Την εκμίσθωση του Γιαβάσειου αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Παρασκευής
Κοινωνία

Την εκμίσθωση του Γιαβάσειου αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Παρασκευής

Την απόφαση για την αξιοποίηση μέσω μίσθωσης του ακινήτου του Δήμου επί της οδού Ερμού 76, στο Μοναστηράκι, γνωστού ως Γιαβάσειου, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής στη συνεδρίασή του την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018.

Το εν λόγω ακίνητο απασχολεί τις δημοτικές αρχές της Αγίας Παρασκευής για πάνω από μισό αιώνα, όπως είπε ο εισηγητής του θέματος, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Δημήτρης Κονταξής και ιδιαίτερα από το 2007, οπότε και πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου.

Σύμφωνα και με την πρόβλεψη του σχετικού νόμου, το ακίνητο μπορεί να εκμισθωθεί για μέχρι και 25 χρόνια, ενώ ο εκμισθωτής θα αναλάβει και την ανακαίνισή του (σ.σ.: σημειώνεται ότι το εν λόγω ακίνητο, εδράζεται σε οικόπεδο 370τ.μ. και είναι διατηρητέο, ενώ με βάση τον συντελεστή μπορεί να φιλοξενήσει κτίσμα άνω των 1.000τ.μ.).

Όλοι συμφώνησαν στην εκμίσθωση, όχι όμως και στη διαδικασία…

Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας συμφώνησαν στην αναγκαιότητα αξιοποίησης του Γιαβάσειου μέσω της εκμίσθωσης, με τον επικεφαλής της παράταξης Μια Γενιά Μπροστά, Αλέξανδρο Μουστόγιαννη, όμως, να δηλώνει θετικός και στην προοπτική πώλησης του ακινήτου. Μια επιλογή την οποία, όπως είπαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, υποστήριζε πριν λίγο καιρό με «φανατισμό» και η διοίκηση, αλλά λόγω… συγκυριών (σ.σ.: απώλεια πλειοψηφίας) τελικώς εγκατέλειψε, υιοθετώντας τη λύση της μίσθωσης.

Παρά την ομογνωμία, πάντως, ως προς την αξιοποίηση του Γιαβάσειου, όταν η συζήτηση ήρθε σε θέματα διαδικασίας, οι ενστάσεις από την πλευρά αρκετών συμβούλων της μειοψηφίας απείλησαν να «τινάξουν στον αέρα» την επιδιωκόμενη ομόφωνη απόφαση.

Ειδικότερα, εκφράστηκαν αντιρρήσεις τόσο για το αρχικό ύψος του μισθώματος που αναφερόταν στην εισήγηση (σ.σ.: 8.000 ευρώ μηνιαίως), όσο και στην εκτιμώμενη αξία του ακινήτου, αν και ο κ. Κονταξής διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια αρχική τιμή, η οποία στο τελικό στάδιο θα διαμορφωθεί με βάση τις προσφορές στον ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό που θα ακολουθηθεί.

Επίσης, από την πλευρά της μειοψηφίας, αλλά και του πολιτικού μηχανικού Τάσου Μπομπόνη, που τοποθετήθηκε για το θέμα, εκφράστηκαν αμφιβολίες για το κατά πόσο η σύσταση της επιτροπής για την επεξεργασία των όρων μίσθωσης που εισηγείται η διοίκηση μπορεί να αποφανθεί για ένα τόσο «σύνθετο θέμα», αντιπροτείνοντας την ανάληψη αυτής της εργασίας από εξειδικευμένο στέλεχος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Πρόταση που, ωστόσο, απορρίφθηκε από πλευράς διοίκησης.

Εκεί που, όμως, τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο ήταν στο εάν οι όροι της εκμίσθωσης θα έρθουν εκ νέου για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο ή η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο πλαίσιο της Οικονομικής Επιτροπής. Αρκετοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, αμφισβητώντας ευθέως την αξιοπιστία της δημοτικής Aρχής και φέρνοντας ως παράδειγμα τα όσα έγιναν με την υπόθεση απόκτησης του ακινήτου Ιόλα, απαίτησαν να υπάρχει σαφής αναφορά στην απόφαση ότι το θέμα θα παραπεμφθεί από την Οικονομική Επιτροπή στο Δημοτικό Συμβούλιο, ως εξόχως σοβαρό, κάτι που – όπως υποστήριξαν – προβλέπεται και από τον νόμο.

Ο πρόεδρος του Σώματος, Γεράσιμος Βλάχος, επέμενε ότι αυτό αντιβαίνει στον νόμο, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένταση, ιδιαίτερα με τους ανεξάρτητους συμβούλους Ελισάβετ Πετσατώδη και Γιάννη Μυλωνάκη, οι οποίοι υποστήριξαν ότι «λευκή επιταγή» στη σημερινή διοίκηση δεν ξαναδίνουν και ζήτησαν, προκειμένου να επιτευχθεί ομοφωνία, να δεσμευθεί η διοίκηση ότι οι όροι του διαγωνισμού θα έρθουν για έγκριση στο Σώμα.

Μεσολάβησαν αψιμαχίες μεταξύ του προεδρείου και των συγκεκριμένων δημοτικών συμβούλων, διαβούλευση του δημάρχου με τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Κώστα Τσιαμπά και τελικώς, η παρέμβαση του κ. Γιάννη Σταθόπουλου, η οποία και εκτόνωσε την κατάσταση. Ο δήμαρχος είπε ότι όχι απλώς δεσμεύεται, αλλά θα αναγραφεί και μέσα στην απόφαση ότι η τελική απόφαση θα έρθει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κάπως έτσι επιτεύχθηκε η ομόφωνη απόφαση, μετά από αρκετά χρόνια, να αξιοποιηθεί ένα ακίνητο του Δήμου Αγίας Παρασκευής που μέχρι σήμερα παρήγαγε μόνο… άγχη και ζημίες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet