Νέα Αρχή: Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο για τα λάθη της μελέτης του νέου δημαρχείου Αγίας Παρασκευής;
Κοινωνία

Νέα Αρχή: Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο για τα λάθη της μελέτης του νέου δημαρχείου Αγίας Παρασκευής;

Για λάθη στη μελέτη του νέου δημαρχείου Αγίας Παρασκευής κάνει λόγο η παράταξη Νέα Αρχή, σημειώνοντας ότι επιχειρείται να μεταφερθεί η δαπάνη της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης του έργου, ποσού 1.413.385,68 ευρώ, στον Δήμο Αγίας Παρασκευής.

Μεταξύ άλλων η παράταξη ζητεί από την περιφερειακή αρχή να ενημερώσει για τις ενέργειες που έχει δρομολογήσει ώστε να επανεκκινήσει το έργο, ενώ καλεί τις παρατάξεις να πάρουν ξεκάθαρη θέση για τη χρηματοδότηση του έργου.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο για τα λάθη της μελέτης του νέου δημαρχείου; Πάλι οι πολίτες;» η παράταξη του Γ. Οικονόμου αναφέρει:

«Η δημοτική αρχή μας έχει συνηθίσει σε πολλά θέματα να μας κρατάει στο σκοτάδι και να κρύβει τα προβλήματα κάτω απ το χαλί, πιστεύοντας ότι έτσι θα αποφύγει την κριτική για λάθη και παραλείψεις. Δεν προλαβαίνουμε να μετράμε χονδροειδείς χειρισμούς και γκάφες που δυστυχώς κοστίζουν στους δημότες.

Με την 1576/2022 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο 1ος ΑΠΕ και η 1η Συμπληρωματική Σύμβαση του έργου “ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ” . Με την απόφαση αυτή, πέραν των άλλων, επιχειρείται να μεταφερθεί η δαπάνη της 1ης Σ.Σ. ποσού 1.413.385,68 ευρώ στον Δήμο Αγίας Παρασκευής!!! σε εφαρμογή του άρθρου 6 παρ. Β της Απόφασης 360/2017 σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αγίας Παρασκευής  (Διοίκηση Σταθόπουλου).

 Ρωτάμε τον δήμαρχο:

  • Αν πράγματι έδωσε προφορική δέσμευση χρηματοδότησης (όπως αναφέρεται στην απόφαση).
  • Αν το έκανε, ( αι είναι έκθετος γι’ αυτό) γιατί δεν εισήγαγε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου η οποία είναι αρμόδια;
  • Γιατί αποδέχθηκε την ευθύνη χρηματοδότησης του Δήμου Αγίας Παρασκευής για λάθη και παραλείψεις της μελέτης, οι οποίες σε καμία περίπτωση, κατά την γνώμη μας, δεν εμπίπτουν στην διατύπωση της Προγραμματικής Σύμβασης: “Τη χρηματοδότηση κάθε επιπλέον δαπάνης μελετών και εργασιών που δεν συμπεριλαμβάνονται στη θεωρημένη μελέτη και η ανάγκη τους προκύπτει από εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις”.
  • Γιατί δεν ενημέρωσε τις δημοτικές παρατάξεις ένα χρόνο τώρα που υπάρχει για το όλο θέμα σχετική αλληλογραφία.
  • Γιατί αποδέχθηκε ευθύνη του Δήμου, χωρίς να αναζητήσει ευθύνες από τον εξωτερικό μελετητή.
  • Η ύπαρξη του βραχώδους εδάφους, η εκσκαφή του οποίου αποτελεί την κύρια δαπάνη της Συμπληρωματικής Σύμβασης, δεν έγινε αντιληπτή με τις εδαφοτεχνικές μελέτες;
  • Γιατί δεν συμπεριλήφθησαν οι αντίστοιχες ποσότητες στον Π/Υ του έργου;

Καλούμε τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον συμπολίτη μας αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννακόπουλο (μέλος της Ο.Ε. της Περιφέρειας που ψήφισε την έγκριση) να αναθεωρήσουν την στάση τους. Είμαστε στην διάθεσή τους να τους  εξηγήσουμε με νομικά και τεχνικά επιχειρήματα ότι η απόφαση αυτή δεν είναι σωστή.

Η κύρια δαπάνη της 1ης Σ Σ. η οποία κατά την γνώμη μας πάσχει νομιμότητας, δεν αποτελεί αντικείμενο απρόβλεπτης περίστασης, αλλά τακτοποίηση παραλείψεων και σφαλμάτων της προμέτρησης της μελέτης, που πρέπει κατά την ισχύουσα νομοθεσία να επιβαρύνει τις απρόβλεπτες δαπάνες του έργου. Είναι άδικο και αδιανόητο να ζητείται η χρηματοδότηση του Δήμου μας, όταν δεν έχουν εξαντληθεί οι δεσμευμένες από την Περιφέρεια δαπάνες του έργου.

Επίσης ζητάμε ενημέρωση από την Περιφέρεια Αττικής για τις ενέργειες που έχει δρομολογήσει ώστε να επανεκκινήσει το έργο, που λόγω της παραπάνω εμπλοκής έχει σταματήσει. Επιπλέον, αν έχει ζητήσει την άποψη της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου και τέλος αν έχει ληφθεί μέριμνα για τις αναθεωρήσεις του έργου ή θα ακολουθήσει την ίδια πρακτική μεταφοράς της ευθύνης χρηματοδότησης.

Καλούμε επιτακτικά όλες τις δημοτικές παρατάξεις να πάρουν ξεκάθαρη θέση για τη χρηματοδότηση του έργου και μα μην περιμένουν παθητικά και αδιάφορα, άλλο ένα “στραπάτσο” της δημοτικής αρχής που θα το πληρώσουν τελικά οι δημότες».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet