«Παρά μία» ομόφωνη απόφαση για τους εργαζόμενους
Κοινωνία

«Παρά μία» ομόφωνη απόφαση για τους εργαζόμενους

Το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής, την Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014, περί «του τρόπου αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με τον ν. 4250 και λήψη σχετικής απόφασης»… σήκωσε πολλή συζήτηση και έγινε αφορμή να ακουστούν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις από όλες τις πλευρές. Η τελική… παρ’ ολίγον ομόφωνη απόφαση (καταψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Ησαΐας) αποδεικνύει ότι το θέμα κάθε άλλο παρά για άσκηση μικροπαραταξιακών πολιτικών ενδείκνυται.

Η εισήγηση του δημάρχου Βασίλη Ζορμπά

Η εισήγηση του δημάρχου Βασίλη Ζορμπά εστίαζε στην αντισυνταγματικότητα του εν λόγω νόμου και ιδιαίτερα της επιβαλλόμενης ποσόστωσης του 15%, με την οποία «ντε και καλά» πρέπει να υπο-αξιολογηθούν κάποιοι υπάλληλοι, και κατέληγε σε τρεις βασικές προτάσεις:

1) Έκφραση συμπαράστασης στους εργαζομένους και κάλυψη των προϊσταμένων για τη μη εφαρμογή των όσων επιβάλλει η σχετική εγκύκλιος που επεκτείνει την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

2) Αίτημα προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για ανάληψη πρωτοβουλιών και άσκηση πιέσεων προς την κεντρική εξουσία για κατάργηση του νόμου και μη εφαρμογή του, τώρα και στο μέλλον.

3) Δέσμευση του ίδιου του δημάρχου ότι δεν πρόκειται, με όποιο προσωπικό κόστος, να εφαρμόσει τα όσα προβλέπει ο νόμος μέχρι την 31η Αυγούστου, οπότε και παραδίδει τη δημαρχία.

Η πρώτη διαφοροποίηση

Ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Ησαΐας φρόντισε από την αρχή της συζήτησης να ξεκαθαρίσει τη στάση του, αναρωτώμενος εάν «ο εκάστοτε δήμαρχος μπορεί να εφαρμόζει τις εγκυκλίους κατά το… δοκούν», προσθέτοντας με έμφαση ότι θα ψηφίσει την εισήγηση μόνο εάν αλλάξει η πρώτη παράγραφος που αναφέρεται γενικά κατά της αξιολόγησης σε όλους τους Δήμους και εστιαστεί μόνο στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, όπου -όπως τόνισε- γνωρίζει την καλή δουλειά των εργαζομένων, αλλά και τις ελλείψεις προσωπικού. Προχωρώντας ένα ακόμη βήμα, ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και να λέμε ότι δεν χρειάζεται αξιολόγηση».

Βασίλης Γιαννακόπουλος: «Απαραίτητη η ομοφωνία για την απόφαση»

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ Βασίλης Γιαννακόπουλος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να ληφθεί ομόφωνη απόφαση, προσθέτοντας ότι δεν είναι απλή υπόθεση η δέσμευση του δημάρχου να μην εφαρμόσει τον νόμο, καθώς αυτό συνεπάγεται συνέπειες για τον ίδιο.

Ωστόσο, ο κ. Β. Γιαννακόπουλος είχε να αντιμετωπίσει, κατά τη διάρκεια της συζήτησης τις διαρκείς οχλήσεις από την πλευρά του δημοτικού συμβούλου της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Γιώργου Τσιμπουκάκη, ο οποίος τον κατηγόρησε ως «εργατοπατέρα» και τον κατήγγειλε ότι ως δήμαρχος ήταν «ο μεγαλύτερος θιασιώτης των προσλήψεων συμβασιούχων». Ο ίδιος, αφού μίλησε για «απύθμενο μίσος» από την πλευρά του συμβούλου της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και για καταγγελίες που ουσιαστικά στρέφονται «κατά των ίδιων των εργαζομένων», τόνισε ότι δεν υπάρχει εργαζόμενος που να μπήκε παράνομα στον Δήμο Αγίας Παρασκευής επί δημαρχίας του και ότι η παρούσα συγκυρία απαιτεί «ξεφύγουμε από τις μικροπολιτικές διενέξεις και να υπηρετήσουμε το κοινό συμφέρον». Απευθυνόμενος δε προς τους εργαζόμενους, τους είπε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι πρώτα υπέρ των συμφερόντων των δημοτών, διασφαλίζοντας το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και μετά υπέρ του δικού τους συμφέροντος.

Γιάννης Σταθόπουλος: «Χωρίς πολλά λόγια, να πούμε ΟΧΙ»

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Αγίας Παρασκευής κι εκλεγμένος δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος στην πρώτη παρέμβασή του εστίασε στο γεγονός ότι στην παρούσα φάση «δεν πρέπει να μπούμε σε ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις, που ο καθένας μπορεί να έχει και να ψηφίσουμε την εισήγηση», καθώς αυτή εξυπηρετεί τους βασικούς -κατά τον ίδιο- στόχους της στήριξης των εργαζομένων. Ο κ. Γ. Σταθόπουλος ήταν ένας από τους συμβούλους που εντόπισαν και κάποιες διαφοροποιήσεις μεταξύ των προβαλλόμενων αιτημάτων από τα σωματεία εργαζομένων, ζητώντας αυτές να παραμεριστούν αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχουμε μπροστά μας αυτό το τέρα, που ξέρουμε όλοι τι κρύβει από πίσω», αναφερόμενος στην ποσόστοση του 15%.

Ανδρέας Γκιζιώτης: «Θέλει τσαγανό η αντίσταση»

Από την πλευρά της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ο επικεφαλής της Ανδρέας Γκιζιώτης τοποθέτησε το θέμα στο γενικότερο πολιτικό κάδρο, αποδίδοντάς το στην ακολουθούμενη πολιτική που, όπως είπε, υπηρετεί τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιχειρεί να δομήσει «ένα μικρό κι ευέλικτο δημόσιο τομέα που δεν θα υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών, αλλά των επενδυτών». Όπως υποστήριξε, ο νόμος ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις υπαλλήλων και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των Δήμων, ευνοεί την «ανθρωποφαγία» μεταξύ των υπαλλήλων και κάνει το όλο σύστημα ακόμη περισσότερο δημαρχοκεντρικό.

Απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους, ο κ. Α. Γκιζιώτης τους είπε ότι «η υπόθεση θέλει τσαγανό και σωματεία μαζικά και ταξικά», τονίζοντας ότι το θέμα δεν είναι μόνο η δική τους εργασιακή θέση, καθώς, εάν προχωρήσουν τα σχεδιαζόμενα μέτρα, «θα μας φάνε όλους μαζί».

Στη δευτερολογία του, ο κ. Α. Γκιζιώτης έκανε λόγο για «προσχηματική αξιολόγηση», ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στην εκπαίδευση είπε χαρακτηριστικά: «Όταν οι μαθητές μας έρχονται στα σχολεία χορτάτοι και καθαροί, φεύγοντας από ένα σπίτι όπου εργάζονται και οι δύο γονείς και κάνουν μάθημα σε σύγχρονες αίθουσες, με ουσιαστικά προγράμματα σπουδών, ε, τότε ας έρθει το κράτος να αξιολογήσει τους εκπαιδευτικούς».

Μιχαήλ Γαβράς: «Ο νόμος ακυρώνει την αξιολόγηση»

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μιχαήλ Γαβράς, αφού δήλωσε ότι συμφωνεί με την εισήγηση, χαρακτήρισε ως «αυθαίρετο έκτρωμα» τον νόμο, που αδικείς τους εργαζόμενους, αλλά και στρέφεται κατά της ίδια της αξιολόγησης, με την οποία δήλωσε ότι ο ίδιος συμφωνεί. Όπως τόνισε, «από συστάσεώς του το ελληνικό κράτος λειτούργησε με βάση το πελατειακό σύστημα» και τώρα, με έναν νόμο υφίσταται ζημία ο ίδιος ο θεσμός της αξιολόγησης, που είναι ο μόνος που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κατάσταση που έχει βρεθεί σήμερα.

Ελευθερία Παπαδοπούλου: «Όχι άλλη υποκρισία»

Αίσθηση προκάλεσε η -με αρκετές προσωπικές αναφορές- τοποθέτηση της αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών Ελευθερίας Παπαδοπούλου, η οποία δήλωσε ότι δεν μπορεί άλλο την υποκρισία που βιώνει τα τελευταία 3,5 χρόνια. Απαλλαγμένη από το άγχος του πολιτικού κόστους (αφού δεν εξελέγη στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο), αλλά και υπενθυμίζοντας ότι ήταν αυτή που πολέμησε τις πλασματικές υπερωρίες στον Δήμο, η κ. Ελ. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι η χώρα και οι εργαζόμενοι χρειάζονται την αξιολόγηση, εκφράζοντας ταυτόχρονα την άποψη ότι οι συνάδελφοί της «δεν θα θελήσουν να θέσουν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων». Παρ’ όλα αυτά, είπε ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και για τούτο θα ψηφίσει την εισήγηση, κάνοντας παράλληλα έκκληση προς τους εργαζομένους να επιδιώξουν οι ίδιοι μία διαδικασία ουσιαστικής αξιολόγησης, που θα τους απαλλάξει από οποιαδήποτε δέσμευση στο μέλλον.

Γιώργος Τσιμπουκάκης: «Παραμύθι η καλή αξιολόγηση»

Ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Γιώργος Τσιμπουκάκης εντόπισε διαφοροποιήσεις μεταξύ των συμβούλων της διοίκησης, αναρωτώμενος εάν την εισήγηση την κατέβασε μόνος του ο δήμαρχος και υπενθύμισε τη στάση της διοίκησης όταν απολύθηκαν οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί. Επίσης, χαρακτήρισε ως «παραμύθι» την καλή αξιολόγηση, αφού -όπως είπε- και σήμερα γίνεται αξιολόγηση των υπαλλήλων από τους προϊσταμένους τους.

Κωνσταντίνος Τσιαμπάς: «Υπέρ της αξιολόγησης, κατά της ποσόστωσης»

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών & Πολεοδομίας Κωνσταντίνος Τσιαμπάς τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης, που όπως τόνισε είναι μια διαδικασία «που βιώνουμε από την πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου», αλλά κατά της «άδικης ποσόστωσης», που θα δημιουργήσει προβλήματα μεταξύ των εργαζομένων. Πάντως, παραδέχθηκε ότι στα πρώτα στάδια η αξιολόγηση θα περιέχει πολλά υποκειμενικά κριτήρια, που πιθανότατα θα αδικήσουν εργαζομένους.

Σπύρος Αλεξίου: «Ο νόμος να εφαρμόζεται παντού»

Παρέμβαση επί του θέματος έκανε και ο επικεφαλής των ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ στην Αγία Παρασκευή και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Αλεξίου, ο οποίος, αναφερόμενος στο ότι «ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να εφαρμόζεται», αναρωτήθηκε γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο στην υπόθεση των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών ή στη επένδυση χρυσού στις Σκουριές. Παράλληλα, δήλωσε ότι ο ίδιος θα ήταν πρόθυμος σε μία αξιολόγηση των διευθυντών από τους υπαλλήλους τους, ενώ πρόσθεσε ότι η εισήγηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αρκεί να διασφαλιστεί η ρητή δέσμευση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει τον επίμαχο νόμο στο μέλλον.

Το «όχι του Σωτήρη Ησαΐα»

Στο τέλος των τοποθετήσεων κι ενώ γίνοντας επιμέρους διαβουλεύσεις για διορθώσεις-προσθήκες επί της αρχικής εισήγησης του δημάρχου, ήταν εμφανές ότι ο κ. Σ. Ησαΐας δεν θα συνηγορούσε στην ομόφωνη απόφαση. Εξάλλου είχε προηγηθεί η δευτερολογία του, όπου είχε τονίσει ότι είναι υπέρ του νόμου της αξιολόγησης που προωθεί το κόμμα στο οποίο ανήκει, η Ν.Δ., και θα δεχόταν μόνο την εισήγηση εάν περιοριζόταν αποκλειστικά στον Δήμο Αγίας Παρασκευής. Συμπλήρωσε δε ότι αναγνωρίζει ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ευθύνονται για τη γιγάντωση του κράτους τη δεκαετία του ’80, αλλά ήρθε η ώρα να «οδηγηθούμε σε έναν μικρό κι ευέλικτο δημόσιο τομέα».

Ωστόσο, οι αντιδράσεις εκ μέρους συμβούλων ότι δεν μπορεί να ψηφιστεί μία εισήγηση που θα λέει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός μόνο στην Αγία Παρασκευή, οδήγησε τον δήμαρχο να επιμείνει στην αρχική εισήγηση και τον δημοτικό σύμβουλο Σ. Ησαΐα να την καταψηφίσει.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet