Οι 10 στόχοι για τον Χωρικό Σχεδιασμό του Δήμου Αγίας Παρασκευής
Κοινωνία

Οι 10 στόχοι για τον Χωρικό Σχεδιασμό του Δήμου Αγίας Παρασκευής

Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς, υπέβαλε στις 10 Ιουνίου 2020, αναλυτικό και τεκμηριωμένο υπόμνημα προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συγκεκριμένα στον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και στον υφυπουργό Δημήτρη Οικονόμου.

Στο υπόμνημα αναφέρονται οι 10 βασικοί στόχοι Χωρικού Σχεδιασμού του Δήμου Αγίας Παρασκευής, προκειμένου να εγκριθεί προς τον Δήμο χρηματοδότηση για την εκπόνηση Τοπικού Χωρικού Σχεδίου (ΤΧΣ) του ν. 4447/16.

Όπως τονίζει ο κ. Ζορμπάς «θεωρούμε ότι μετά την έγκριση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας Αττικής, με τις κατευθύνσεις του οποίου ο Δήμος επιθυμεί να εναρμονιστεί, προκύπτει πιεστικά η ανάγκη να μεταλλαχθούμε από πρώην περιαστικό προάστιο σε σύγχρονο αστικό Δήμο στη βάση των κατευθύνσεων του υπερκείμενου σχεδιασμού. Στην κατεύθυνση αυτή, εκτιμούμε ότι ο Δήμος μας οφείλει να εκσυγχρονίσει τον χωρικό του σχεδιασμό μέσω της έγκρισης ενός σύγχρονου ΤΧΣ».

Επίσης ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής σημειώνει ότι «ειδικότεροι στόχοι μας περιλαμβάνουν την εξασφάλιση κατοικίας, απασχόλησης και υψηλής ποιότητας ζωής, την ορθολογικοποίηση της έντασης των μετακινήσεων με ιδιωτικά μέσα, και των μετακινήσεων κατοικίας – εργασίας – εξυπηρετήσεων, την προώθηση εναλλακτικών (ήπιων) τρόπων μετακίνησης και την εξασφάλιση της πρόσβασης και της προστασίας των φυσικών οικοσυστημάτων του όρους Υμηττού, στις υπώρειες του οποίου αναπτύσσεται ο Δήμος».

Παράλληλα, συνεχίζει ο κ. Ζορμπάς, «εδώ και μια δεκαετία έχει αναφανεί η ανάγκη να ενσωματωθούν οι νέες κατηγορίες χρήσεων που διαμορφώθηκαν με την εξέλιξη της επιχειρηματικότητας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, όπως αποτυπώνονται στο νέο π.δ. 59/18 (ΦΕΚ 114/Α/18) – Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης».

Τέλος, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής επισημαίνει ότι «με δεδομένο πως τα ΤΧΣ εγκρίνονται με Προεδρικό Διάταγμα στοχεύουμε στην αναθεώρηση ορισμένων προβλέψεων της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) Μεσογείων (ΦΕΚ 199/Δ/2003), προκειμένου να προωθήσουμε κατάλληλες ρυθμίσεις και παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα για την ενίσχυση της Κυκλικής Οικονομίας».

Επίσης, ο κ. Ζορμπάς ζητά να καθορισθεί συνάντηση προκειμένου να αναπτυχθούν διεξοδικά σε επίπεδο τεχνοκρατών τα θέματα του υπομνήματος.

Οι στόχοι του Δήμου

Όπως ενημερώνει η διοίκηση, με την έγκριση μελετημένου Τοπικού Χωρικού Σχεδίου του ν. 4447/16, για το οποίο ο Δήμος ζητεί τη χρηματοδότηση, στόχος του είναι η αρμονική διαχείριση των αποφάσεων για αλλαγές στις χρήσεις της γης, με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες και τους διαθέσιμους πόρους, χωρίς αποκλεισμούς για τον σημερινό και τον μελλοντικό πληθυσμό προκειμένου να πετύχει:

  1. Την εξασφάλιση κατοικίας, απασχόλησης, ποιότητας ζωής, κοινωνικών υπηρεσιών, επικοινωνιών και ενός ικανού και σύγχρονου συστήματος μεταφορών.
  2. Τη διαχείριση της αστικής γης με οικονομία και την προώθηση ελεγχόμενων, συμπαγών και συνεκτικών πρότυπων ανάπτυξης.
  3. Την εξασφάλιση της προστασίας των φυσικών οικοσυστημάτων του όρους Υμηττού, στις υπώρειες του οποίου αναπτύσσεται ο Δήμος.
  4. Την προστασία των κατοίκων και των εγκαταστάσεων έναντι φυσικών κινδύνων.
  5. Την ορθολογικοποίηση της έντασης των μετακινήσεων με ιδιωτικά μέσα και των μετακινήσεων κατοικίας – εργασίας – εξυπηρετήσεων και να προωθηθούν εναλλακτικοί ήπιοι τρόποι μετακίνησης.
  6. Την εφαρμογή του νέου Π.Δ. 59/18 (ΦΕΚ 114/Α/18) «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης», με το οποίο συμπληρώνονται και αναθεωρούνται οι διατάξεις του παλαιότερου Π.Δ. του ΦΕΚ 166/Δ/87 προκειμένου να ενσωματωθούν νέες οι κατηγορίες χρήσεων που διαμορφώθηκαν με την εξέλιξη της επιχειρηματικότητας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.
  7. Την υιοθέτηση των τριών στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη η οποία, για τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια ορίζεται ρητά σαν η ανάπτυξη εκείνη η οποία συνθέτει κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς στόχους με σκοπό (Α), την επίτευξη διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης με δημιουργία ισχυρής παραγωγικής βάσης, την έμφαση στην καινοτομία και την αύξηση της απασχόλησης, (Β) την εδαφική και κοινωνική συνοχή, τη δίκαιη κατανομή των πόρων και την άρση των αποκλεισμών και (Γ) την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, του πλούσιου περιαστικού τοπίου (Υμηττός) και την αειφόρο χρήση των πόρων.
  8. Ο Δήμος θεωρεί ότι οι παραπάνω στόχοι μπορούν να εξειδικεύονται με την προώθηση της επιχειρηματικότητας, την επίσπευση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, την ασφάλεια δικαίου στη χωροθέτηση δημοσίων και ιδιωτικών έργων, την ισόρροπη διάχυση των ευκαιριών ανάπτυξης σε όλες τις περιοχές του, την προστασία των υποδομών, των φυσικών πόρων και την προστασία και ανάδειξη του κεφαλαιώδους για τον Δήμο αστικού περιβάλλοντος και περιαστικού τοπίου.
  9. Με δεδομένο ότι τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια εγκρίνονται με Προεδρικό Διάταγμα, παρέχεται ρητά η δυνατότητα τροποποίησης υφιστάμενων Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου του άρθρου 29 του ν.1337/83, ο Δήμος στοχεύει στην αναθεώρηση των προβλέψεων της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) Μεσογείων (ΦΕΚ 199/Δ/2003), δεδομένου ότι περιλαμβάνει ρυθμίσεις για περιοχή έκτασης 180 στρεμμάτων στα Ανατολικά όρια του Δήμου κατά μήκος της Λεωφόρου Λαυρίου, με ενδιαφέρουσες προβλέψεις, οι οποίες όμως δεν προέκυψαν μέσα από μια συνολική θεώρηση του συγκεκριμένου Δήμου ως ενιαία χωρική ενότητα. Μέσα από μια ΖΟΕ που εισέρχεται σε λειτουργικό τμήμα του Δήμου, δεν εξυπηρετούνται δύο εκ των βασικών αρχών του σχεδιασμού, αυτή της εναρμόνισης με τα υπερκείμενα πλαίσια χωρικού σχεδιασμού και η αρχή της λειτουργικής αυτονομίας του.
  10. Ειδικότερα, στην περιοχή του Δήμου Αγίας Παρασκευής που ρυθμίζεται από την ΖΟΕ Μεσογείων, η διοίκηση στοχεύει στην προώθηση κατάλληλων παρεμβάσεων θεσμικού χαρακτήρα για την ενίσχυση της Κυκλικής Οικονομίας. Πρόκειται για ρυθμίσεις και επιλογές που συνδέονται άμεσα με τη σχετική Εθνική Στρατηγική και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., όπως χωροθέτηση μεγάλου Πράσινου Σημείου, σύγχρονου Αμαξοστασίου οχημάτων καθαριότητας και λοιπές σχετικές υποδομές στη βάση της αρχής της λειτουργικής αυτονομίας της πόλης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet