Φυσάει Κόντρα: Πολύ πρόχειρη και με κακής ποιότητας υλικά αποκατάσταση παιδικών χαρών
Κοινωνία

Φυσάει Κόντρα: Πολύ πρόχειρη και με κακής ποιότητας υλικά αποκατάσταση παιδικών χαρών

Για «πολύ πρόχειρη» και «με κακής ποιότητας υλικά» αποκατάσταση παιδικών χαρών στον Δήμο Αγίας Παρασκευής κάνει λόγο η παράταξη Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή.

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη επισημαίνει:

Από την πλήρη εγκατάλειψη στην πρόχειρη και με πολύ κακή ποιότητα υλικών και εργασιών αποκατάσταση για το θεαθήναι. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι 10 παιδικές χαρές για τις οποίες ο Δήμος ξόδεψε 359.251,20 ευρώ πλέον του ΦΠΑ 24% από ιδίους πόρους και το πρόγραμμα «Φιλόδημος» για το έργο με τίτλο «Προμήθεια αστικού εξοπλισμού κοινοχρήστων χώρων». Όσοι συμπολίτες μας κατάφεραν να επισκεφτούν με τα παιδιά τους κάποια από τις παιδικές χαρές, θα διαπίστωσαν τον κακό σχεδιασμό, τις κακοτεχνίες αλλά και την εξαιρετικά φτωχή ποιότητα υλικών (ιδιαίτερα των πλαστικών) με την οποία αντικαταστάθηκαν τα προηγούμενα παιχνίδια και τάπητες που είχαν και αυτά με τη σειρά τους φθαρεί και εγκαταλειφθεί.

Για το αποτέλεσμα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Σταθόπουλου, η οποία επέτρεψε το έργο να υλοποιηθεί με την διαδικασία Δημόσιας προμήθειας και όχι εργολαβίας. Διαδικασία η οποία θα επέβαλε στη μελέτη να εκπονηθεί από αρχιτέκτονα και γεωπόνο οι οποίοι θα είχαν ορίσει την σωστή κλίμακα και θέση των παιχνιδιών στον χώρο και θα είχαν εντάξει στον σχεδιασμό και τον επίσης αναγκαίο συμπληρωματικό εξοπλισμό (παγκάκια, βρύσες) καθώς και το πράσινο. Διαδικασία η οποία αν είχε ακολουθηθεί θα όριζε ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα υλοποίησης προκειμένου το έργο να υλοποιηθεί τμηματικά και να μην χρειαστεί να κλείσουν για 6 μήνες όλες οι παιδικές χαρές με αποτέλεσμα οι συμπολίτες μας να αναζητούν παιδικές χαρές στις γύρω περιοχές και σήμερα θα εξασφάλιζε στον Δήμο τη δυνατότητα να απαιτήσει ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από τον ανάδοχο υποχρεώνοντας τον να αποκαταστήσει τις όποιες κακοτεχνίες. Μια ολοκληρωμένη μελέτη θα μπορούσε να έχει τεθεί και σε δημόσια διαβούλευση.

Μεγάλα ερωτηματικά επίσης εγείρει το ίδιο περιεχόμενο της τεχνικής έκθεσης με τον οποίο έγινε η διακήρυξη και ο τρόπος που περιγράφονται τα παιχνίδια, το δυσανάλογο με την παρεχόμενη στάθμη ποιότητας ύψος του προϋπολογισμού, το γεγονός ότι στον δημόσιο διαγωνισμό κατέθεσαν μεν πέντε εταιρείες προσφορά, αλλά μόνο μία φρόντισε να ταχυδρομήσει τα ζητούμενα από την  διακήρυξη δικαιολογητικά εμπροθέσμως και η οποία ως δια μαγείας κηρύχτηκε ανάδοχος, έχοντας δώσει μόνο 1% έκπτωση στο τίμημα του προϋπολογισμού!!! Μια νομότυπη διαδικασία μεν, που βοά δε, όταν είναι γνωστό ότι η στάθμη των εκπτώσεων που δίδονται σε διαδικασίες δημοπρατήσεων αυτό τον καιρό στη χώρα μας, κυμαίνεται από 20% έως 60%. Τα έγγραφα από τα οποία αντλήσαμε τα παραπάνω συμπεράσματα είναι αναρτημένα όλα στην «Διαύγεια» και στο site του Δήμου.

Όμως για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, ευθύνεται αποκλειστικά ο νυν δήμαρχος κ. Ζορμπάς και η παράταξή του, που μέχρι ώρας κάθονται με σταυρωμένα χέρια και κοιτάνε άλαλοι το αποτέλεσμα με μοναδικό τους μέλημα να αποδώσουν την ευθύνη στη διοίκηση Σταθόπουλου. Χωρίς μάλιστα να δεσμεύονται για άμεση αποκατάσταση του αιτήματος των κατοίκων της περιοχής του Άι Γιάννη που χρησιμοποιούν την παιδική χαρά της οδού Ασημακοπούλου, οι οποίοι βρέθηκαν να κινητοποιούνται αυτές τις ημέρες ζητώντας να αντικατασταθεί το εντελώς ακατάλληλο για παιδιά μικρής ηλικίας αναρριχητικό παιχνίδι που έχει καταλάβει σχεδόν όλη την έκταση της μικρής παιδικής χαράς και ζητούν στη θέση του να εγκατασταθούν απλά παιχνίδια (κούνιες και τσουλήθρες) προκειμένου η παιδική χαρά να μπορεί να εξυπηρετεί παιδιά όλων των ηλικιών. Ζητούν επίσης να φυτευτεί εκ νέου δέντρο στη θέση ενός δέντρου που κόπηκε για την αναγκαία σκιά τους καλοκαιρινούς μήνες και να εγκατασταθεί βρύση πάρκου και καινούρια παγκάκια.

Οι γονείς της περιοχής οι οποίοι κάθε πρωί που αναγκάζονται να πάνε τα παιδιά τους στον ιδιωτικό παιδικό σταθμό, θυμούνται μαζί με τα δίδακτρα και την ανικανότητα του Δήμου Αγίας Παρασκευής να στεγάσει στη δημόσια προσχολική εκπαίδευση το σύνολο των παιδιών της περιοχής, έρχονται οι ίδιοι αντιμέτωποι το απόγευμα με την αδυναμία του Δήμου να ικανοποιήσει μια ακόμα απλή ανάγκη. Την ανάγκη να μπορούν να βρουν έναν δημόσιο τόπο ψυχαγωγίας και εκτόνωσης για τα μικρά τους παιδιά που μεγαλώνουν στο σύγχρονο πρότυπο ζωής μέσα σε τέσσερις τοίχους χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουν σε ιδιωτικούς παιδότοπους, αθλητικά κέντρα και κάθε λογής ιδιωτικά «πάρκινγκ» παιδιών και όλα αυτά με το αζημίωτο.

Σε όλη του την διαδρομή το Φυσάει Κόντρα επιμένει ότι πίσω από τα πράσινα παρτέρια και τα αστραφτερά εμπορικά κέντρα της περιοχής μας, κρύβονται σημαντικές ανάγκες των κατοίκων. Ανάγκες τις οποίες, οι δημοτικές αρχές που λειτούργησαν και συνεχίζουν να λειτουργούν στο πλαίσιο ικανοποίησης των ισοσκελισμένων και πλεονασματικών προϋπολογισμών και που έχουν άλλες προτεραιότητες, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν. Δημοτικές αρχές που στην καλύτερη περίπτωση περιμένουν κάθε 5 χρόνια να εξασφαλίσουν πόρους από το επόμενο πρόγραμμα τύπου ΕΣΠΑ ή «Φιλόδημος» μπας και καταφέρουν να αποκαταστήσουν μέρος του αστικού εξοπλισμού και αυτό μέσα από υποστελεχομένες τεχνικές υπηρεσίες που δεν μπορούν να διασφαλίσουν καλό αποτέλεσμα για τον Δήμο.

Ο τρόπος με τον οποίο οργάνωσαν τον αγώνα τους οι κάτοικοι της περιοχής του Άι Γιάννη για εμάς δείχνει τον δρόμο για το πώς συνολικά οι συμπολίτες μας θα πρέπει να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους και να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν. Από την πλευρά του, το Φυσάει Κόντρα όπως πάντα κάναμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις έτσι και τώρα θα το στηρίξουμε ολόψυχα μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το πρόβλημα της δήθεν αποκατάστασης των παιδικών χαρών μας αναγκάζει να επαναφέρουμε στον δημόσιο διάλογο την πολύ κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύνολο του αστικού εξοπλισμού, του οδοφωτισμού, καθώς και των υποδομών για πεζούς και ΑμεΑ της πόλης μας, προειδοποιώντας τη νέα δημοτική αρχή ότι εάν επιλέξει να ιεραρχήσει φαραωνικού τύπου αναπλάσεις για λογαριασμό των καταστηματαρχών της πάνω και κάτω πλατείας όπως ετοιμάζει να τις γεμίσει τραπεζοκαθίσματα, αφήνοντας στην άκρη και ακάλυπτες τις βασικές ανάγκες του συμπολιτών, τότε θα μας βρει μπροστά της.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet