Κ. Τσιαμπάς: Η διοίκηση Σταθόπουλου υποθήκευσε το μέλλον της βίλας Ιόλα
Πολιτισμός

Κ. Τσιαμπάς: Η διοίκηση Σταθόπουλου υποθήκευσε το μέλλον της βίλας Ιόλα

Στο θέμα της βίλας Ιόλα επανέρχεται ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Αγίας Παρασκευής Κώστας Τσιαμπάς, κάνοντας λόγο για «πικρό δίλημμα των δημοτών».

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και πρ. αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών σημειώνει ότι η διοίκηση του δημάρχου Αγίας Παρασκευής, Γιάννη Σταθόπουλου, «υποθήκευσε το μέλλον της βίλας Ιόλα, υπονόμευσε την αξιοπιστία του Δήμου και εγκλώβισε πολύτιμους πόρους».

Ακολουθεί η παρέμβαση του κ. Κ. Τσιαμπά:

Το πικρό δίλημμα των δημοτών. Το παράδειγμα της Βίλας Ιόλα

Πριν από λίγες μόλις εβδομάδες σε αρθρογραφία μου επεσήμανα την αβελτηρία κι προχειρότητα της  δημοτικής Αρχής Σταθόπουλου που θέτουν σε κίνδυνο τη μετατροπή ενός εμβληματικού χώρου σε τοπόσημο για την πόλη μας. Σημείωνα μάλιστα πως «σε έναν Δήμο, που τα οικονομικά του ακολουθούν πιστά την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα, μεγαλύτερα ή μικρότερα, η σημερινή διοίκηση, η προοπτική δημιουργίας του κέντρου πολιτισμού οδεύει, σε παταγώδη αποτυχία. Μια αποτυχία μάλιστα που θα στοιχίσει εκατομμύρια ευρώ στον Δήμο και συνεπακόλουθα στους δημότες της Αγίας Παρασκευής».

Δυστυχώς για εμάς τους δημότες της Αγίας Παρασκευής η επιβεβαίωση ήρθε πολύ νωρίς, καθώς οι γραφειοκρατικές ακροβασίες της διοίκησης Σταθόπουλου δεν έφεραν, ως ήταν αναμενόμενο, τα επιθυμητά αποτελέσματα, αντιθέτως υποθήκευσαν το μέλλον της βίλας Ιόλα, υπονόμευσαν την αξιοπιστία του Δήμου και εγκλώβισαν πολύτιμους πόρους.

Αυτό συνέβη καθότι απορρίφθηκε κατά τη συνεδρίαση της 25/10/2018 του ΣΥΠΟΘΑ η εισήγηση του Δήμου να  μην πραγματοποιηθεί ως υποχρεούται από τον νόμο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, κατ΄ εξαίρεση του νόμου (ΦΕΚ.1427/16-6-2011 /Τ.Β/άρθρο 2) για τη «Δημιουργική Επανάχρηση Ιδιοκτησίας Ιόλα στον Δήμο Αγίας Παρασκευής».

Πέρα από τα τεχνικά ζητήματα που ανακύπτουν από την πολιτική του Δήμουμ υπάρχουν μια σειρά από ερωτήματα που εύλογα προκύπτουν:

Ερώτημα πρώτο: Γιατί η διοίκηση Σταθόπουλου πρότεινε το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα; Δεν γνώριζε τη σχετική νομοθεσία;

Ερώτημα δεύτερο: Ποιος έκανε την εισήγηση προς το ΕΣΠΑ με ένα ουτοπικό χρονοδιάγραμμα; Η αρμόδια τεχνική υπηρεσία του Δήμου ή ο πρώην δήμαρχος ο οποίος χειρίζεται το θέμα ως σύμβουλοςμ χωρίς να έχει ορισθεί κατόπιν διαγωνισμού όπως προβλέπει η απόφαση χρηματοδότησης.

Ερώτημα τρίτο: Η τεχνική υπηρεσία συμμετείχε στον σχεδιασμό ως αρμόδιος φορέας ή  παρακάμφθηκε και αν ναι για ποιον λόγο και με ποια δικαιοδοσία;

Ερώτημα τέταρτο: Πριν την υποβολή  της αίτησης χρηματοδότησης συνεργάστηκε η διοίκηση με αρχιτεκτονικά γραφεία; Εάν ναι με ποια και με τι στόχο;

Η οργάνωση – μεθόδευση της διαδικασίας από τις αρχές του 2016, αγοράς και χρηματοδότησης, διακρίνεται από προχειρότητα, αναποτελεσματικότητα με σοβαρές συνέπειες τόσο στην οικονομία και στην καθημερινότητα του Δήμου όσο και στον βασικό στόχο δηλαδή τη δημιουργία ενός κέντρου παγκόσμιου πολιτισμού.

Η προχειρότητα αυτή μπορεί να δικαιολογείται μόνο με δύο τρόπους.

Ανικανότητα ή Σκοπιμότητα;

Ας διαλέξει ο δήμαρχος ποιος από τους δύο τρόπους του ταιριάζει και ας αναλογιστούν οι δημότες της Αγίας Παρασκευής αν είναι αυτή η επιλογή που ταιριάζει στην πόλη μας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet