Οι προτάσεις του Συλλόγου Κοντοπεύκου – Παραδείσου-Πευκακίων για το σχέδιο νέου κανονισμού καθαριότητας Αγίας Παρασκευής
Κοινωνία

Οι προτάσεις του Συλλόγου Κοντοπεύκου – Παραδείσου-Πευκακίων για το σχέδιο νέου κανονισμού καθαριότητας Αγίας Παρασκευής

Τις απόψεις του για το προτεινόμενο σχέδιο νέου κανονισμού καθαριότητας Δήμου Αγίας Παρασκευής κατέθεσε στη διαβούλευση ο Σύλλογος Κοντοπεύκου – Παραδείσου – Πευκακίων Αγίας Παρασκευής.

Ο σύλλογος αναφέρει σχετικά:

«Η καθαριότητα στους κοινόχρηστους χώρους και η διαχείριση των απορριμμάτων καθορίζει το επίπεδο της δημόσιας υγείας και του Πολιτισμού μας. Αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα της εποχής μας και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαια έτσι ώστε και το περιβάλλον να προστατευτεί και τη ζωή στον Δήμο μας να βελτιώσουμε. Η πρόταση της κυβέρνησης που εμπεριέχεται στο προτεινόμενο σχέδιο του Δήμου, έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση και επιχειρεί να αντιμετωπίσει το μεγάλο αυτό θέμα με αστυνόμευση και πρόστιμα στην λογική του “ο ρυπαίνων πληρώνει” και “πληρώνω όσα πετάω”. Λύσεις, που οδηγούν στην ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση της πλειοψηφίας μια και δεν έχουμε όλοι μας την ίδια οικονομική δυνατότητα ενώ παράγουμε τον ίδιο περίπου όγκο σκουπιδιών. Δηλαδή είναι άδικο ένας πλούσιος και ένας φτωχός να καλούνται να πληρώσουν το ίδιο κόστος για τα απορρίμματά τους. Επί πλέον, δίνεται η δυνατότητα να περάσει η διαχείριση σε ιδιωτικές εταιρείες πχ λόγω έλλειψης προσωπικού και να καταλήξει σε πλουτισμό ιδιωτικών εταιρειών που εμπλέκονται στην διαχείριση των απορριμμάτων.

Θεωρούμε τη διαχείριση των απορριμμάτων και την καθαριότητα της πόλης αγαθό που οφείλει η δημοτική αρχή να το προσφέρει δωρεάν σε όλους και να χρηματοδοτείται από τους δημότες ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα.

Ως εκ τούτου προτείνουμε:

  1. Να αφαιρεθούν οι αναφορές “ο ρυπαίνων πληρώνει” και “πληρώνω όσα πετάω” και ότι προβλέπεται για την εφαρμογή τους
  2. Επίσης διαφωνούμε με την λογική της αστυνόμευσης και των προστίμων και ζητάμε να αφαιρεθούν από το σχέδιο κανονισμού καθαριότητας.

Η δημοτική αρχή Αγίας Παρασκευής μέχρι σήμερα δεν μερίμνησε ώστε να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και μια εύρυθμη λειτουργία απομάκρυνσης  απορριμμάτων. Η έλλειψη σταθμού μεταφόρτωσης, πράσινου σημείου, κατάλληλου αμαξοστασίου απορριμματοφόρων και μέτρων ασφάλειας και υγείας για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα το αποδεικνύουν.

Θύματα αυτής της κατάστασης πρώτα οι εργαζόμενοι που κάνουν την δουλειά τους κάτω από αντίξοες συνθήκες και ακολουθούν όλοι οι δημότες, περισσότερο όμως από όλους τους δημότες οι κατοικούντες στο Κοντόπευκο, τον Παράδεισο και τα Πευκάκια που φιλοξενούν τον στόλο των απορριμματοφόρων και των άλλων οχημάτων καθαριότητας. Ενδεικτικό της σημερινής κατάστασης είναι το ότι ο χώρος αυτός – το αμαξοστάσιο του Δήμου – πρόσφατα από την Περιφέρεια αποφασίστηκε να κλείσει γιατί κάποιες δραστηριότητές του μόλυναν το περιβάλλον.

Το αμαξοστάσιο πρέπει να μεταφερθεί στις παρυφές του Υμηττού, όπως έκαναν όλοι οι Δήμοι από τον Χολαργό έως την Βουλιαγμένη. Ο ενδεδειγμένος χώρος είναι κάτω από την γέφυρα του Σταυρού. Από το σημείο εκείνο τα οχήματα του Δήμου θα μπορούν να έχουν την γρήγορη και οικονομικότερη παρέμβαση σε οποιοδήποτε σημείο του Δήμου.

 Πλέον αυτών προτείνουμε και τα εξής :

  1. Να συμπεριληφθεί η απαγόρευση χρήσης βενζινοκίνητων μηχανημάτων από τους κηπουρούς για τον περιορισμό της ηχορύπανσης. Επίσης να ενταχθεί στις απαγορεύσεις η χρησιμοποίηση της φυσούνας απώθησης φύλλων και να αντικατασταθεί από φυσούνα εισρόφησης. Η ηχορύπανση δεν είναι χειρότερη από την ατμοσφαιρική ρύπανση από την σκόνη που σηκώνουν οι φυσητήρες. Τα μικροσωματίδια της σκόνης, είναι πολύ πιο επιβλαβή για την υγεία του ανθρώπου από τον υπερβολικό ήχο.
  2. Αναγκαία η με μέριμνα του Δήμου περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των δημοτών, όμως θα πρέπει παράλληλα να καθαρίζει ο Δήμος τους χώρους που είναι στην ιδιοκτησία του. Όπως π.χ. Τήνου και Δερβενακίων και στο τρίγωνο της Θάλειας, ο Δήμος ενώ είναι ιδιοκτήτης τα έχει εγκαταλείψει στα σκουπίδια και στα μπάζα. Στην Τήνου πέρα από την ύπαρξη των σκουπιδιών, υπάρχει και μικρό ρέμα που παρά τις Συνταγματικές προβλέψεις για την διευθέτησή του, ο Δήμος διαχρονικά αδιαφορεί.
  3. Αναγκαία επίσης η μέριμνα για την δυσοσμία που αναδύεται από τα φρεάτια των ομβρίων. Πόσο πιστευτός μπορεί να γίνει ο Δήμος για το ενδιαφέρον του όταν υπάρχει δυσοσμία στην πόλη μας και η δημοτική αρχή κάνει πως δεν καταλαβαίνει ;
  4. Δεν συμφωνούμε με το πρόστιμο έως 500 ευρώ για ανάρτηση πανό και 30 ευρώ η αφίσα. Η επικοινωνία των συλλόγων με τους κατοίκους γίνεται με πανό και αφίσες. Όταν ο Δήμος δεν έχει προνοήσει να υπάρχουν κατάλληλα πλαίσια για τις ανάγκες αυτές, δεν μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet