ΣΕΔΑΠ: Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους Παιδικούς Σταθμούς
Κοινωνία

ΣΕΔΑΠ: Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους Παιδικούς Σταθμούς

Πρόσληψη μόνιμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού και κατάργηση των υπεράριθμων τμημάτων στους Παιδικούς Σταθμούς Αγίας Παρασκευής ζητούν οι εργαζόμενοι.

Ακολουθεί η ανακοίνωση των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς

Η σημερινή κατάσταση που επικρατεί και βιώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς είναι απόρροια συγκεκριμένων πολιτικών που ασκούσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. μέχρι πρότινος και συνεχίζονται και από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.

Τα κυριότερα προβλήματα που συζητήθηκαν στη συνέλευση των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς στις 15-5-2015 εντοπίζονται στα:

  • Παιδαγωγοί με ελαστικές μορφές εργασίας, (λιγότερο από 20%-25% των εργαζομένων συνολικά, παιδαγωγοί και διοικητικό, στους παιδικούς είναι μόνιμο προσωπικό).
  • Έλλειψη προσωπικού, εκπαιδευτικού, διοικητικού και βοηθητικού.
  • Κατάργηση του 6ωρου και ταυτόχρονη κατάργηση του παιδαγωγικού χαρακτήρα, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση και εξάντληση των εργαζομένων που θέτει σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική ακεραιότητα κύρια των παιδιών αλλά και των ίδιων.
  • Εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων που καλούνται να αναπληρώσουν καθήκοντα πέραν των αρμοδιοτήτων τους με πρόσχημα την εύρυθμη λειτουργία των σταθμών.
  • Τμήματα με υπεράριθμα παιδιά (από 25 νήπια σε κάθε τμήμα φτάνει μέχρι και τα 33 και από 12 βρέφη στα 24).
  • Ακατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις (στην πλειοψηφία τους πρόκειται για παλαιά κτήρια με μικρές αίθουσες και πολλαπλά άλλα προβλήματα που δεν καλύπτουν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές).

Όλα τα ανωτέρω υλοποιούνται με τις ευλογίες της Ε.Ε. και συμβαδίζουν με τη λογική των μνημονίων (παλιών και νέων). Από τη μια θέλουν μηδαμινές κοινωνικές παροχές, φτηνούς εργαζόμενους, φορολόγηση και ανταποδοτικότητα για τα λαϊκά στρώματα, και από την άλλη επιδιώκουν στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Γι΄ αυτό την ανάγκη στήριξης της λαϊκής οικογένειας και της εργαζόμενης γυναίκας τη μετατρέπουν σε ανταποδοτικό προϊόν.

Την ανάγκη για δημόσια και δωρεάν κάλυψη των κοινωνικών αναγκών τη μετατρέπουν σε συγκάλυψη της ανεργίας μέσα από την προωθούμενη υποαπασχόληση και τον εθελοντισμό, μέσα από τις λεγόμενες «κοινωνικές εταιρείες», που θέλουν να φτιάξουν για να μπαλώσουν τις ελλείψεις σε παιδικούς σταθμούς.

Την υποχρέωση του κράτους για προσχολική αγωγή τη μεταθέτουν σε κέντρα φύλαξης των παιδιών, χώρους όπου στοιβάζονται τα παιδιά.

Οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες όμως των υπηρεσιών των δήμων, και ειδικότερα εν προκειμένω των παιδικών σταθμών, όπως και η αναβάθμισή τους δεν αντιμετωπίζονται με την ολιγόμηνη «τακτοποίηση» των ανέργων, η λύση είναι τα μεγάλα κενά να καλυφθούν με προσωπικό που θα έχει ίσους όρους αμοιβής και εργασίας, που θα έχει μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση καθώς και πλήρη και ίσα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η κατάργηση του παιδαγωγικού χαρακτήρα των παιδικών σταθμών με την αύξηση του ωραρίου στους παιδαγωγούς, κατάργηση του 6ωρου (άρθρο 41 του Ν. 3979/2011) και παρά το γεγονός, ότι εξακολουθεί να προβλέπεται από ειδικές διατάξεις για άλλες κατηγορίες προσωπικού μικρότερος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας και παρόλο που υπάρχουν τεράστια προβλήματα με τα υπεράριθμα παιδιά και την έλλειψη προσωπικού, τα οποία προστίθενται στο απάνθρωπο ωράριο και επηρεάζουν σαφέστατα το επίπεδο ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών λόγω της επαγγελματικής εξουθένωσης των παιδαγωγών, δεν έχει ψηφιστεί ακόμη, παρά τις υποσχέσεις, και αμφιβάλουμε για το εάν πρόκειται να ψηφιστεί.

Σε αυτή την κατεύθυνση καθώς και με την ανάγκη για ολοκληρωμένη προσχολική αγωγή και φροντίδα, ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας, κάλυψη των κοινωνικών και διαρκών αναγκών και έχοντας μπροστά μας την πολιτική σύνθλιψης των εργαζομένων και στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, διεκδικούμε:

  • Κατάργηση του άρθρου 41 του Ν. 3979/2011 που προβλέπει την αύξηση του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων παιδαγωγών στους παιδικούς σταθμούς, επαναφορά του 6ωρου για τους παιδαγωγούς και το 7.30ωρο για το βοηθητικό προσωπικό.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που δουλεύουν χρόνια στους παιδικούς σταθμούς και εξακολουθούν να δουλεύουν (μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, προσωρινοί πίνακες ΑΣΕΠ, δικαστικές αποφάσεις). Οι θέσεις όλων είναι απαραίτητες.
  • Πρόσληψη μόνιμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις στους σταθμούς.
  • Κατάργηση των υπεράριθμων τμημάτων και δημιουργία νέων τμημάτων ώστε να εγκριθούν όλες οι αιτήσεις των παιδιών.

Το Δ.Σ. του ΣΕΔΑΠ

Παράλληλα ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΣΕΔΑΠ) ενημερώνει σχετικά με ανώνυμη καταγγελία για θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους των παιδικών σταθμών.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Κατά τη συνάντηση μας με τον δήμαρχο  και την πρόεδρο του ΠΑΙΣΔΑΠ στις 29-05-2015, πληροφορηθήκαμε ότι έχει δοθεί ανώνυμη επιστολή – καταγγελία, προς τον δήμαρχο και αρχηγούς παρατάξεων, με ανυπόγραφο αποστολέα, «Διοριστέοι υπάλληλοι παιδικών Σταθμών». 

Διευκρινίζουμε ότι, δεν υπάρχει καμία συμμετοχή του ΣΕΔΑΠ στη σύνταξη της συγκεκριμένης επιστολής – καταγγελίας, και αυτό γιατί για πληροφορίες αναφέρονται τα στοιχεία της προέδρου του ΣΕΔΑΠ.

Ο ΣΕΔΑΠ έχει συντάξει συγκεκριμένη επιστολή – ανακοίνωση, όπου αναφέρονται τα ζητήματα των εργαζομένων στον ΠΑΙΣΔΑΠ, μετά από τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 15-05-2015.

Το Δ.Σ. του ΣΕΔΑΠ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet