Μακρά συζήτηση στο Δ.Σ. Αγ. Παρασκευής για το πρώην σχολείο Μακρή – Αποφασίστηκε η λήψη δανείου για την απόκτησή του
Κοινωνία

Μακρά συζήτηση στο Δ.Σ. Αγ. Παρασκευής για το πρώην σχολείο Μακρή – Αποφασίστηκε η λήψη δανείου για την απόκτησή του

Μακρά ήταν η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018 αναφορικά με τη λήψη ή μη δανείου για την απαλλοτρίωση του Ο.Τ. 119 (πρώην Εκπαιδευτήρια Μακρή). Και παρά το γεγονός ότι συγκεντρώθηκαν οι 17 ψήφοι (συνολικά υπερψήφισαν 19 δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ 6 ψήφισαν «παρών») που απαιτούνταν για να περάσει το θέμα, δεν έλειψαν οι σκληρές αντιπαραθέσεις μεταξύ της διοίκησης και της μειοψηφίας.

Ο εν λόγω χώρος (οικόπεδο 4.189τ.μ. και ένα κτίσμα που πρέπει να κατεδαφιστεί) βρίσκεται στην περιοχή του Τσακού, είναι χαρακτηρισμένος ως σχολείο και σύμφωνα με τη διοίκηση μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε σχολική στέγη στην πάνω γειτονιά του Δήμου. Η απόκτηση και η διατήρηση της απαλλοτρίωσης του χώρου έχει απασχολήσει για δεκαετίες αρκετές δημοτικές αρχές και πλέον, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος κατά τη συζήτηση του ζητήματος, το ακίνητο είναι μοναδικό και εάν χαθεί δεν μπορεί να αναπληρωθεί με κάποιον άλλον τρόπο.

Υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το πρώην σχολείο Μακρή;

Γιατί να χαθεί; Γιατί οι ιδιοκτήτες μπορούν σε λίγους μήνες να προσφύγουν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και να ζητήσουν άρση της απαλλοτρίωσης, προκειμένου να αποδεσμεύσουν το ακίνητο και «να χτίσουν στη θέση του πολυκατοικίες», όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθόπουλος. Για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο, η διοίκηση εκτίμησε ότι πρέπει ο Δήμος να έχει στο ταμείο του τα χρήματα για την απαλλοτρίωση, ώστε όταν εκδικαστεί η υπόθεση να έχει αυξημένες πιθανότητες να διατηρήσει το ακίνητο στην κυριότητά του.

Και επειδή τα χρήματα που απαιτούνται (γύρω στα 2,745 εκατ. ευρώ τα εκτιμά η διοίκηση, αλλά οι ιδιοκτήτες – σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες – απαιτούν 5 εκατ. ευρώ) δεν υπάρχουν, η μόνη λύση είναι ο δανεισμός. Κι αυτό καθώς, όπως υποστήριξε ο δήμαρχος, η Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.) δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την αγορά ακινήτου για ανέγερση σχολείου. Κάτι που, ωστόσο, αμφισβητήθηκε έντονα από πολλούς συμβούλους της μειοψηφίας, οι οποίοι – επικαλούμενοι το σχετικό ΦΕΚ – διαβεβαίωσαν ότι η ΚΤ.ΥΠ. και μπορεί και έχει χρηματοδοτήσει ανάλογες αγορές.

Πόσο θα κοστίσει ο δανεισμός;

Από πλευράς μειοψηφίας η κριτική, μεταξύ άλλων, εστιάστηκε στο γεγονός ότι η διοίκηση – όπως υποστήριξαν – έφερε για άλλη μια φορά μια εισήγηση «ποδάρι», χωρίς να είναι παρούσες η νομική και οικονομική υπηρεσία, προκειμένου να απαντηθούν με αξιοπιστία τα πολλά ερωτήματα που τέθηκαν.

Ιδιαίτερα συζήτηση έγινε για την οικονομική κατάσταση του Δήμου και πόσο αυτή μπορεί να «σηκώσει» ένα δάνειο ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό και με τη μεγάλη δαπάνη που έχει «φορτωθεί» ο Δήμος για την πρόσφατη απόκτηση του οικοπέδου και της βίλας Ιόλα.

Η διοίκηση προσπάθησε να καθησυχάσει το Σώμα, λέγοντας ότι ο Δήμος έχει αυξανόμενα πλεονάσματα, που εγγυώνται την αποπληρωμή του δανείου, το οποίο θα έχει διετή περίοδο χάριτος και ένα επιτόκιο λίγο πάνω από το 4%. Μάλιστα, προτάθηκε και το επιχείρημα που η όλη διαδικασία – αντιδικία με τους ιδιοκτήτες θα πάρει χρόνο και η λήψη του δανείου δεν συνεπάγεται αυτομάτως την εκταμίευσή του και άρα η επιβάρυνση για το δημοτικό ταμείο δεν θα είναι άμεση.

Ωστόσο, υπήρξε ο αντίλογος ότι τα έσοδα του Δήμου βαίνουν μειούμενα, ενώ όλα δείχνουν ότι στο άμεσο μέλλον οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να δημιουργούν έσοδα για την κάλυψη των αναγκών τους, όπως προοιωνίζεται και από τη συζήτηση που έχει ανοίξει για μεταφορά των εισπράξεων του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, θέμα που έθιξε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Ησαΐας.

Η πολιτική και κοινωνική διάσταση του θέματος

Ωστόσο, το θέμα είχε και άλλες «ουρές». Έτσι, πολλή συζήτηση έγινε για το κατά πόσο έχουν καταγραφεί οι σημερινές, αλλά και μελλοντικές ανάγκες της πόλης σε σχολικές κτηριακές υποδομές, κατά πόσο η πάνω γειτονιά αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα σχολικής στέγης σε σχέση με άλλες περιοχές της Αγίας Παρασκευής κ.λπ.

Αντίστοιχη αντιπαράθεση υπήρξε και για την έλλειψη διεκδικητικότητας την οποία αρκετά συχνά χρεώνει η μειοψηφία στη διοίκηση του Γιάννη Σταθόπουλου, με χαρακτηριστική την ατάκα του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Γιάννη Μυλωνάκη, ότι ο κ. Σταθόπουλος «θα καταγραφεί ως ο δήμαρχος Real Estate», αφού το μόνο που γνωρίζει να κάνει είναι «να πουλά και να αγοράζει» και όχι να διεκδικεί προς όφελος της πόλης.

Επίσης, πολλοί ήταν οι σύμβουλοι της μειοψηφίας που χρέωσαν στη διοίκηση προεκλογικές σκοπιμότητες, τόσο στην περίπτωση του συγκεκριμένου χώρου, όσο και στην απόκτηση του ακινήτου Ιόλα, κατηγορώντας την ότι δεσμεύει τις επόμενες δημοτικές αρχές και υπερχρεώνει τις επόμενες γενιές Αγιοπαρασκευιωτών.

Πάντως και παρά τις αντιδράσεις και την εμφανή αγωνία ορισμένων συμβούλων της πλειοψηφίας, για το εάν συγκεντρωθούν οι απαραίτητες ψήφοι, το θέμα τελικώς υπερψηφίστηκε, η καταρχήν απόφαση για τη λήψη δανείου εγκρίθηκε και πλέον όλα θα κριθούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, όπου Δήμος και ιδιοκτήτες θα διεκδικήσουν, ο καθένας για λογαριασμό του, τον επίμαχο χώρο στο Ο.Τ. 119.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet