

Ο κύριος Σταθόπουλος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για σωρεία παραβάσεων, παρατυπιών και για τον «τσάτρα – πάτρα» τρόπο διοίκησης. Το χειρότερο και το πλέον ανέντιμο είναι ότι όταν δυσκολεύεται, δειλιάζει και ξεχνάει τις ηθικές αρχές και αξίες και εκμεταλλεύεται και τον ανθρώπινο πόνο.

Ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος διαβεβαιώνω τους δημότες ότι υπηρετώ τη δημοκρατία, προστατεύω τα συμφέροντα του Δήμου και ότι εργάζομαι ευσυνείδητα και ανιδιοτελώς για την αναβάθμισή του. Στόχος μου είναι να ξεφύγουμε από τον παραδοσιακό τρόπο διοίκησης, δηλαδή την ανώδυνη διαχείριση της μιζέριας, και να μπούμε στη νέα εποχή της συνεννόησης και συναίνεσης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet