Η έλλειψη μέτρου & η επιείκεια αναλύθηκε στο έργο «Ο Έμπορος της Βενετίας»
Πολιτισμός

Η έλλειψη μέτρου & η επιείκεια αναλύθηκε στο έργο «Ο Έμπορος της Βενετίας»

Το έργο του Σαίξπηρ «Ο Έμπορος της Βενετίας» παρουσιάστηκε την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015 στη Λέσχη των μεταφραστών του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

«Δεν επιβάλλεται η αρετή της επιείκειας, Πέφτει σαν απαλή βροχή από τον ουρανό

Σε ό,τι βρίσκεται από κάτω. Είναι διπλά ευλογημένη,

Ευλογεί και αυτόν που δίνει και εκείνον που τη δέχεται,

Είναι των ισχυρών το ισχυρότερο, ταιριάζει σε μονάρχη

Που κάθεται σε θρόνο καλύτερα απ΄ το στέμμα του…».

Στον «Έμπορο της Βενετίας» τα λόγια αυτά τα λέει μια γυναίκα μεταμφιεσμένη σε άντρα, ίσως «επειδή οι άντρες δεν μπορούν να δοκιμάσουν τέτοια συναισθήματα. Γι΄ αυτό εξάλλου το έργο είναι κωμωδία», τόνισε με χιούμορ η Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη, κλείνοντας την παρουσίασή της στο πάντα φιλόξενο Αναγνωστήριο της Κεντρικής βιβλιοθήκης της Αγίας Παρασκευής.

Ο «Έμπορος της Βενετίας» εμφανίζεται πρώτη φορά στον κατάλογο των εκδοτών του Λονδίνου το 1598. Είχε γραφτεί ένα ή δύο χρόνια πριν και εκδόθηκε τελικά το 1600, με τίτλο «Η κωμική ιστορία του εμπόρου της Βενετίας» ή «Ο Εβραίος της Βενετίας». Σκοπός του Σαίξπηρ δεν ήταν να γράψει ένα έργο για τους «άπιστους σκύλους» Εβραίους, ούτε για τους υπερόπτες Χριστιανούς, ούτε για τους συμφεροντολόγους ερωτευμένους. Έγραψε ένα έργο για την έλλειψη μέτρου, ένα έργο για την επιείκεια.

Η Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη, έμπειρη μεταφράστρια και γνώστης του συγγραφέα και της εποχής του, χάρισε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα βραδιά στη «Λέσχη των Μεταφραστών». Φωτίζοντας το έργο του Σαίξπηρ, γοήτευσε τους αναγνώστες της λέσχης που είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν εκ νέου έναν συγγραφέα που θεωρείται ευρέως ως ο σημαντικότερος συγγραφέας που έγραψε στην αγγλική γλώσσα και ένας από τους σημαντικότερους δραματουργούς παγκοσμίως.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet