Ψήφισμα για άμεσο “ξεπάγωμα” των προσλήψεων στους δήμους
Κοινωνία

Ψήφισμα για άμεσο “ξεπάγωμα” των προσλήψεων στους δήμους

Το σημαντικό θέμα της αποψίλωσης υπηρεσιών των δήμων από προσωπικό, το οποίο έχει λάβει μεγάλη διάσταση στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, απασχόλησε τους δημοτικούς συμβούλους της πόλης στην πρόσφατη (11/3/2015) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η διοίκηση του δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου έθεσε προς το Σώμα σχετικό ψήφισμα, με το οποίο ζητούσε, μεταξύ άλλων, την άμεση κατάργηση του παγώματος των προσλήψεων.

Το ψήφισμα πέρασε κατά πλειοψηφία (καταψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σωτήρης Ησαΐας).

Στις παρεμβάσεις των συμβούλων, πριν την ψήφιση του ψηφίσματος, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Βασίλης Ζορμπάς (Αγία Παρασκευή η Πόλη μας): Μίλησε για “μεθοδευμένη ιστορία” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για αντικατάσταση του μόνιμου προσωπικού από συμβασιούχους , το οποίο επιδεινώθηκε στο πλαίσιο των μνημονιακών μέτρων. Ευχήθηκε στη νέα κυβέρνηση να πετύχει το “ξεπάγωμα” των προσλήψεων, ζητώντας από τη διοίκηση του Δήμου να πιέσει προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τέλος, τάχθηκε υπέρ της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, μέσα από διαφανείς διαδικασίες.

Ανδρέας Γκιζιώτης (Λαϊκή Συσπείρωση): Σημείωσε ότι εάν δεν διεκδικηθούν κονδύλια για προσωπικό, το “ξεπάγωμα” προσλήψεων είναι “δώρον άδωρον”. Επίσης, ζήτησε την παράλειψη της αρχικής αναφοράς στο ψήφισμα περί “οικονομικής αυτοτέλειας” (σ.σ. τελικώς προστέθηκε η φράση “από τους ΚΑΠ”), καθώς -όπως είπε- κάτι τέτοιο ανοίγει τον δρόμο για να μπουν οι δήμοι στη διαδικασία να επιβάλλον οι ίδιοι φόρους στους δημότες τους.

Σπύρος Αλεξίου (Φυσάει Κόντρα): Συνηγόρησε στην αφαίρεση της φράσης “οικονομική αυτοτέλεια”, λέγοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ήδη έχει προτείνει τη χρηματοδότηση των δήμων μέσω τοπικής φορολογίας, ενώ ανάλογη συζήτηση έχει “ανοίξει”, όπως τόνισε, και σε επίπεδο ΚΕΔΕ.

Σωτήρης Ησαΐας (μείζον μειοψηφία): Υποστήριξε ότι το ψήφισμα είναι για το “θεαθήναι” αφού ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 50.000 ανέργων στους δήμους (η διοίκηση παραδέχθηκε ότι περίπου 150 από αυτούς θα έρθουν στον Δήμο Αγίας Παρασκευής), ενώ το ψήφισμα έρχεται σε μία περίοδο που ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος έχει προαναγγείλει νέες προσλήψεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων (σ.σ. είναι γνωστή και πολλές φορές διατυπωμένη στο Σώμα η κάθετη αντίθεση του κ. Σ. Ησαΐα με τη μονιμότητα στον δημόσιο τομέα). 

Γιάννης Σταθόπουλος (δήμαρχος): Αφού συναίνεσε στο αίτημα των προαναφερόμενων συμβούλων, επεσήμανε ότι το υπουργείο “ακούει θετικά” το αίτημα για προσλήψεις στην Αυτοδιοίκηση, αλλά πρόσθεσε ότι -προς το παρόν- θα ισχύσουν “για μία ακόμη φορά τα 5μηνα”, αφού διαφορετικά θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στα σχετικά προγράμματα απασχόλησης που θα “τρέξουν” μέσω του ΟΑΕΔ. Παρ’ όλα αυτά, όπως τόνισε, διεκδικήθηκε -με σοβαρές πιθανότητες να υλοποιηθεί- η δυνατότητα προσλήψεων σε τομείς όπου οι ανάγκες των δήμων είναι δραματικές.

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου

Από το 2010 μέχρι σήμερα οι ΟΤΑ αποδυναμώθηκαν σημαντικά εξαιτίας των εφαρμοζόμενων δημοσιονομικών πολιτικών.  Οι περικοπές στη χρηματοδότησή των Δήμων κατά 65%, οι απολύσεις, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι απαγορεύσεις προσλήψεων αναγκαίου προσωπικού έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους και  απειλούν με κατάργηση, συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών τους, με οδυνηρές συνέπειες για τους πολίτες.

Οι ελλείψεις προσωπικού στον Δήμο μας είναι πλέον πολύ μεγάλες και αυτές του μόνιμου ακόμη μεγαλύτερες σε όλους τους τομείς.

Υπηρεσίες όπως η Καθαριότητα εσωτερικών χώρων (του Δήμου, των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, των  Κοινωνικών  Δομών, των Πολιτιστικών και Αθλητικών προγραμμάτων, των ΚΑΠΗ, των εργαστηρίων ΑΜΕΑ κ.α.), η φύλαξη των σχολείων, η δημοτική αστυνόμευση, οι έλεγχοι κ.ά., βρίσκονται στα όρια της ανυπαρξίας  εξαιτίας των απολύσεων, των αποχωρήσεων και της απαγόρευσης προσλήψεων.

Άλλες υπηρεσίες όπως οι ανταποδοτικές, οι διοικητικές/οικονομικές, το Πράσινο, τα κοινωνικά προγράμματα κ.ά., είναι υποστελεχομένες και σε ένα σημαντικό βαθμό στηρίζονται σε μη μόνιμο προσωπικό.

Επειδή πιστεύουμε ότι σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται ενίσχυση του θεσμικού της ρόλου, κατοχύρωση της οικονομικής της αυτοδυναμίας και αυτοτέλειας από τους ΚΑΠ και διαφύλαξη, διεύρυνση και αναβάθμιση των υπηρεσιών της προς τη δοκιμαζόμενη κοινωνία.

Επειδή θεωρούμε σωστή και απολύτως αναγκαία την πάγια θέση της Αυτοδιοίκησης να καλυφθούν οι ανάγκες των δήμων με μόνιμο τακτικό προσωπικό.

Ζητάμε

  • Την άμεση κατάργηση της απαγόρευσης προσλήψεων, ιδιαίτερα μόνιμου προσωπικού,  στους Δήμους, για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις των υπηρεσιών τους.
  • Την κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας και την παύση της υποκατάστασης του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού με συμβασιούχους και πεντάμηνα.
  • Την επανασύσταση των υπηρεσιών της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων.
  • Την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα  σχολεία στο θέμα της καθαριότητας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet