Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Παρασκευής: Η Ν.Δ. επιτίθεται στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία
Πολιτική

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Παρασκευής: Η Ν.Δ. επιτίθεται στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιτέλους φανέρωσε το πραγματικό της πρόσωπο!Ξεδιπλώνει σιγά-σιγά το νεοφιλελεύθερο όραμά της και πλήττει ένα βασικό κοινωνικό αγαθό, όπως η Παιδεία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Παιδείας της Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Παρασκευής.

Όπως τονίσει, οι κυβερνώντες προχωρούν «στη σταδιακή απόσυρση του Κράτους από την υποχρέωσή του να τη στηρίζει, εκχωρεί μέρος της σε ιδιώτες και τελικά τη μετατρέπει σε αγοραίο αγαθό, το οποίο προοπτικά θα καλύπτει μόνο όσους μπορούν να την πληρώσουν».

Και όλα αυτά, όπως υποστηρίζει η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Παρασκευής, «χωρίς να είναι καθόλου σίγουρο ότι θα υπάρξει ποιοτική αναβάθμισή της, όπως διατυμπανίζει η κυβέρνηση των “αρίστων”».

Προς επιβεβαίωση των όσων υποστηρίζει, επικαλείται τις διατάξεις τριών άρθρων του νόμου που ψηφίστηκε στις 23/1/2020 και αφορά σε θέματα Παιδείας, τονίζοντας ότι:

  • Με το άρθρο 16 μειώνεται η ήδη προβληματική χρηματοδότηση των ΑΕΙ με τη θέσπιση νέων κριτηρίων.
  • Με το άρθρο 33 αναστέλλεται η προβλεπόμενη λειτουργία 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων.
  • Με το άρθρο 50 αναγνωρίζονται τα ιδιωτικά κολέγια ως ισότιμα με τα δημόσια ελληνικά Πανεπιστήμια.

«Χωρίς να υποτιμούμε τα δυο πρώτα σημεία, πρέπει να ασχοληθούμε λεπτομερέστερα με το τρίτο, γιατί, κατά τη γνώμη μας, είναι το πλέον αποκαλυπτικό των προθέσεων της κυβέρνησης, για το μέλλον που επιφυλάσσει στην ανώτατη δημόσια εκπαίδευση» αναφέρουν οι συντάκτες της ανακοίνωσης και προσθέτουν:

«Το άρθρο 50, που συνάντησε την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και πολλών φορέων της δημόσιας εκπαίδευσης, δίνει τη δυνατότητα σε αποφοίτους ιδιωτικών κολεγίων να διορίζονται στο δημόσιο χωρίς ακαδημαϊκή αναγνώριση.

»Με το άρθρο αυτό, αναλυτικότερα:

  1. Επαναφέρεται με χειρότερους όρους η πρότερη μνημονιακή ρύθμιση της υπουργίας Αρβανιτόπουλου, που καταργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
  2. Παρακάμπτεται και αποδυναμώνεται ο ΔΟΑΤΑΠ, που αποτελεί τον αρμόδιο κρατικό οργανισμό αναγνώρισης ακαδημαϊκών προσόντων από χώρες του εξωτερικού, αφού πλέον οι απόφοιτοι των ιδιωτικών κολεγίων συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ χωρίς την απαραίτητη ακαδημαϊκή ισοδυναμία που χορηγεί ο παραπάνω οργανισμός.
  3. Ταυτίζεται, εμμέσως πλην σαφώς, η επαγγελματική με την ακαδημαϊκή ισοδυναμία».

Εύλογα ερωτήματα προκύπτουν, συμπληρώνει η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Παρασκευής, από την άρνηση της υπουργού Παιδείας να δώσει στη δημοσιότητα την πλήρη επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία (σύμφωνα με την άποψη της υπουργού) ζητείται η ακαδημαϊκή αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων, ενώ η ίδια η υπουργός αγνοεί τα επιχειρήματα που παρείχε σχετικό έγγραφο του ΔΟΑΤΑΠ, ώστε να μην προχωρήσει η αναγνώριση αυτή.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολίτες της πόλης μας να σταθούμε απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παραδώσει στις δυνάμεις της αγοράς κάθε κρίσιμο τομέα της ζωής μας και να υπερασπιστούμε όσα με κόπο και αγώνες κατακτήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Η επιτροπή παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλες και όλους, να συστρατευθούμε και να αγωνιστούμε, για την απόκρουση της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας παιδείας», συνεχίζει η ανακοίνωση, για να καταλήξει:

«Τέλος, όπως φαίνεται, η νεοφιλελεύθερη λογική διαπερνά και το πνεύμα της διοίκησης Ζορμπά στην πόλη μας, καθώς εντύπωση και ερωτηματικά προκαλούνται απο την επιπλέον αρμοδιότητα του αντιδημάρχου Νεολαίας, όπου, εκτός από την ευθύνη της νεολαίας, εντέλλεται να συντονίζει και τη συνεργασία του Δήμου με το Αμερικάνικο Κολέγιο».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet