Παρ’ ολίγον ανοιχτή εκδήλωση στο κτήμα Ιόλα στην Αγ. Παρασκευή με τις… ευλογίες του Δήμου!
anoixtisyneleysiagparaskevis.blogspot.com
Κοινωνία

Παρ’ ολίγον ανοιχτή εκδήλωση στο κτήμα Ιόλα στην Αγ. Παρασκευή με τις… ευλογίες του Δήμου!

Απίστευτο κι όμως συνέβη. Η διοίκηση του δημάρχου Αγίας Παρασκευής, με δήμαρχο τον γιατρό-πνευμονολόγο Βασίλη Ζορμπά, έφερε ως θέμα εκτός ημερησίας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 21 Απριλίου 2021, με τη μορφή του κατεπείγοντος, αίτημα μιας συλλογικότητας (Ανοιχτή Πρωτοβουλία Κατοίκων για τους Δημόσιους Χώρους) για διπλή εκδήλωση στο κτήμα Ιόλα!

Εν μέσω πανδημίας, την ώρα που ακυρώθηκαν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις ενόψει Πάσχα, λόγω της κακής επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει ακόμη η χώρα, με τις ΜΕΘ να έχουν… τερματίσει, η διοίκηση του Δήμου Αγ. Παρασκευής θεώρησε ότι είναι λογικό μια συλλογικότητα να κάνει διήμερο γνωριμίας σε δημοτικό ακίνητο (Σάββατο 24 και Κυριακή 24 Απριλίου). Μικρές λεπτομέρειες -που «δικαιολόγησαν» και το κατεπείγον του θέματος- είναι ότι το αίτημα από τη συλλογικότητα κατατέθηκε μόλις την τελευταία στιγμή, ενώ παράλληλα από την Τρίτη κυκλοφορούσε με ηλεκτρονικά μηνύματα η πρόσκληση για την εκδήλωση!

Τελικώς, η εισήγηση καταψηφίστηκε πανηγυρικώς, καθώς -πέραν του γεγονότος ότι η παράταξη του κ. Ζορμπά δεν διαθέτει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο- αρνητικοί στην εισήγηση της διοίκησης ήταν τρεις αντιδήμαρχοι, η πρόεδρος του Σώματος και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της «συμπολίτευσης», με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο αίτημα να λάβει μόλις 6 θετικές ψήφους (βέβαια, εντύπωση προκαλεί το γεγονός της μη συμμετοχής στην ψηφοφορία κάποιων δημοτικών συμβούλων…).

Εντύπωση, επίσης, προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησαν να στηρίξουν το αίτημα, τόσο ο νυν δήμαρχος, όσο και το τέως ομόλογός του, επίσης γιατρός στο επάγγελμα, Γιάννης Σταθόπουλος (επικεφαλής της παράταξης Νίκη των Πολιτών).

Ο κ. Ζορμπάς, αφού -ούτε λίγο ούτε πολύ- ευχαρίστησε τη συλλογικότητα που υπέβαλε αίτημα να χρησιμοποιήσει τον χώρο, αντί να σπάσει τις αλυσίδες και να τον παραβιάσει (όπως είπε, θα ήταν πολύ εύκολο αυτό), εν συνεχεία είπε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα παραβρεθεί, έχοντας μάλιστα μαζί του και μάσκες, τις οποίες θα δίνει σε όποιον τυχόν δεν έχει μαζί του!

Από την πλευρά του, ο κ. Σταθόπουλος επικαλέστηκε τους λοιμωξιολόγους που υποστηρίζουν ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω των κλειστών χώρων, ενώ ως επιχείρημα για να παραχωρηθεί ο χώρος αντέταξε τον συνωστισμό που παρατηρείται στις πλατείες, αλλά και στους προαύλιους χώρους της πόλης!

Υπέρ του αιτήματος τάχθηκαν επίσης οι παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση και Φυσάει Κόντρα, οι οποίες υποστήριξαν ότι θα πρέπει να ανοίξουν κι άλλοι δημόσιοι χώροι, προκειμένου να εκτονωθεί ο κόσμος και να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ ιδιαίτερα η Λαϊκή Συσπείρωση υποστήριξε ότι η αντίδραση κάποιων συμβούλων έχει να κάνει με «αλλεργία» (σ.σ. πολιτική) προς τη συγκεκριμένη συλλογικότητα.

Βέβαια, από εκεί και πέρα υπήρξε «μπαράζ» αρνητικών τοποθετήσεων δημοτικών συμβούλων, οι αιτιάσεις των οποίων αφορούσαν κυρίως στα εξής:

  1. Δεν υπάρχει θέμα κατεπείγοντος, αφού δεν πρόκειται για έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός.
  2. Δεν νομιμοποιείται το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει μια παράνομη απόφαση, παραχωρώντας κλειστό χώρο σε ανοιχτή εκδήλωση.
  3. Δεν μπορεί να διασφαλιστεί από πλευράς Δήμου η ασφάλεια του χώρου, ο αριθμός των ατόμων που θα προσέλθουν και η τήρηση των υγειονομικών μέτρων.
  4. Όπως τόσοι άλλοι, οι άνθρωποι της συλλογικότητας (απέναντι στην οποία το σύνολο των αντιδρώντων συμβούλων είπαν ότι δεν έχουν καμία αρνητική διάθεση) μπορούν να κάνουν υπομονή λίγες μέρες, προκειμένου να επανέλθει γενικώς η χώρα σε μια κανονικότητα, που θα επιτρέψει τις δημόσιες εκδηλώσεις.
  5. Σε περίπτωση ατυχήματος εντός του χώρου, που ανήκει στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, ο τελευταίος θα έχει ευθύνες.

Η εισήγηση της διοίκησης

Θέμα: Λήψη απόφασης «Περί παραχώρησης ή μη του αύλειου χώρου της βίλας Ιόλα στην Ανοιχτή Πρωτοβουλία Κατοίκων για τους Δημόσιους Χώρους»  

Κατόπιν αιτήματος της ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, καλείσθε να αποφασίσετε για την παραχώρηση ή μη του αύλειου χώρου της βίλας Ιόλα, την Κυριακή 25/04/2021και ώρες 11:00 – 15:00 για συμβολικό άνοιγμα γνωριμίας της τοπικής κοινωνίας με την βίλα Ιόλα. 

Έχουμε τη διαβεβαίωση από τον υπεύθυνο της προαναφερθείσας οργάνωσης ότι θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού SARS-COV-2. 

Παρακαλώ το Σώμα για τη λήψη απόφασης.

Το κείμενο-πρόσκληση της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Κατοίκων για τους δημόσιους χώρους:

ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Αν κάτι έγινε από όλες και όλους αντιληπτό τον καιρό της πανδημίας, των απαγορεύσεων και του εγκλεισμού είναι η μεγάλη σημασία που οι ανοιχτοί δημόσιοι χώροι έχουν για την καθημερινότητα της πόλης και τις ανάγκες των κατοίκων της. Η κοινωνικοποίηση, η άθληση, η αποφόρτιση είναι μερικές μόνο από τις λειτουργίες τους που είναι απαραίτητες για τη σωματική υγεία και την ψυχική μας ισορροπία. Είναι προφανές ότι όσο περισσότεροι τέτοιοι χώροι υπάρχουν τόσο μεγαλώνει το εύρος των επιλογών μας και πόσο μάλλον σε αυτή την υγειονομική συνθήκη.

Σήμερα, ακόμα και όσοι μας προέτρεπαν να μείνουμε σπίτι (αφού πρώτα όσοι έβγαιναν για ανάσες στους δημόσιους χώρους εισέπρατταν πρόστιμα και αστυνομική βία), σήμερα αποδέχονται ότι «δεν υπάρχει λογική να κλείνεις τον κόσμο μέσα» και μάλιστα μιλούν για «επίταξη ανοιχτών χώρων ώστε να πηγαίνει ο κόσμος να αθλείται, να ξεσκάει».

Είναι προφανές ότι η ύπαρξη δημόσιων και ανοιχτών χώρων είναι σήμερα κάτι περισσότερο από αναγκαία και το νιώθει κανείς όταν κυκλοφορεί στην πόλη, στους δρόμους, στις ήδη  κορεσμένες πλατείες και παιδικές χαρές της.

Η πόλη μας υστερεί εντυπωσιακά σε αυτόν το τομέα. Το γήπεδο στο Πολιτιστικό Πάρκο «Στ. Κώτσης» είναι κλειστό από την περασμένη άνοιξη. Πρόσφατα περιφράχτηκε και ο χώρος του δημοτικού κινηματογράφου για να μεταφερθούν εκεί υπηρεσίες, οχήματα και οικοδομικά υλικά του Δήμου, ενώ υπήρχαν προτάσεις για τη μεταφορά τους αλλού. Εκείνο της οδού Νότου κλειδωμένο. Ο κήπος του Ιόλα, με μια στοιχειώδη μέριμνα από τον Δήμο, θα μπορούσε να είναι ανοιχτός για όλες και όλους. Οι αυλές των σχολείων παραμένουν επίσημα κλειστές, ενώ οι γειτονιές αυθόρμητα τις οικειοποιούνται. Μικρά πάρκα, όπως της οδού Παπάγου, ρημάζουν. Με συστηματικό τρόπο ο Δήμος όχι μόνο αποκλείει την πρόσβαση των κατοίκων στους ελεύθερους χώρους, αλλά και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές δεν δείχνει να κατανοεί τη χρησιμότητα των δημόσιων χώρων σε σχέση με την πανδημία.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οφείλουμε να κινητοποιηθούμε, να αγωνιστούμε για τους δημόσιους χώρους, να  αξιοποιήσουμε τους υπάρχοντες και να αναδείξουμε και άλλους.

Πιστεύουμε ότι η αυλή του κτήματος Ιόλα, αυτός ο πνεύμονας πράσινου στην κάτω γειτονιά, μπορεί άμεσα να ανοίξει στην τοπική κοινωνία σαν χώρος πράσινου, περιπάτου και αναψυχής, όπως ήδη λειτουργεί το Πάρκο Νεαπόλεως. Με αυτό το σκεπτικό προχωρούμε σε μια συμβολική κίνηση. Ανοίγουμε τον χώρο το Σάββατο 24/4 στις 12.00 για γνωριμία και φροντίδα και την Κυριακή 25/4 από ώρα 11.00 -15.00 για να τον οικειοποιηθούμε, να τον ζωντανέψουμε και να  συζητήσουμε τις επόμενες πρωτοβουλίες μας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet