Έκθεση για τη χαμένη κληρονομιά του Ιόλα στην Κατάνια της Σικελίας
Πολιτισμός

Έκθεση για τη χαμένη κληρονομιά του Ιόλα στην Κατάνια της Σικελίας

Έκθεση για τη χαμένη κληρονομιά του Ιόλα, με τίτλο «Έκκληση για την οικία Ιόλα», πραγματοποιείται στην Κατάνια της Σικελίας, από τις 14 Δεκεμβρίου 2017 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018, στην γκαλερί της Credito Siciliano, στο Acireale.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έδωσε στη δημοσιότητα μια δημοσίευση για το συγκεκριμένο γεγονός, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

(Προσαρμογή από δημοσίευση στα ιταλικά, στις 20 Φεβρουαρίου 2018)

ΚΑΤΑΝΙΑ – Από τις 14 Δεκεμβρίου 2017 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιείται έκθεση με τίτλο «Έκκληση για την οικία Ιόλα» στην γκαλερί της Credito Siciliano, στο Acireale, πόλη που θεωρείται το λίκνο του Σικελικού Μπαρόκ. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στον Έλληνα μαικήνα Αλέξανδρο Ιόλα, μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Pop Art, του νεορεαλισμού και της νεοαβαντγκάρντ και διοργανώνεται από το Ίδρυμα γκαλερί της Credito Valtellinese.

Στην είσοδο της έκθεσης οι επισκέπτες καλούνται να παρακολουθήσουν ένα βίντεο του André Mourge που μιλάει για τον Ιόλα, μέσα από τη μαρτυρία του βιογράφου του, Νίκου Σταθούλη, ο οποίος ήταν συνεργάτης του στη ζωή, και καλλιτεχνών όπως η Μαρίνα Καρέλλα, Φαύστα Squatriti, Novello Finotti. Όλοι τους μιλούν για μια ισχυρή προσωπικότητα, οξυδερκή και πλήρως αφοσιωμένη στην πρόοδο του καλλιτεχνικού πειραματισμού.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των: Andy Warhol, Rene Magritte, Roberto Matta, Ed Ruscha, Jean Tinguely, Joseph Cornell, Yves Klein, Jannis Kounellis, Vassilakis Takis, Victor Brauner, Jules Olitski, Niki de Saint-Phalle.

Μια από τις εξαιρετικές επενδύσεις του ήταν η βίλα του στην Αγία Παρασκευή, περιοχή της Αθήνας, που ανεγέρθηκε μεταξύ 1951 και 1972: ένα κτήριο 1.600 τετραγωνικών μέτρων, χτισμένο σε μια έκταση επτά στρεμμάτων. Με τη βοήθεια των κορυφαίων αρχιτεκτόνων και καλλιτεχνών της εποχής, ο Ιόλας οραματιζόταν μια οικία – ναό αφιερωμένο στην τέχνη, η οποία θα γινόταν τόπος συνάντησης, πειραματισμού και ανταλλαγής, μια σύγχρονη αγορά.

Για μια περίοδο ήταν ακριβώς έτσι: η βίλα φιλοξένησε καλλιτέχνες, πάρτι και συναντήσεις. Ήταν ένα μαρμάρινο μαυσωλείο, με τα έργα των πιο σημαντικών γλυπτών, στούντιο καλλιτεχνών και χώρος συνάντησης για τον πιο επιτυχημένο πειραματισμό. Στη βίλα στέγασε την προσωπική του συλλογή, συμπεριλαμβανομένων κομματιών από τους Warhol, Ernst Brauner, de Saint Phalle, Tinguely, Τάκης, Fontana, Finotti, Καρέλλα, Ντε Κίρικο, Berrocal, Mattiacci και πολλών άλλων προσωπικοτήτων της avant-garde και νεοavant-garde, Pop Art και του νεορεαλισμού.

Όταν πέθανε, το 1987, οι κληρονόμοι πούλησαν τη βίλα σε έναν κτηματομεσίτη. Η ακινησία του κράτους και η έλλειψη παρέμβασης από ιδιώτες, διότι δυνητικά προορίζεται για δημόσια χρήση για πολιτιστικές δραστηριότητες, έχουν κάνει τη βίλα να πέσει σε πλήρη παραμέληση.

Έτσι, μια από τις ελπίδες των επιμελητών της έκθεσης Stefania Briccola, Leo Guerra και Cristina Quadrio Curzio είναι να αποκαταστήσουν στο πολιτιστικό γίγνεσθαι έναν χαρακτήρα που υπέπεσε στη λήθη, ευαισθητοποιώντας έτσι την κοινή γνώμη ώστε να αναγνωρίσει την αθηναϊκή βίλα ως έναν πραγματικό αρχαιολογικό χώρο σύγχρονης εποχής.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet