Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η παρουσίαση του έργου του Ζέμπαλντ
Πολιτισμός

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η παρουσίαση του έργου του Ζέμπαλντ

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση του Γερμανού συγγραφέα Βίνφριντ Γκέοργκ Ζέμπαλντ από τον Γιάννη Καλιφατίδη, την Τέταρτη 13 Μαΐου, στη «Λέσχη των Μεταφραστών» της Βιβλιοθήκης της Αγίας Παρασκευής.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγίας Παρασκευής Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου «Έχει σχολιαστεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι το έργο του Ζέμπαλντ δεν μπορεί να ενταχθεί εύκολα σε συγκεκριμένη κατηγορία. Τα κείμενά του χαρακτηρίζονται από συνεχείς συνειρμικές παρεκβάσεις και μοιάζουν ψηφιδωτά διάστικτα με υπαινιγμούς και αναφορές, που επιτρέπουν στον συγγραφέα να προσεγγίσει, μέσα από διαδοχικές σπειροειδείς πορείες, όπως αυτές που περιγράφονται στους Δακτυλίους του Κρόνου, το κεντρικό και σκοτεινό θέμα του, που είναι πάντα η καταστροφή και, κατ΄ επέκταση, το πέρασμα του χρόνου. Μέσα από τη νοσταλγική θεώρηση των διαστρωματώσεων του παρελθόντος, αυτό στο οποίο αναφέρεται κάθε σελίδα των ανησυχητικών και μελαγχολικών κειμένων του  Ζέμπαλντ είναι η δική μας επερχόμενη εξαφάνιση.

»Για να μεταφράσει κανείς έναν τέτοιο συγγραφέα πρέπει να έχει ενστερνιστεί απόλυτα τον τρόπο σκέψης του και να αφεθεί να οδηγηθεί από τους συνειρμούς της, όπως πολύ ωραία το περιέγραψε ο Γιάννης Καλιφατίδης. Για άλλη μία φορά η συνάντηση της «Λέσχης των μεταφραστών» υπήρξε γόνιμη, γιατί στάθηκε η ευκαιρία να γνωρίσει το κοινό έναν σημαντικό συγγραφέα, από τη σκοπιά ενός ανθρώπου που έχει ασχοληθεί με πάθος μαζί του, αλλά και επειδή η παρουσίαση έδωσε ερεθίσματα για μια ιδιαίτερα ζωηρή και ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από τη σύγχρονη γερμανική λογοτεχνία και τους συγγραφείς της, με πολλές αντιστοιχίσεις με την ελληνική πραγματικότητα και τους προβληματισμούς της».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet