Πρόγραμμα εκπαίδευσης για να γίνουμε υποδειγματικοί γονείς
Κοινωνία

Πρόγραμμα εκπαίδευσης για να γίνουμε υποδειγματικοί γονείς

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Πολιτισμού του Δήμου Αγίας Παρασκευής, Πάνος Γκόνης, ζητεί από την Ένωση Συλλόγων Γονέων της πόλης να συνεργαστεί με τον Δήμο προκειμένου να υλοποιήσουν από κοινού μία νέα δράση, το Σχολείο Γονέων, που απασκοπεί στο να ενημερώσει τους τελευταίους στο πώς θα επιλύουν  τις συγκρούσεις με δημοκρατικούς τρόπους».

 

Στην επιστολή τους προς την Ένωση Γονέων, ο κ. Π. Γκόνης αναφέρει:

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο της κοινωνικής του πολιτικής τη στήριξη και προώθηση της ποιοτικής κοινωνικής μέριμνας των μαθητών και των γονέων, έχει καθιερώσει πολυετή συνεργασία με τα σχολεία του Δήμου μας, σε επίπεδο συμβουλευτικής και υποστηρικτικής βοήθειας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα θέλαμε να σας καλέσουμε σε συνεργασία για μια νέα δράση που προγραμματίζεται να υλοποιηθεί τον Οκτώβριο και να διαρκέσει μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2015. Ο τίτλος του προγράμματος είναι: Σχολείο για γονείς – Μοντέλο Εκπαίδευσης του Αποτελεσματικού Γονέα – «Μαθαίνω ν’ ακούω, ν’ αντιπαρατίθεμαι και να επιλύνω τις συγκρούσεις με δημοκρατικούς τρόπους».

Με γνώμονα τις καθημερινές ανησυχίες και προβληματισμούς των γονέων και των εκπαιδευτικών, σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην ενημέρωσή τους σχετικά με μια νέα μέθοδο επικοινωνίας, χωρίς φωνές και συγκρούσεις.

Το πρόγραμμα βασίζεται στη διαδεδομένη μέθοδο δημοκρατικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών, που έχει προταθεί από τον Thomas Gordon το 1960 στην Αμερική και θα υλοποιηθεί από την ειδικευμένη Ψυχολόγο της Υπηρεσίας του τμήματος Παιδείας κ. Μαρία Καρίπογλου.

Προτείνουμε οι συναντήσεις να πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες στα σχολεία που θα επιλέξουμε από κοινού, κατόπιν συνεννοήσεως, δυο φορές τον μήνα, με τη συμμετοχή γονέων και όσων εκπαιδευτικών επιθυμούν να συμμετέχουν. Η διάρκεια κάθε συνάντησης θα είναι 2 ώρες.

Το πρόγραμμα θα εστιάσει στα παρακάτω:

  1. Τι είναι το μοντέλο Εκπαίδευσης του Αποτελεσματικού Γονέα.
  2. Γιατί είναι απαραίτητο όλοι οι γονείς να εκπαιδευτούν σε αυτό το μοντέλο.
  3. Ποια είναι τα 12 εμπόδια που σφραγίζουν την εποικοδομητική επικοινωνία με τα παιδιά μας.
  4. Ποιες είναι οι βοηθητικές δεξιότητες και πώς μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε.
  5. Ποιες είναι οι δεξιότητες αντιπαράθεσης και πώς μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε.
  6. Πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά τα προβλήματα μας με Εγώ – Μηνύματα.
  7. Η μέθοδος της μη-ήττας για την επίλυση των συγκρούσεων.
  8. Τα έξι βασικά βήματα για την επίλυση των συγκρούσεων.
  9. Παίξιμο ρόλων μεταξύ των μελών.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα ακολουθήσει αναφορά σχετικά με τα θέματα και τις ανάγκες που θα προκύψουν από τις συναντήσεις με τους γονείς, με στόχο την ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων για εδραίωση ανάλογων δράσεων στα σχολεία.

Με το Τμήμα Παιδείας μπορείτε να έρθετε σε επαφή καθημερινά 7.30-15.00 στη διεύθυνση Μεσογείων 415-417 και στο τηλέφωνο: 213 2004568-601, φαξ: 213 20040579 (email: [email protected]).  

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet