«Καμπανάκια» και εντάσεις για τα τρίμηνα του προϋπολογισμού
Πολιτική

«Καμπανάκια» και εντάσεις για τα τρίμηνα του προϋπολογισμού

Μπορεί η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής, στη συνεδρίαση της Τρίτης 20 Σεπτεμβρίου 2016, να αφορούσε στην έγκριση των τριμηνιαίων εκθέσεων αποτελεσμάτων για τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, αλλά τελικώς οι σύμβουλοι βρέθηκαν να κουβεντιάζουν για το ποια διοίκηση έκανε τα περισσότερα και ουσιαστικότερα έργα για την πόλη.

Σε μία συνεδρίαση που, και πάλι, δεν έλειψαν οι προσωπικές αντιπαραθέσεις και εντάσεις, τα δύο θέματα πέρασαν κατά πλειοψηφία, με τη μειοψηφία να κατηγορεί τη διοίκηση του δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου ότι καθυστέρησε τη σύνταξη των σχετικών εκθέσεων, «έπεσε έξω» σε όλες τις προβλέψεις που είχε κάνει, περιορίζεται σε «ασήμαντα» έργα συντήρησης, αντί να προχωρά σε «έργα που θα κάνουν τη διαφορά» για την Αγία Παρασκευή και ότι έχει βγάλει από το πολιτικό λεξιλόγιό της τον όρο «διεκδίκηση» απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της, η διοίκηση, επικαλούμενη τα στοιχεία των οικονομικών υπηρεσιών, μίλησε για «θετικό δείκτη επίτευξης στοχοθεσίας», αρνήθηκε την κατηγορία ότι δεν διεκδικεί έναντι της κεντρικής διοίκησης, έκανε λόγο για προσπάθεια απαξίωσης του έργου της από τη μειοψηφία και τέλος, υποστήριξε ότι διαψεύστηκαν οι προβλέψεις του τέως δημάρχου, Βασίλη Ζορμπά, ότι «η νέα δημοτική Αρχή θα πάει τα οικονομικά του Δήμου στα… βράχια».

Σπύρος Παπαγεωργίου: Να κοιτάμε το σύνολο και όχι τους επιμέρους κωδικούς
Σπύρος Παπαγεωργίου
Σπύρος Παπαγεωργίου

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου παραδέχθηκε (και μάλιστα ζήτησε συγγνώμη) για την καθυστέρηση στην κατάρτιση της έκθεσης του πρώτου τριμήνου, αλλά απέρριψε τα σχόλια περί «αστοχίας» των προβλέψεων. Όπως είπε ο κ. Σπύρος Παπαγεωργίου, είναι «αδόκιμο» να κρίνεται ένας προϋπολογισμός από τους επιμέρους δείκτες, χωρίς να συνυπολογίζεται η συνολική εικόνα. Πρόσθεσε δε, ότι το πρώτο τρίμηνο είναι γενικώς «ανενεργό» και «τακτοποιητικό», καθώς ουσιαστικά ο προϋπολογισμός αρχίζει να εκτελείται μετά τον Φεβρουάριο, οπότε δίνεται το σχετικό «πράσινο φως» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, συμπληρώνοντας ότι το μεγαλύτερο τμήμα του προϋπολογισμού υλοποιείται στο δεύτερο εξάμηνο, με «κύριο βάρος στο τρίτο τρίμηνο του έτους».

Κωνσταντίνος Τσιαμπάς: Έχετε «πέσει έξω» σχεδόν σε όλους τους κωδικούς
Κωνσταντίνος Τσιαμπάς
Κωνσταντίνος Τσιαμπάς

Εκπροσωπώντας την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, ο κ. Κωνσταντίνος Τσιαμπάς, διαβάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία των τριμηνιαίων εκθέσεων, υποστήριξη ότι η δημοτική Αρχή έχει «πέσει έξω» σε όλους τους κωδικούς, προβλέποντας ότι δεν θα προλάβει να βελτιώσει την εικόνα των οικονομικών μέχρι το τέλος του έτους.

Επικαλούμενος τις καθυστερήσεις ενταλματοποίησης των τιμολογίων, αλλά και την καθυστέρηση εξόφλησης των τιμολογημένων, ο κ. Κ. Τσιαμπάς άφησε να εννοηθεί ότι ίσως υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στον Δήμο, ενώ τόνισε ότι και το τρίτο τρίμηνο κινείται αρνητικά, καθώς -όπως είπε- ο ίδιος έχει ζητήσει και πάρει στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού έως το τέλος του τρέχοντος Αυγούστου.

Βασίλης Γιαννακόπουλος: Αναρωτιέμαι γιατί θα σας θυμάτε ο κόσμος;
Βασίλης Γιαννακόπουλος
Βασίλης Γιαννακόπουλος

Ο επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία Ευθύνης και πρώην δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος απέδωσε τη θετική εικόνα του προϋπολογισμού του Δήμου στη «λελογισμένη οικονομική πολιτική» που ακολούθησαν οι προηγούμενες διοικήσεις, ενώ μέμφθηκε τη νυν διοίκηση ότι περιορίζεται σε ελάχιστα έργα συντήρησης και δεν βάζει έναν μεγάλο στόχο για την πόλη.

«Σας κτυπάμε το καμπανάκι, γιατί έχετε ακόμη καιρό να προχωρήσετε σε ένα μεγάλο έργο» είπε προς τη διοίκηση ο δημοτικός σύμβουλος, συμπληρώνοντας ότι ο κόσμος «δεν θα θυμάται εάν έμειναν στο ταμείο του Δήμου κάποια εκατομμύρια ευρώ, αλλά εάν έγιναν έργα για την πόλη».

Οι αναφορές του κ. Β. Γιαννακόπουλου προκάλεσαν εντάσεις από πλευράς διοίκησης, στρέφοντας τη συζήτηση σε απολογισμό προηγούμενων διοικήσεων και αναφορές σε έργα της πόλης που βρίσκονται ακόμη σε… αναμονή.

Τέλος, ο πρώην δήμαρχος «κέντρισε» και πάλι τη διοίκηση και προσωπικώς τον δήμαρχο, λέγοντας ότι αποτελούν μοναδικό παράδειγμα Δήμου που δεν διεκδικεί τίποτε απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αυτό έχει να κάνει με τις «κομματικές αδυναμίες» των διοικούντων τον Δήμο.

Ανδρέας Γκιζιώτης: Δεν πήρατε χαμπάρι ότι σας «έλειπε» η έκθεση πρώτου τριμήνου!
Ανδρέας Γκιζιώτης
Ανδρέας Γκιζιώτης

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με το γεγονός της καθυστέρησης σύνταξης της έκθεσης για το πρώτο τρίμηνο του έτους, λέγοντας ότι η διοίκηση δεν το πήρε καν «χαμπάρι» κι αναρωτήθηκε εάν συνεδριάζουν ποτέ το όργανα της διοίκησης (παρατήρηση που προκάλεσε νέο γύρο έντασης με τους εκπροσώπους της δημοτικής Αρχής).

Επί του συζητούμενου θέματος, ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης είπε ότι το θέμα «δεν έχει να κάνει με νούμερα, αλλά είναι βαθιά πολιτικό», προβλέποντας ότι στο άμεσο μέλλον η «τοπική διοίκηση» θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέες επώδυνες περικοπές που θα αποφασίσει η κεντρική διοίκηση. Αλλά και σε επίπεδο αριθμητικό, ο σύμβουλος έκρινε τις επιδόσεις της διοίκησης «πολύ χαμηλές», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα έσοδα, την πορεία των εισπράξεων και τις επενδύσεις.

Κατηγορώντας τη διοίκηση ότι δεν διεκδικεί οτιδήποτε απέναντι στην κυβέρνηση, της καταλόγισε ότι κρατά «παθητική στάση», προσθέτοντας ότι «όλες οι διεκδικήσεις σας είναι “θα”, αλλά δεν ήρθαμε εδώ για να ακούσουμε το προεκλογικό σας πρόγραμμα των επόμενων εκλογών…».

Τέλος, κάλεσε τη διοίκηση να συγκριθεί με το προεκλογικό της πρόγραμμα και όχι με το τι έπραξαν ή παρέλειψαν οι προηγούμενες διοικήσεις.

Θανάσης Ανδρίτσος: Σε… λάθος δρόμο η συζήτηση
Θανάσης Ανδρίτσος
Θανάσης Ανδρίτσος

Από πλευράς των Φυσάει Κόντρα, ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Ανδρίτσος αναρωτήθηκε τι νόημα έχει η συζήτηση πάνω στις εκθέσεις των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, αφού -όπως υποστηρίζει και η διοίκηση- όλα θα κριθούν στη συνολική υλοποίηση.

Επίσης χαρακτήρισε «άγονη» την αντιπαράθεση της νυν και προηγούμενων διοικήσεων, υποστηρίζοντας ότι σημασία έχει να συζητηθούν η έλλειψη των μεγάλων έργων, λόγω έλλειψης πόρων και η μη κινητοποίηση του κόσμου για συλλογικούς αγώνες.

Γιάννης Σταθόπουλος: «Δεν θα απολογηθούμε για το πότε συνεδριάζουμε»
Γιάννης Σταθόπουλος
Γιάννης Σταθόπουλος

Φανερά ενοχλημένος με τις παρατηρήσεις κυρίως των κ.κ. Β. Γιαννακόπουλου και Α. Γκιζιώτη, ο δήμαρχος δήλωσε ότι δεν θα απολογηθεί για το πότε συνεδριάζει η διοίκηση, ενώ επίσης απέρριψε «το ύφος με το οποίο γίνεται η κριτική για το έργο της δημοτικής Αρχής».

Ο κ. Γ. Σταθόπουλος αναφέρθηκε στη συνέχεια στο τι έχει υλοποιήσει η διοίκησή του στα πρώτα δύο χρόνια της θητείας της, παρά το γεγονός -όπως είπε- ότι δεν διαθέτει τα εκατομμύρια πόρων των προηγούμενων χρόνων για να κάνει μεγάλα έργα.

Ο δήμαρχος θύμισε τις δηλώσεις του τέως δημάρχου ότι «η διοίκηση Σταθόπουλου θα πάει τα οικονομικά του Δήμου στα βράχια», λέγοντας ότι αυτή διαψεύστηκε από την πραγματικότητα, αφού, σύμφωνα με τις οικονομικές υπηρεσίες, «είναι θετικός ο δείκτης επίτευξης της στοχοθεσίας».

Τέλος, ο δήμαρχος κάλεσε όλες τις παρατάξεις, αντί να αναλώνονται σε στείρα κριτική, να συνεργαστούν με τη διοίκηση προκειμένου να προχωρήσουν τα ουσιαστικά έργα που έχει ανάγκη η Αγία Παρασκευή.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet