“Πλεόνασμα” αντιπαραθέσεων για το έλλειμμα των εσόδων
Πολιτική

“Πλεόνασμα” αντιπαραθέσεων για το έλλειμμα των εσόδων

Τα οικονομικά του Δήμου Αγίας Παρασκευής θα απασχολούν όλο και περισσότερο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, όσο πλησιάζει και ο χρόνος κατά τον οποίο θα κατατεθεί ο νέος προϋπολογισμός για το έτος 2016.

Αυτό συνέβη και στη συνεδρίαση της Τρίτης 27 Οκτωβρίου 2015, οπότε το Σώμα κλήθηκε να εγκρίνει αφ’ ενός τη 12η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2015, όπως και του Τεχνικού Προγράμματος για το ίδιο έτος κι αφ’ ετέρου την τριμηνιαία έκθεση αποτελεσμάτων του τρίτου οικονομικού τριμήνου 2015.

«Εξορθολογίζουμε τη λογιστική εικόνα»
Σπύρος Παπαγεωργίου
Σπύρος Παπαγεωργίου

Στην πρώτη περίπτωση, η διοίκηση δικαιολόγησε την ανάγκη μηδενισμού κάποιων κωδικών και τη μεταφορά των ποσών στο 2016, ως αποτέλεσμα του «αυστηρού δημόσιου λογιστικού», αλλά και της πολιτικής της διοίκησης για «εξορθολογισμό και τακτοποίηση» της λογιστικής εικόνας του Δήμου, για την «επίτευξη οικονομιών κλίμακος». Την ίδια στιγμή, διά στόματος του αρμόδιου αντιδημάρχου Σπύρου Παπαγεωργίου, διαβεβαίωσε ότι καμία δαπάνη, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν στην κοινωνική πολιτική, «δεν κόβεται αβίαστα», ενώ δεν τίθεται θέμα να χαθούν κονδύλια από τα απαραίτητα έργα.

«Φάμπρικα» μεταφοράς έργων και κονδυλίων από έτος σε έτος
Βασίλης Ζορμπάς
Βασίλης Ζορμπάς

Οι εξηγήσεις της διοίκησης δεν φαίνεται να έπεισαν τη μειοψηφία, εκπρόσωποι της οποίας -αρχής γενομένης με τον τέως δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά–  κατηγόρησε τη διοίκηση ότι μεταφέρει διαρκώς κονδύλια από τον έναν χρόνο στον άλλον, για να δικαιολογήσει το «ανύπαρκτο» έργο της. Ο κ. Β. Ζορμπάς εστίασε ιδιαίτερα στα έργα στις σχολικές υποδομές (σ.σ.: αφορά ένα κονδύλι περίπου 110.000 ευρώ) τα οποία μεταφέρονται στην επόμενη χρονιά, αποκαλύπτοντας «την ανικανότητα της διοίκησης να κάνει οποιοδήποτε έργο στους 14 μήνες της θητείας της», ενώ, προχωρώντας ακόμη περισσότερο κι απευθυνόμενος στον δήμαρχο, είπε ότι «είστε το απόλυτο μηδέν».

Έκφραση που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κ. Γιάννη Σταθόπουλου, ο οποίος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, κατηγόρησε τον τέως δήμαρχο ότι «υποβαθμίζει το έργο της διοίκησης» και πρόσθεσε ότι «του επιστρέφω το απόλυτο μηδέν». Εν συνεχεία, τόνισε ότι η διοίκησή του είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε ό,τι αφορά τα θέματα των σχολείων και των σχολικών υποδομών, για τα οποία «έχει γίνει πολλή δουλειά, την οποία και θα κρίνει η σχολική κοινότητα».

«Κοροϊδεύετε τη σχολική κοινότητα»
Ανδρέας Γκιζιώτης
Ανδρέας Γκιζιώτης

Σε ιδιαίτερα αυστηρό άσκησε την κριτική του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο οποίος έκανε λόγο για «εργολαβίες που σέρνονται από χρόνο σε χρόνο» και για έργα που οι διοικήσεις «διαφημίζουν» κάθε χρονιά, για να τα μεταφέρουν στις επόμενες.

Μάλιστα, ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης, όταν προκλήθηκε από την αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Ελισάβετ Πετσατώδη, αλλά και τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Παναγιώτη Γκόνη (σ.σ.: υποστήριξαν ότι δεν έχει καταλάβει τίποτε για τον τρόπο χρηματοδότησης των έργων για τις σχολικές υποδομές και ότι δεν ισχύει αυτό που υποστηρίζει ότι χάνονται κονδύλια, επειδή αφαιρούνται προσωρινώς από κάποιους κωδικούς), ανέφερε ότι θα φέρει άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο τη λίστα με τα αιτήματα των σχολείων για τα οποία «είναι ζήτημα αν η διοίκηση έχει ικανοποιήσει το 3%», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Πιάνουμε τους δείκτες στοχοθεσίας»

Στο θέμα της έγκρισης των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου 2015, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών έκανε λόγο για ένα «κρίσιμο τρίμηνο», από το οποίο «αρχίζει να φαίνεται ο βαθμός υλοποίησης του προϋπολογισμού». Ο κ. Σπ. Παπαγεωργίου υποστήριξε ότι διαφαίνεται μία «υγιής και ισορροπημένη» υλοποίηση του προϋπολογισμού, κάτι που επιβεβαιώνει και ο «θετικός δείκτης στοχοθεσίας».

Ο αντιδήμαρχος σημείωσε ότι παρατηρείται σημαντική υστέρηση των εσόδων, στα περίπου 2 εκατ. ευρώ (455.000 από ανείσπρακτα δημοτικά τέλη, 930.000 από τους ΚΑΠ, 194.000 από τη ρύθμιση του άρθρου 27 και 88.000 από τους ΚΑΠ για τα σχολεία κ.ά.),  η οποία ωστόσο αντισταθμίζεται από τη συγκράτηση – εξορθολογισμό των δαπανών. Ικανοποιημένος δήλωσε ο κ. Σπ. Παπαγεωργίου για τον ρυθμό εξόφλησης των υποχρεώσεων του Δήμου, τις οποίες χαρακτήρισε ως «το μεγάλο στοίχημα», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι στο τέλος του έτους μπορεί να έχουν περιοριστεί και κάτω του 1 εκατ. ευρώ (σ.σ.: στο τρίτο τρίμηνο ανέρχονταν στο ύψος των 1,634 εκατ. ευρώ).

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σπ. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι η νέα δημοτική Αρχή, «με σκληρή δουλειά», αύξησε τα ταμειακά διαθέσιμα κατά 1,2 εκατ. ευρώ και σίγουρα εμφανίζει σήμερα «πολύ καλύτερα οικονομικά δεδομένα για τον Δήμο, σε σχέση με αυτά που παρέλαβε».

«Ζείτε στον κόσμο σας, εάν πιστεύετε ότι θα πάρετε τα ανείσπρακτα»

Με ειρωνικό ύφος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Β. Ζορμπάς αναρωτήθηκε πώς πιστεύει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών ότι θα καταβληθούν τα ανείσπρακτα, όταν η οικονομική κρίση βαθαίνει, προβλέποντας ότι τελικώς αυτά θα αυξάνονται τρίμηνο με τρίμηνο και ότι η διοίκηση τελικώς «κοροϊδεύει τον κόσμο».

Επίσης, κατηγόρησε τη διοίκηση ότι εμφανίζει διαθέσιμα γιατί δεν «έχετε αποδώσει όσα χρωστάτε στην πιάτσα», ενώ συμφώνησε πλήρως με την τοποθέτηση του τέως αντιδημάρχου Οικονομικών Τίμου Κωστόπουλου (σ.σ.: είχε παρέμβει στη συζήτηση τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο Δήμος δεν οχυρώνεται οικονομικά» αφού αυξάνει το χρέος του, «γιγαντώνοντας» τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του).

«Αυτός είναι ο “οραματικός” και “ρεαλιστικός” προϋπολογισμός σας»

«Θα μας πνίξουν οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί σας» τόνισε προς τη διοίκηση ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κατηγορώντας την ταυτόχρονα ότι «εξωραΐζει την κατάσταση», αντί να πάει στις συνοικιακές συνελεύσεις και να πει «τι μας χρωστά το κράτος» και να κινητοποιήσει τον κόσμο «να διεκδικήσει όσα του έχουν αρπάξει».

Λέγοντας ότι ο ίδιος δεν πιστεύει στα θαύματα, ο κ. Α. Γκιζιώτης πρόβλεψε ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν τα έσοδα, οπότε εκείνο που θα γίνει είναι να περικοπούν χρήσιμα έργα για την πόλη.

Ο ίδιος, σχολιάζοντας σχετική αναφορά του αντιδημάρχου Οικονομικών, σημείωσε ότι «ο κρατικός κορβανάς είναι δικά μας χρήματα και πρέπει να αποδίδονται στην Αυτοδιοίκηση», συμπληρώνοντας ότι «έτσι που πάει το πράγμα» θα κληθεί η διοίκηση να βάλει φόρους στους πολίτες και να γίνει «φοροεισπράκτορας», στο πλαίσιο μίας «δήθεν οικονομικής αυτονομίας».

Τέλος, κάλεσε τη διοίκηση να μην «καμαρώνει» για το απόθεμα, γιατί αυτό αντιπροσωπεύει είτε έργα που δεν έγιναν, είτε «χρωστούμενα που δεν αποδόθηκαν», ενώ είναι άμεσος ο κίνδυνος «να καταλήξουν στον ειδικό λογαριασμό στην ΤτΕ, για να εξυπηρετηθεί το κρατικό χρέος».

«Εξευτελίσατε το ΟΧΙ του ελληνικού λαού»
Σπύρος Αλεξίου
Σπύρος Αλεξίου

Σε κεντρική πολιτική διάσταση κινήθηκε κυρίως η τοποθέτηση του επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Φυσάει Κόντρα, ο οποίος κατηγόρησε τη διοίκηση ότι προσπαθεί να δικαιολογήσει τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης, η οποία «εξευτέλισε το ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα». Ο κ. Σπύρος Αλεξίου ανέφερε ειρωνικά ότι «τώρα ανακάλυψε η διοίκηση ότι ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει, αλλά δεν μας λέει γιατί», ενώ πρόσθεσε ότι «η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να ισοσκελίσει τα 2 εκατ. ευρώ που λείπουν από τα ταμεία του Δήμου», κάτι το οποίο θα γίνει εις βάρος των συμφερόντων της πόλης και των δημοτών.

Ο κ. Σπ. Αλεξίου καταφέρθηκε και κατά του τέως δημάρχου Β. Ζορμπά, τον οποίο κατηγόρησε ότι «αργά των έπιασαν τα δάκρυα για τον πόνο του λαού», συμπληρώνοντας ότι η αντιπαράθεση μεταξυ νυν και τέως δημοτικής Αρχής είναι προσχηματική και αφορά «δύο μνημονιακούς συνεταίρους».

«Δεν ρίξαμε το καράβι στην ξέρα…»
Γιάννης Σταθόπουλος
Γιάννης Σταθόπουλος

Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κάλυψε τον αντιδήμαρχό του, λέγοντας ότι δεν εξωράισε καμία κατάσταση, αλλά παρουσίασε την πραγματική εικόνα στον Δήμο. Ωστόσο, διαφοροποιήθηκε μαζί του στο ότι οι Δήμοι «οφείλουν να ζήσουν από την κρατική ενίσχυση, αφού κάνουν δουλειά του κράτους», ενώ άσκησε κριτική και για την καθυστερημένη απόδοση των κρατικών πόρων προς την Αυτοδιοίκηση,

Από την άλλη, όμως, ο κ. Γ. Σταθόπουλος υποστήριξε ότι η θέση του Δήμου είναι σήμερα πολύ καλύτερη από αυτήν την οποία είχε όταν τον παρέλαβε η νέα δημοτική Αρχή και, απευθυνόμενος προς τον κ. Β. Ζορμπά, κατέληξε: «Πάντως κ. Ζορμπά εμείς δεν ρίξαμε το καράβι στην ξέρα, όπως είχατε προβλέψει».

Η τελευταία παρέμβαση στο θέμα έγινε από τον γενικό γραμματέα του Δήμου Στέφανος Κασαπίδης, ο οποίος επιβεβαίωσε την καλή οικονομική κατάσταση του Δήμου, ενώ απαντώντας ουσιαστικά στην παρέμβαση του τέως αντιδημάρχου Τίμου Κωστόπουλου, σημείωσε ότι αναφέρθηκε μόνο στη μία πλευρά του ισολογισμού, αυτή των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων, αλλά όχι στην αντίστοιχη που δείχνει τις σημαντικές απαιτήσεις που υπάρχουν και διαφοροποιούν την όλη οικονομική εικόνα.

Τελικώς, κατά τα δύο θέματα, αυτό της αναμόρφωσης προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος και των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου, «πέρασαν» κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet