Γιάννης Μυλωνάκης: Οι πόλεις αλλάζουν τις χώρες
Πολιτική

Γιάννης Μυλωνάκης: Οι πόλεις αλλάζουν τις χώρες

Με άρθρο του στα «Νέα» του Σαββατοκύριακου ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ» και υποψήφιος δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Μυλωνάκης, μιλά για τη στασιμότητα του Δήμου στη διάρκεια των προηγούμενων διοικήσεων, αλλά και στο πώς αυτή η κατάσταση μπορεί να Αλλάξει και πλέον ο Δήμος Αγίας Παρασκευής να μπει σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας για τους κατοίκους του.

Ακολουθεί το άρθρο:

Οι πόλεις αλλάζουν τις χώρες

Στα βόρεια της Αθήνας υπάρχει μια πόλη ζωντανή. Με εμβληματικές πλατείες και γνωστά στέκια. Η Αγία Παρασκευή δεν αντιμετωπίζει μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, όπως ένας δήμος της δυτικής Αθήνας. Ούτε έχει βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να θρηνήσει θύματα σε κάποια φυσική καταστροφή, όπως η Μάνδρα και το Μάτι. Παρότι υπάρχουν συμπολίτες μας που στηρίζονται στην κοινωνική πρόνοια, σε γενικές γραμμές οι δημότες απολαμβάνουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής.

Το πρόβλημα της Αγίας Παρασκευής είναι άλλο. Τα τελευταία χρόνια στοιχειώνεται από μια ύπουλη καθίζηση. Μια καθίζηση που καλλιεργείται από ένα συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης του Δήμου. Το μοντέλο αυτό είναι γνωστό, για χρόνια “επιτυχημένο” και συνοψίζεται στις φράσεις “κρύβω τα προβλήματα κάτω από το χαλί”, “κατηγορώ τους προηγούμενους”, “μοιράζω δωράκια πριν τις εκλογές”.

Η σημερινή δημοτική αρχή του κ. Σταθόπουλου πήρε τη σκυτάλη από τον κ. Ζορμπά. Δεν είναι τυχαίο. Και οι δύο εκφράζουν αυθεντικά τη νοοτροπία του “έλα μωρέ” και “δεν γίνεται”. Ζορμπάς και Σταθόπουλος σήμερα ζητούν ξανά την ψήφο των συμπολιτών μας. Χωρίς στρατηγική. Χωρίς προγραμματισμό. Με χάρες, δωράκια και ακάλυπτες επιχορηγήσεις στο παρά πέντε της κάλπης. Αν μου ζητούσαν να δώσω ένα παράδειγμα για το φθαρμένο και ξεπερασμένο στην αυτοδιοίκηση, η Αγία Παρασκευή έχει δυστυχώς ζωντανά παραδείγματα.

Αναρωτιέμαι και εγώ, όπως χιλιάδες συνδημότες μου. Μέχρι πότε όμως θα ζούμε προβλήματα που συζητούσαμε εδώ και 10-15 χρόνια, όπως οι υποδομές, η στάθμευση, η καθαριότητα, η ανταπόκριση του Δήμου στις ανάγκες της καθημερινότητας, να περνάνε από δήμαρχο σε δήμαρχο; Δεν το βλέπουν; Οι πολίτες σήμερα απαιτούν. Δεν θέλουν να εξαρτώνται. Κουράστηκαν να περιμένουν και να ακούν περιγραφές αντί για λύσεις μέσα στην περιπέτεια της κρίσης. Σε όλο τον κόσμο, οι πόλεις αλλάζουν τις χώρες. Οι δήμαρχοι δεν είναι επαίτες και τελετάρχες πια. Χρειάζονται ομάδες, σχέδια, συνεργασίες μέσα και έξω από τα σύνορα της πόλης. Μια καλή δημοτική αρχή μπορεί να φέρει δουλειές, επιχειρήσεις, έσοδα, αναπλάσεις, πράσινο, κοινωνικές υπηρεσίες, ποιότητα ζωής, ασφάλεια και αυτοπεποίθηση σε μια τοπική κοινωνία.

Γι’ αυτό και εμείς, μια ομάδα ενεργών πολιτών, με όρεξη και εμπειρία ονομάσαμε τον συνδυασμό μας “Αλλάζουμε”. «Αλλάζουμε» σημαίνει μια πόλη με πλήρη ψηφιακή υποδομή, από την ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέχρι τη διακίνηση των εγγράφων. Με ασφάλεια, τόσο μέσα από ποιοτικό φωτισμό και καθαριότητα, μέχρι την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας. Με ΚΕΠ Υγείας, δημοτικά ιατρεία, δουλειές για τους ΑμεΑ. Με  δίκτυο ασφαλών διαδρομών για την οικογένεια, το παιδί και τους ηλικιωμένους. Με δομές για τα αδέσποτα ζώα. Με κολυμβητήριο (επιτέλους) και ένα σύγχρονο δημαρχείο, που κατάντησε γεφύρι της Άρτας, με πρότυπο αθλητικό κέντρο στα Πευκάκια, με συνολική ανάπλαση του αθλητικού και πολιτιστικού πάρκου «Στ. Κώτσης». Με διαφάνεια, ανοιχτές διαδικασίες, έλεγχο από τους πολίτες σε κάθε βήμα, ώστε να ξέρουν που πηγαίνει το κάθε ευρώ.

Η κάλπη της 26ης Μαΐου είναι μια συνάντηση με το μέλλον μας. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα επιλέξουμε άλλα τέσσερα χρόνια σαν τα προηγούμενα οκτώ. Μπορούμε να δώσουμε το παράδειγμα ότι διδαχθήκαμε από τα παθήματά μας. Και ότι μπορούμε να αλλάξουμε πρόσωπα και νοοτροπίες, για να αναπνεύσει επιτέλους η Αγία Παρασκευή και να γίνει μια πόλη σύγχρονη, ανοιχτή, ανθρώπινη, ασφαλής και σίγουρη για το μέλλον της.

Άρθρο του Γιάννη Μυλωνάκη στα «Νέα» Σαββατοκύριακου

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet