Φυσάει Κόντρα: Οι εξεγέρσεις δεν χωρούν στις φιέστες σας
Πολιτική

Φυσάει Κόντρα: Οι εξεγέρσεις δεν χωρούν στις φιέστες σας

Το δημοτικό σχήμα Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή, ενόψει της 25ης Μαρτίου, αρθρογραφεί σχετικά με τον νόημα που έχει γι’ αυτό η Εξέγερση του 1821 και τη συσχετίζει με τα σημερινά πολιτικά δεδομένα στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Στο άρθρο του, οι Φυσάει Κόντρα αναφέρουν:

Ως Φυσάει κόντρα λέγαμε σε ανακοίνωσή μας το 2016:Υπάρχουν ιστορικές στιγμές που, σε πείσμα του χρόνου, αλλά και των «άσπονδων φίλων», μένουν χαραγμένες στην ιστορική μνήμη, καθώς συνδέονται με σύγχρονες καταστάσεις και διατηρούν την επικαιρότητά τους. Η επανάσταση των υπόδουλων λαών της οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1821 είναι μία από αυτές.

»Και τι δεν έκαναν για να αλλοιώσουν το νόημά της, να τη φέρουν στα μέτρα τους! Μέχρι και την ημερομηνία έναρξης άλλαξαν, ακόμα και ένας μαθητής του δημοτικού γνωρίζει πως η επανάσταση ξεκίνησε αρκετές μέρες πριν, ήδη στις 21 Μάρτη απελευθερώνεται η Καλαμάτα. Στις 25 Μάρτη δεν συνέβη κανένα αξιοσημείωτο γεγονός, όπως επιβεβαιώνεται από όλες τις ιστορικές πηγές. Προσπάθησαν να εξαγνίσουν την επίσημη εκκλησία που την καταδίκασε και αφόρισε τους επαναστάτες, παρουσίασαν ως ήρωες τους κοτσαμπάσηδες και τους προδότες, έσυραν στις φυλακές και δολοφόνησαν τους αγωνιστές (πόσο θυμίζει την άλλη μεγάλη στιγμή της αντιφασιστικής πάλης του λαού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο…).

»Αποσιώπησαν τη συμμετοχή Αρβανιτών, Βουλγάρων, Σέρβων, Μαυροβούνιων στον αγώνα κατά του κοινού δυνάστη, δεν ταίριαζε βλέπετε με το «εθνικό αφήγημα»! Κι όμως, σε πείσμα όλης αυτής της προσπάθειας, η φλόγα έμεινε ζωντανή. «Αντάρτης κλέφτης παλικάρι, πάντα είναι ο ίδιος ο λαός…» τραγουδούσαν οι μαχητές του ΕΛΑΣ 120 χρόνια μετά!»

Τρία χρόνια μετά, σε όλον τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας, ο ουρανός είναι γεμάτος με τα μαύρα σύννεφα του πολέμου, του φασισμού, της οικολογικής και ανθρωπιστικής καταστροφής. Εκατοντάδες χιλιάδες αθώοι πεθαίνουν στις χώρες που ο ιμπεριαλισμός μετέτρεψε σε νεκροταφεία, πνίγονται από τους «πολιτισμένους Ευρωπαίους» στη Μεσόγειο, δολοφονούνται από τους φονταμενταλιστές κάθε θρησκείας, πεθαίνουν από τις ασθένειες και τις περιβαλλοντικές καταστροφές.

Η χώρα μας, με επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έχει μετατραπεί σε απέραντη βάση των ΗΠΑ, ο κ. Πάιατ είναι ο πραγματικός κυβερνήτης της χώρας. Η περίφημη «έξοδος από τα μνημόνια» έχει γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο, κάθε απόφαση περνάει από την κρησάρα των «θεσμών». Όσο για την «πολιτική ζωή», η μόνη εξέλιξη στο πλαίσιο της πλήρους απαξίωσής της είναι η καθιέρωση «μεταγραφικής περιόδου» όπου κόμματα και βουλευτές εξαγοράζονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό, σε δημόσια θέα, με αντάλλαγμα «λίγη εξουσία ακόμα»!

Ο φετινός εορτασμός στην πόλη μας θα είναι, σχεδόν, πανομοιότυπος: μεγαλοστομίες, εθνικιστικές κορώνες, «στρατιωτικού τύπου» παρελάσεις (που θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ…) και, φυσικά, το ΝΑΤΟ να καταθέτει στεφάνι, θυμίζοντας ποιος είναι το «αφεντικό». Η μόνη διαφορά είναι η προεκλογική περίοδος, Πασαρέλα θα γίνει η παρέλαση, πασαρέλα σωτήρων του Δήμου, της Περιφέρειας και της Ευρωβουλής.

Πόσο αστείο θα ήταν όλοι αυτοί να ζούσαν την περίοδο του 1821! Κοτσαμπάσηδες και σεβάσμιοι δεσποτάδες θα καλούσαν τον λαό να δείξει «σύνεση» για να μην «στενοχωρηθεί η ιερή Συμμαχία» και μας βγάλουν από το «γρόσι». Κι όπως έλεγε κι ο μεγάλος Μάνος Κατράκης στο « Ταξίδι στα Κύθηρα»; «Δούλοι ήσασταν πάντα μωρέ, τσιράκια των Τούρκων, των Γερμανών, των Άγγλων και των Αμερικάνων»

Όλα τα πλακώνει η φοβέρα και τα σκιάζει η σκλαβιά», λοιπόν; Δεν είναι η πρώτη φορά, πάντα όμως οι λαοί «ξεκολλούσαν της ιστορίας τη ρόδα». Και τώρα η ελπίδα βρίσκεται στην αντίσταση των λαών στον ιμπεριαλισμό και την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Στην αντίσταση του λαού της Συρίας και της Βενεζουέλας, στις χιλιάδες «κίτρινα γιλέκα» του Παρισιού, στις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις στην καρδιά του κτήνους, στις ΗΠΑ, στους φοιτητές της Αλβανίας. Στις μικρές σπίθες αντίστασης στη χώρα μας: στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, στους καθηγητές και στους μαθητές, σε όσους αγωνίζονται στη Χαλκιδική και στον Βόλο.

Μικρό τμήμα αυτής της αντίστασης είμαστε και εμείς, το «Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή», το δημοτικό σχήμα που συσπειρώνει τις δυνάμεις της μαχόμενης αριστεράς στην πόλη μας. Μαζί με κάθε συλλογικότητα που αντιστέκεται, με κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια, φιλοδοξούμε να σταθούμε δίπλα σε όποιον σηκώνει κεφάλι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, στην καταστροφή της φύσης από την απληστία του κέρδους, στο ρατσιστικό δηλητήριο. Επιμένουμε να λέμε, όπως λέγαμε και τα προηγούμενα χρόνια:

«Το 1821 είναι ένας κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα των ιστορικών αποδείξεων πως οι λαοί μπορούν να νικήσουν. Και σήμερα, όπως και τότε, οι δραγουμάνοι των ληστρικών συμμοριών του κόσμου και οι ραγιάδες αναμασούν τα ίδια φληναφήματα για τους «συσχετισμούς», τη «γεωπολιτική», τη «μικρή χώρα», τους ξένους «συμμάχους». Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Ας τους διαψεύσουμε για άλλη μια φορά. Ας ξαναπιάσουμε το νήμα που συνδέει το σήμερα με το παρελθόν των μεγάλων εξεγέρσεων».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet