Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή: 17 γυναίκες στο ψηφοδέλτιο της παράταξης
Πολιτική

Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή: 17 γυναίκες στο ψηφοδέλτιο της παράταξης

Δεκαεπτά γυναίκες συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της παράταξης Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή για τις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019.

Σχετικά με τη συμμετοχή γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η παράταξη εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο του Μαρτίου του 2019, η Ελλάδα βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση και συμμετοχή γυναικών στα Δημοτικά Συμβούλια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αντίθετα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα δημοτικά συμβούλια είναι περισσότερο «γυναικεία υπόθεση», με ποσοστά συμμετοχής που υπερβαίνουν το 45%. Aναμφίβολα, το φαινόμενο της υποαντιπροσώπευσης των γυναικών στα αιρετά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί μέρος του κυρίαρχου ανδροκεντρικού χαρακτήρα της πολιτικής στην Ελλάδα και του άνισου έμφυλου καταμερισμού στις δομές λήψης αποφάσεων.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των αυτοδιοικητικών εκλογών παρατάξεις και πολιτικοί σχηματισμοί με μεγάλη συχνότητα αναπαράγουν μια βαθύτατα εργαλειακή αντίληψη για τη συμμετοχή των γυναικών χωρίς καμιά πραγματική πρόθεση συμπεριλήψης και ανάπτυξης ενός μοντέλου ίσης πολιτικής συμμετοχής. Με άλλα λόγια, αυτή η πολιτική κουλτούρα υπονομεύει και αποθαρρύνει την ενασχόληση των γυναικών με την αυτοδιοικητική πολιτική. Πώς όμως μπορεί να αντιστραφεί αυτή η εικόνα;

Οι γυναίκες όλων των ηλικιών και των διαφορετικών επαγγελμάτων έχουν πολύ ενεργό ρόλο στην καθημερινότητα της πόλης, ενώ πολύ συχνά αναδεικνύονται σε κεντρικές φυσιογνωμίες των τοπικών κινημάτων και συλλογικών διεκδικήσεων: οι διεκδικήσεις για τους δημόσιους χώρους και η οργάνωση της αλληλεγγύης είναι τέτοια παραδείγματα. Η συμμετοχή των γυναικών στις εκλογές και συνακόλουθα η εκπροσώπησή τους στις δομές αποφάσεων οφείλει να αντανακλά αυτή την συλλογική εμπειρία.

Δυστυχώς, η εικόνα των εκλογικών συνδυασμών στην Αγία Παρασκευή μαρτυρά τα παραπάνω, καθώς όλοι οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων και υποψήφιοι δήμαρχοι είναι άνδρες. Από την πραγματικότητα αυτή δεν ξεφεύγει και το «Φυσάει Κόντρα». Παρόλα αυτά, στο ψηφοδέλτιο του «Φυσάει Κόντρα» συμμετέχουν 17 γυναίκες όλων των γενιών, δραστήριες στα τοπικά κινήματα, στους εργασιακούς τους χώρους και στο πανεπιστήμιο. Αρκετές από αυτές είναι και ιδρυτικά μέλη του σχήματος και όλες τους έχουν συμβάλλει καταλυτικά στον αυτοδιοικητικό του προσανατολισμό και στην ανάπτυξη των θέσεων του για την πόλη της Αγίας Παρασκευής.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet