«Οι πολίτες της Αγίας Παρασκευής έχουν ανάγκη από μια διαφορετική πόλη από αυτήν που ζουν σήμερα»
Κοινωνία

«Οι πολίτες της Αγίας Παρασκευής έχουν ανάγκη από μια διαφορετική πόλη από αυτήν που ζουν σήμερα»

Με μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανοιχτή συζήτηση, στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής, παρουσία συλλόγων, φορέων και απλών πολιτών, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 η δεύτερη μεγάλη δράση αμφίδρομης επικοινωνίας της Ομάδας Ενεργών Πολιτών Αλλάζουμε, με θέμα «Μιλάμε ΜΕ τους πολίτες για την καθημερινότητα».

Η εκδήλωση, η οποία αποτελούσε το 5ο θεματικό εργαστήρι που πραγματοποιεί η Ομάδα Αλλάζουμε, ξεκίνησε με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξήχθη σε διάφορες γειτονιές του Δήμου Αγίας Παρασκευής, με τη συμπλήρωση 384 εξειδικευμένων ερωτηματολογίων, πάνω σε θέματα που αφορούν σε 17 επιμέρους τομείς σχετικούς με την καθημερινότητα των πολιτών στον Δήμο, τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών.

Γιάννης Μυλωνάκης και Γιάννης Λογοθέτης στο προαύλιο του σχολείου.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας καταγράφεται έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών για τη διαχείριση της καθημερινότητας από πλευράς Δήμου, ενώ είναι ενδεικτικό ότι οι μόνοι τομείς που σχετικώς «διασώζονται» είναι αυτοί της ανακύκλωσης, του φωτισμού και της αποκομιδής των απορριμμάτων (τα αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες μέρες).

Την εικόνα της καθημερινότητας στην Αγία Παρασκευή, όπως αυτή καταγράφηκε από τους ίδιους τους πολίτες, κλήθηκαν να σχολιάσουν στελέχη και τεχνοκράτες από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα προβλήθηκαν καλές πρακτικές άλλων δήμων και φορέων στους αντίστοιχους τομείς.

Ειδικότερα, το εργαστήρι ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Γιάννη Λογοθέτη, δ/ντή του 7ου Δημοτικού Σχολείου και σύντομο χαιρετισμό του Γιάννη Μυλωνάκη. Η πρώτη ενότητα περιελάμβανε την παρουσίαση και τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων της έρευνας από τον καθηγητή marketing Γιάννη Λαβδιώτη.

Στην ενότητα που αφορούσε στον ψηφιακό στρατηγικό σχεδιασμό – μετασχηματισμό και τις ψηφιακές εφαρμογές, ο Παναγιώτης Βλάχος, νομικός & πολιτικός επιστήμονας, υπεύθυνος προγραμμάτων στο Ινστιτούτο Τοπικής Διακυβέρνησης και Πολιτικών Καινοτομίας, αναφέρθηκε στις τάσεις που καθορίζουν τον χαρακτήρα της σύγχρονης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την κοινωνική καινοτομία που επανακαθορίζει τη σχέση της διοίκησης και των πολιτών και τα νέα μοντέλα συμπαραγωγής υπηρεσιών. Ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, μηχανικός Πληροφορικής, γεν. διευθυντής Core Solutions E.E., ανέλυσε τη σημασία του στρατηγικού σχεδιασμού στον ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων και ο Στέφανος Λιτσαρδόπουλος, υπεύθυνος Ανάπτυξης Πελατών της Novoville, ανέλυσε τις πολυάριθμες δυνατότητες αμφίδρομης επικοινωνίας μέσα από τη χρήση μιας και μόνο έξυπνης εφαρμογής.

Στην ενότητα «Δήμος φιλικός για όλους», ο Δημήτρης Νικόλσκυ, επίτιμος πρόεδρος της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και ο Τάσος Μπομπόνης, πολιτικός μηχανικός, ανέπτυξαν τις διαφορετικές πτυχές του προσβάσιμου σε όλους ψηφιακού και αστικού περιβάλλοντος και στην ενότητα των δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Η Αρετή Προβατά, MCIPR σύμβουλος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Αγ. Δημητρίου, περιέγραψε τη συνολική στρατηγική του συγκεκριμένου Δήμου στον τομέα της φιλοζωίας και της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

Τη συζήτηση έκλεισε, συνοψίζοντας τα βασικά σημεία, η Ελισάβετ Πετσατώδη, αρχιτέκτων μηχανικός, πρ. αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Αγίας Παρασκευής, που είχε την ευθύνη του συνολικού συντονισμού της 2ης δράσης της Ομάδας Ενεργών Πολιτών Αλλάζουμε.

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε αναλάβει η Άννα Αναστασοπούλου, ηλεκτρολόγος μηχανικός, μέλος της Ομάδας.

Στον ανοιχτό διάλογο που ακολούθησε, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες εξέφρασαν τις δικές τους απόψεις και προτάσεις με στόχο τη διαμόρφωση μιας καλύτερης καθημερινότητας στην πόλη τους.

Σχολιάζοντας τα όσα ακούστηκαν στο 5ο θεματικό εργαστήρι ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Μυλωνάκης, μιλώντας εκ μέρους της Ομάδας Ενεργών Πολιτών Αλλάζουμε σημείωσε:

«Όπως διαφάνηκε από τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήσαμε, η καθημερινότητα των πολιτών στην Αγία Παρασκευή απέχει πολύ από το να χαρακτηρισθεί ικανοποιητική. Δυστυχώς, η διοίκηση του Δήμου, παρά τις ευκαιρίες που είχε, αποδείχθηκε ανεπαρκής στο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής στην πόλη μας.

»Ωστόσο, όπως διαφάνηκε από τον γόνιμο διάλογο που ακολούθησε στο 5ο θεματικό εργαστήρι μας, υπάρχουν και λόγοι και τρόποι για να αλλάξουμε τα πράγματα στην Αγία Παρασκευή. Αρκεί, βέβαια, να υπάρχει και η ανάλογη πολιτική βούληση, η οποία θα “απαντά” με αποτελεσματικότητα στα αιτήματα των πολιτών.

»Για άλλη μια φορά ευχαριστούμε όλα τα μέλη του “Αλλάζουμε” που εθελοντικά και καθοριστικά συνέβαλαν στην επιτυχία και της 2ης δράσης μας».

Μπορείτε να παρακολουθείτε τη δραστηριότητα του Αλλάζουμε στο allazoume.gr, στο Facebook, στο instagram και στο YouTube

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet