Τ/Π και Προϋπολογισμός… αξιολόγησης για τη διοίκηση Γ. Σταθόπουλου
Πολιτική

Τ/Π και Προϋπολογισμός… αξιολόγησης για τη διοίκηση Γ. Σταθόπουλου

Χωρίς εκπλήξεις κύλησε η πολύωρη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής αναφορικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα (Τ/Π) και τον Προϋπολογισμό του 2016. Αν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε δύο βασικά σημεία, το ένα ήταν η τοποθέτηση της διοίκησης ότι πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο Τ/Π και τον πρώτο προϋπολογισμό που συντάσσει εξ ολοκλήρου η νέα δημοτική Αρχή (σ.σ.: τα προηγούμενα είχαν «πατήσει» πάνω και στα προβλεπόμενα από την προηγούμενη δημοτική Αρχή, μιας και η αλλαγή σκυτάλης έγινε τον Σεπτέμβριο του 2014) και το δεύτερο αφορούσε στην κριτική της μειοψηφίας στην επιλογή της διοίκησης να εντάξει στο Τεχνικό Πρόγραμμα της νέας περιόδου έργα της Περιφέρειας Αττικής, για τα οποία ακόμη δεν έχουν συναφθεί συμβάσεις.

«Το Τεχνικό Πρόγραμμα αποτυπώνει το όραμά μας για την πόλη»

Την παρουσία του Τ/Π πραγματοποίησε αρχικώς η αρμόδια αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ελισάβετ Πετσατώδη και εν συνεχεία ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Σταθόπουλος.

Ελισάβετ Πετσατώδη
Ελισάβετ Πετσατώδη

Η αντιδήμαρχος επεσήμανε ότι το εισηγούμενο Τ/Π «αποτυπώνει το όραμα της διοίκησης για την πόλη», προχώρησε σε συνοπτική αναφορά ορισμένων επιμέρους κωδικών, ενώ στις «καινοτομίες» που ανέφερε ήταν η «εισαγωγή της έννοιας του συμμετοχικού σχεδιασμού στα σχολεία”. Ειδικότερα, τον φετινό χειμώνα θα λάβει χώρα ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε σχολεία της πόλης, όπου μαθητές και γονείς θα σχεδιάσουν τις αυλές και τα πεζοδρόμια των σχολικών συγκροτημάτων και εν συνεχεία, οι προτάσεις που θα επιλεγούν θα συμβασιοποιηθούν και θα προχωρήσει η κατασκευή των αντίστοιχων έργων.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος εξήγησε ότι τα τεχνικά έργα που προγραμματίζει η δημοτική Αρχή είναι ενταγμένα σε ένα πρόγραμμα τετραετίας, σύμφωνα με τον Στρατηγικό – Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του Δήμου.

Αφού αναφέρθηκε στη δυσμενή οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι ΟΤΑ, ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος αναφέρθηκε στους άξονες του Τ/Π, εστιάζοντας το βάρος του στα εξής:

  • Δημιουργία υποδομών στην πόλη μέσα από έργα στα δίκτυα, την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τη βιώσιμη κινητικότητα, την απόκτηση ελεύθερων χώρων κ.λπ.
  • Δημιουργία συνολικού Δικτύου Κοινωνικής Προστασίας.
  • Σύγχρονη αντίληψη στη διαχείριση των απορριμμάτων.
  • Δημιουργία μόνιμων πολιτιστικών γεγονότων.

Εξηγώντας τον τρόπο χρηματοδότησης των παραπάνω δράσεων, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην «ορθολογικοποίηση των οικονομικών του Δήμου”, στη συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και τη «μελετημένη προσπάθεια» για ένταξη έργων του νέου ΕΣΠΑ, καθώς και στην εκμετάλλευση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου.

Ο κ. Γ. Σταθόπουλος έκανε επίσης αναφορά στη μείωση για το 2016 των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τις μειώσεις στο Κοιμητήριο, τον μηδενισμό τελών για έξι ειδικές ομάδες πληθυσμού, στην κατά 50% μείωση στις επιχειρήσεις, καθώς και στις κοινωνικές παροχές σε παιδικούς σταθμούς και στον ΠΑΟΔΑΠ.

Τέλος, σημείωσε ότι η αντίληψη της δημοτικής Αρχής είναι εστιασμένη στο τετράπτυχο κοινωνική προστασία των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, υψηλό επίπεδο παιδείας και πολιτισμού, σύγχρονες διοικητικές δομές φιλικές στον πολίτη και έργα υποδομής.

«Προϋπολογισμός ρεαλιστικός, αλλά και φιλόδοξος»

Εν συνεχεία, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών προχώρησε, με τη βοήθεια διαφανειών, στην παρουσίαση του νέου οικονομικού μπούσουλα του Δήμου για το 2016, τονίζοντας ότι ο Προϋπολογισμός που φέρνει η διοίκηση «είναι ρεαλιστικός απέναντι στη δυσάρεστη πραγματικότητα, αλλά και φιλόδοξος».

Σπύρος Παπαγεωργίου
Σπύρος Παπαγεωργίου

Ο κ. Σπύρος Παπαγεωργίου επεσήμανε ότι ο Προϋπολογισμός στηρίζεται στα «πραγματικά» οικονομικά δεδομένα των προηγούμενων ετών, χωρίς υπερεκτιμήσεις εσόδων και δίνει μεγάλη έμφαση στη χρηματοδότηση κοινωνικών δράσεων στον Δήμο (π.χ. κοινωνικές δομές, πολιτισμός, παιδεία κ.λπ.).

Παράλληλα τόνισε ότι παρά τις σημαντικές μειώσεις εσόδων (από μείωση ΚΑΠ και άλλων εκχωρημένων στην Αυτοδιοίκηση πόρων, τη μείωση στα δημοτικά τέλη κ.λπ.), ο Δήμος εμφανίζει ταμειακά διαθέσιμα ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, από 4,7 εκατ. ευρώ που ήταν αυτά όταν ανέλαβε η νέα διοίκηση. Απέδωσε δε το συγκεκριμένο επίτευγμα στον εξορθολογισμό των δαπανών και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακος, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επιβολή «πλήρους διαφάνειας» στα οικονομικά του Δήμου, με πλήρη ανάρτηση στη σχετική ιστοσελίδα των συγκεκριμένων στοιχείων.

Τέλος, έστω και ανεπίσημα, έδωσε την είδηση ότι ο ισολογισμός του Δήμου για το 2014 εμφανίζεται πλεονασματικός πάνω από 800.000 ευρώ.

Πάντως, ο κ. Σπ. Παπαγεωργίου έσπευσε να προσθέσει ότι το τοπίο στο οποίο κινείται η Αυτοδιοίκηση και άρα και ο Δήμος Αγίας Παρασκευής «είναι ιδιαίτερα επισφαλές και ουδείς ξέρει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον».

«Έρχεται η ώρα της απολογίας σας στους δημότες»

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ξεκίνησε την τοποθέτησή του για τον Προϋπολογισμό κάνοντας αντιπαραβολή των προβλέψεών του με όσα προεκλογικά είχε υποσχεθεί η δημοτική Αρχή, λέγοντας ότι «έρχεται η ώρα της απολογίας σας».

Βασίλης Ζορμπάς
Βασίλης Ζορμπάς

Όπως υποστήριξε ο κ. Βασίλης Ζορμπάς, το μόνο που εφαρμόστηκε από τις προεκλογικές δεσμεύσεις στις κοινωνικές υπηρεσίες ήταν αυτό «που πολέμησε όσο τίποτε άλλο η παράταξη Σταθόπουλου», δηλαδή η συμμετοχή Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων σε διάφορες δομές.

Ο επικεφαλής της παράταξης Αγία Παρασκευή η Πόλη μας χαρακτήρισε τους συμβούλους της πλειοψηφίας «ακραιφνείς μνημονιακούς», που στέκονται απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «ενδοτικά και υπάκουα», χωρίς να διεκδικούν το οτιδήποτε.

Τέλος, εγκάλεσε τη διοίκηση για το γεγονός ότι ενέταξε στο Τ/Π έργα της Περιφέρειας «για τα οποία δεν υπάρχουν χαρτιά», ζητώντας να κληθεί η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, στην πόλη, σε ανοιχτή σύσκεψη με δημοτικούς συμβούλους, συλλογικότητες και πολίτες και να δεσμευτεί ότι τα έργα που φέρνει σήμερα η διοίκηση θα προχωρήσουν.

Κωνσταντίνος Τσιαμπάς
Κωνσταντίνος Τσιαμπάς

Από την ίδια παράταξη ο κ. Κωνσταντίνος Τσιαμπάς εστίασε την κριτική του στο Τ/Π του 2015, θεωρώντας ότι ήταν «αποκλειστικά της διοίκησης Σταθόπουλου» και υλοποιήθηκε μόλις κατά 10%.

Στη συνέχεια προχώρησε σε αναλυτική αναφορά, σχεδόν κατά κωδικό του νέου Τ/Π, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο προϋπολογισμός του είναι «πλασματικός», ενώ δεν «φέρνει κάτι καινούργιο», καταλήγοντας ότι τελικώς «η διοίκηση θα κριθεί όχι από τις προθέσεις της, αλλά από το έργο της».

Έφη Καψοκεφάλου
Έφη Καψοκεφάλου

Τέλος, από την πλευρά της η κα Έφη Καψοκεφάλου, παίρνοντας αφορμή από τα εντελώς άδεια καθίσματα του κοινού, επεσήμανε ότι «κουράσαμε τους δημότες κι αυτοί τώρα μας απαξιώνουν με την απουσία τους». Η ίδια, αν και είπε ότι θα περιμένει να κρίνει το έργο της αντιδημάρχου Ελ. Πετσατώδη, «στην οποία επιτρέπω, αλλά και από την οποία απαιτώ να έχει και να εφαρμόσει το όραμά της για την πόλη», στο τέλος της θητείας της, πρόσθεσε ότι θα καταψηφίσει το Τ/Π και τον Προϋπολογισμό μόνο και μόνο γιατί εκφράζει «τον τρόπο διοίκησης της νέας δημοτικής Αρχής».

«Ο πιο μνημονιακός Προϋπολογισμός που έχει έρθει στον Δήμο»
Βασίλης Γιαννακόπουλος
Βασίλης Γιαννακόπουλος

Για «τον πρώτο και πιο μνημονιακό προϋπολογισμό όλων» έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία Ευθύνης, προσθέτοντας ότι «ούτε του Ζορμπά δεν ήταν τόσο μνημονιακός». Ο κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος κατηγόρησε τη διοίκηση ότι «δέχεται τα πάντα αδιαμαρτύρητα, χωρίς να ζητά ούτε μία συγγνώμη για όσα έλεγε προεκλογικά στους δημότες» και ότι «πάλευε 20 χρόνια τώρα για το τίποτα».

Ο ίδιος είπε ότι η δημοτική Αρχή θα έπρεπε να είχε μαζέψει τα μέλη της ομάδας του και να έχουν πραγματοποιήσει μελέτες προκειμένου να διεκδικήσουν 2-3 μεγάλα έργα στην πόλη, που «θα έμεναν για τα υπόλοιπα χρόνια». “Τα μεγάλα έργα γίνονται στην αρχή της δημαρχιακής θητείας. Εσείς θα αφήσετε έστω και ένα μεγάλο έργο στην πόλη;» ρώτησε ο κ. Β. Γιαννακόπουλος τη διοίκηση, κατηγορώντας την ταυτόχρονα ότι δεν κάλεσε τα μέλη της μειοψηφίας στην πρόσφατη παρουσία του Στρατηγικού Σχεδιασμού της πόλης, «όπως ποτέ δεν μας καλείτε και δεν ακούτε τις προτάσεις μας».

Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε σειρά έργων που, κατά την άποψή του, η διοίκηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει, υποστήριξε ότι «με κοντόφθαλμες λογικές και χωρίς συναίνεση, δεν πάμε πουθενά», κατηγορώντας παράλληλα τη δημοτική αρχή για «ενδοτισμό απέναντι στην κυβέρνηση, που δεν θα ωφελήσει ούτε την ίδια και πολύ περισσότερο την πόλη».

Τέλος, είπε ότι αυτή τη φορά δεν θα ψηφίσει «λευκό» αλλά αρνητικά, «μπας και πάρετε το μήνυμα και συνεργαστείτε επιτέλους με τη μειοψηφία».

Κωνσταντίνος Κυριακίδης
Κωνσταντίνος Κυριακίδης

Για απουσία ενός απολογισμού στοιχείων του περασμένου Τ/Π έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης Κωνσταντίνος Κυριακίδης, σημειώνοντας ότι ο βαθμός υλοποίησής του ήταν μικρός. Επίσης, τόνισε ότι τα έργα της Περιφέρειας δεν θα έπρεπε να έχουν ενταχθεί στο Τ/Π από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ακόμη συμβάσεις, ενώ διαφώνησε και με «τα μεγάλα λόγια της διοίκησης για Τ/Π υπερδιπλάσιο των προηγούμενων», εξηγώντας ότι επί διοικήσεως Β. Γιαννακόπουλου ο προϋπολογισμός του Τ/Π ήταν σαφώς υψηλότερος. Τέλος, ο κ. Κ. Κρητικίδης, αφού επεσήμανε ότι παρατηρείται στασιμότητα σε πολλά έργα, είπε προς τη διοίκηση ότι «ο κόσμος έχει αρχίσει να κάνει συγκρίσεις και φοβούμαι ότι, προς το παρόν, αυτές είναι εις βάρος σας. Εύχομαι να το αλλάξετε σύντομα προς όφελος της πόλης».

Ιωάννης Μυλωνάκης
Ιωάννης Μυλωνάκης

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο τρίτος σύμβουλος της παράταξης Ιωάννης Μυλωνάκης, ο οποίος δήλωσε ότι χάθηκε ένας χρόνος, καθώς η διοίκηση, αν και είχε το χρονικό περιθώριο πριν αναλάβει, δεν είχε προετοιμάσει τον σχεδιασμό της για την περσινή χρονιά. Μάλιστα, χαρακτήρισε «τυχερή» τη δημοτική αρχή που το έργο της συγκρίνεται άμεσα με αυτό του Β. Ζορμπά, το οποίο «είχε πολλά προβλήματα», προσθέτοντας ότι ο Προϋπολογισμός που παρουσιάστηκε θα αναμορφωθεί δεκάδες φορές και δεν θα υλοποιηθεί «ούτε στο 10%».

Τέλος, δηλώνοντας ότι «οι περιστάσεις δεν χωρούν θριαμβολογίες», επεσήμανε προς τον δήμαρχο ότι δεν ανέχεται την κριτική, η οποία μάλιστα τον εκνευρίζει και κατέληξε λέγοντας ότι «σε αντίθεση με αυτό που μας ζητήσατε, εμείς δεν θα σας αξιολογήσουμε από τις προθέσεις σας, αλλά από την αποτελεσματικότητά σας».

«Σας λείπει το τσαγανό σε όλους τους τομείς της διοίκησης»
Ανδρέας Γκιζιώτης
Ανδρέας Γκιζιώτης

Αναφερόμενος στο Τ/Π, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης είπε ότι «προσπαθεί να αποκρυφτεί η πραγματική εικόνα» της περσινής χρονιάς, όπου «τα νούμερα δείχνουν» ότι η υλοποίηση κινήθηκε σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, «πού πήγαν οι προγραμματισμοί και τα έργα, τα οποία φέρνατε ανά τρίμηνο στο Σώμα;».

Ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης τόνισε ότι δεν μπορεί η διοίκηση να μιλά για νέα έργα, όταν δεν έχει ολοκληρώσει τα παλαιότερα, ενώ την κάλεσε να βγει στον λαό της Αγίας Παρασκευής «και να πει ανοιχτά, εμείς αυτά θέλουμε να κάνουμε, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα, γιατί αυτά πηγαίνουν αλλού». «Συνιστά αυτό κριτική στην κυβέρνηση δήμαρχε;» αναρωτήθηκε.

Για τον Προϋπολογισμό ο κ. Ανδρ. Γκιζιώτης υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο τμήμα των εσόδων του βασίζεται στην ανταποδοτικότητα και στη φορολογία των δημοτών, ενώ απέδωσε την παρουσιαζόμενη μείωση των δαπανών στην υποστελέχωση του Δήμου και τη «μείωση κατά 50%» της μισθοδοσίας όσων υπαλλήλων απέμειναν. Επίσης κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή ότι δέχεται αδιαμαρτύρητα τη λογική της κυβέρνησης «ότι οι δήμοι μπορούν να λειτουργήσουν με λιγότερα», επιχειρώντας με τα «5μηνα» να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του Δήμου και με «χαράτσωμα, υπό την απειλή κλεισίματος του ΑΦΜ των επαγγελματιών» να αποκαταστήσει τα χαμένα έσοδα.

Ταυτόχρονα, είπε ότι η διοίκηση, αντί να κάνει κάποιο μεγάλο έργο, προτιμά να πραγματοποιεί δεκάδες μικρές εκδηλώσεις, για να «διαφημίζει το έργο της μέσω δελτίων Τύπου», ενώ αναφερόμενος στον Στρατηγικό Σχεδιασμό έκανε λόγο για «ευχολόγιο».

«Ποιο παράδειγμα να πάρω που να μην αποδεικνύει την έλλειψη τσαγανού της δημοτικής Αρχής και να μην αναδεικνύει τη λογική της διαχείρισης και της υπαλληλοποίησης;» αναρωτήθηκε ο κ. Ανδρ. Γκιζιώτης, για να καταλήξει λέγοντας ότι η λύση «δεν είναι διαχειριστική, αλλά συνολική, ριζική και πολιτική».

«Κάνετε ακριβώς τα αντίθετα απ΄ όσα υποσχεθήκατε»
Αλέξανδρος Μουστόγιαννης
Αλέξανδρος Μουστόγιαννης

Ότι προτιμά να ασχολείται με το τι έκαναν οι προηγούμενες διοικήσεις και όχι με το τι θα πράξει η ίδια κατηγόρησε τη διοίκηση ο επικεφαλής της παράταξης Μια Γενιά Μπροστά. Επίσης, τόνισε ότι η δημοτική Αρχή δεν αντέχει την κριτική, δεν συνεργάζεται με τους συμβούλους της μειοψηφίας και το μόνο που κάνει είναι να ταυτίζεται πλήρως με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας ακριβώς τα αντίθετα από όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικώς.

Ανατρέχοντας στο προεκλογικό πρόγραμμα του τότε υποψηφίου δημάρχου Γ. Σταθόπουλου, ο κ. Αλέξανδρος Μουστόγιαννης ανέφερε ότι δεν έγινε τίποτε ούτε σε επίπεδο συμμετοχικότητας των παρατάξεων και των δημοτών, ούτε στους τομείς της νέας γενιάς, του αθλητισμού και της ενίσχυσης της τοπικής αγοράς.

Επίσης, χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό «μη ρεαλιστικό και πλασματικό», πρόβλεψε ότι η δημοτική Αρχή δεν θα καταφέρει να εισπράξει τα προϋπολογιζόμενα, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στη μη είσπραξη των οφειλομένων προς τον Δήμο, προειδοποιώντας μάλιστα ότι για το τελευταίο θα υπάρξουν βαριές κυρώσεις.

“Πρώτα ενημερωθείτει και μετά ασκήστε κριτική”
Γιάννης Σταθόπουλος
Γιάννης Σταθόπουλος

Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής απαντούσε σχεδόν ανά τοποθέτηση συμβούλου της μειοψηφίας, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Αν πιάσουμε τα προεκλογικά προγράμματα των υπολοίπων παρατάξεων θα δούμε πόσο μακριά υπήρξαν από τα έργα του, αλλά και την πραγματικότητα.
  • Ποτέ δεν ήμασταν αναφανδόν αντίθετοι με τις ΚοινΣΕπ, αλλά μόνο με εκείνες που είχαν καθαρά εμπορική διάσταση.
  • Δεν είμαστε απολογητές της κυβέρνησης και πολλές έχουμε ασκήσει κριτική σε επιμέρους πολιτικές, αλλά δεν θα κάνουμε τη χάρη σε κάποιους να την καταγγείλουμε συνολικά.
  • Η διοίκηση κάλεσε τους πάντες στην παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδιασμού, παρ΄ όλο που την ίδια, ως μειοψηφία, ουδείς την καλούσε σε παρόμοιες εκδηλώσεις.
  • Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός βρίσκεται σε ανοιχτή διαβούλευση και όποιος επιθυμεί μπορεί να καταθέσει τις προτάσεις του.

Από πλευράς διοίκησης παρεμβάσεις έκαναν επίσης οι εξής:

Παναγιώτης Γκόνης
Παναγιώτης Γκόνης

Παναγιώτης Γκόνης: Διευκρίνισε ότι τα έργα που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια έχουν ήδη ψηφιστεί, ενώ κάλεσε όποιον δημοτικό σύμβουλο θέλει να καταθέσει τις προτάσεις του στην ανοιχτή διαδικασία διαβούλευσης για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό. Επίσης, απαντώντας στις επικρίσεις για τη χαμηλή υλοποίηση του περσινού Τ/Π, εξήγησε ότι κάποιοι σύμβουλοι «μπερδεύονται» αφού υπολογίζουν τα τελικά ποσά, στα οποία έχουν ενσωματωθεί μεγάλες εκπτώσεις και όχι την υλοποίηση αυτών καθαυτών των έργων.

Σπύρος Παπαγεωργίου (αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών): Απαντώντας στις αναφορές στις πολλές αναμορφώσεις των προϋπολογισμών, είπε ότι επιδίωξη της διοίκησης είναι να μην ξεπερνούν τη μία τον μήνα, είναι υποχρεωτικές εκ του νόμου, προκειμένου να ελέγχεται η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και να ενσωματώνονται σε αυτούς οι εκπτώσεις των έργων.

Κωνσταντίνος Χατζηανδρέου
Κωνσταντίνος Χατζηανδρέου

Κωνσταντίνος Χατζηανδρέου (αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών): Ισχυρίστηκε ότι η διοίκηση έχει σαφέστατο όραμα για την πόλη, “αλλιώς δεν κάνει Στρατηγικό Σχεδιασμό”, όπως είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι κάθε διοίκηση πρέπει να θέτει “εφικτούς στόχους”. Για τον Προϋπολογισμό ανέφερε ότι είναι προϊόν “τερατώδους δουλειάς” και άρα δεν μπορεί να κρίνεται επιμέρους αλλά στο σύνολό του και κυρίως στο “προς πού πάει”. Ο ίδιος εστίασε στο γεγονός ότι οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Δήμου είναι πλέον ελάχιστες, άρα ο Δήμος «δεν πάει στα βράχια».

Γεράσιμος Βλάχος
Γεράσιμος Βλάχος

Γεράσιμος Βλάχος (πρόεδρος Σώματος): Αναφέρθηκε στην, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έλλειψη παράθεσης επιχειρημάτων και προτάσεων από πλευράς μειοψηφίας, κάνοντας λόγο για σύγκρουση μεταξύ «της λογικής των θέσεων και της λογικής της άρνησης». Κάλεσε τους συμβούλους της μειοψηφίας να κρίνουν τη διοίκηση ως αυτοδιοικητική παράταξη και όχι στη βάση κομματικών κριτηρίων, ενώ αναρωτήθηκε πόσο μνημονιακά είναι η μείωση των τροφείων και των τελών και η ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Δήμου, στα οποία έχει προχωρήσει η διοίκηση. Τέλος, σημείωσε ότι το επικείμενο «άνοιγμα» τεσσάρων ΕΣΠΑ, μέσω των ΠΕΠ (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα) θα φέρει στον Δήμο άλλα 400.000 ευρώ για κοινωνικά προγράμματα, που δεν έχουν εγγραφεί ακόμη στον Προϋπολογισμό.

Τις τοποθετήσεις ολοκλήρωσε η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, η οποία τόνισε ότι ο Στρατηγικός Σχεδιασμός που παρουσιάστηκε στις 29/11 «και στον οποίο είχαν προσκληθεί άπαντες», ήταν τεχνική και εξειδικευμένη και παρ΄ όλα αυτά, όπως είπε, συγκέντρωσε πλήθος δημοτών, σε αντίθεση με τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας, που συνήθως ανταποκρίνονται «χλιαρά» σε αντίστοιχες προσκλήσεις της διοίκησης. Η κα Ελισ. Πετσατώδη κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους, για να έχουν άποψη και να μπορούν να ασκούν κριτική, «να καθίσουν να διαβάσουν τον Στρατηγικό Σχεδιασμό, που είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας των τελευταίων 20 χρόνων».   

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet