Οι “Κορύβαντες” αναβίωσαν τη Ρουμπάνα στην Αγία Παρασκευή
Πολιτισμός

Οι “Κορύβαντες” αναβίωσαν τη Ρουμπάνα στην Αγία Παρασκευή

Το Σάββατο 4 Απριλίου 2015 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής «Κορύβαντες» αναβίωσε το έθιμο της Ρουμπάνας από την περιοχή της Βόρειας Θράκης με απόλυτη επιτυχία.

"Κορύβαντες" - φωτό1

Η ομάδα του συλλόγου ξεκίνησε στις 11 π.μ. από την αίθουσα του συλλόγου στην οδό Λαγκαδά 33 στο Κοντόπευκο. Η πρώτη της στάση ήταν στην οδό Χίου έξω από το supermarket Market In, όπου έγινε η πρώτη αναβίωση του εθίμου, καθώς και παρουσίαση κάποιων χορών από την περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας. Έπειτα βρέθηκαν στο εμπορικό κέντρο στην οδό Αγίου Ιωάννη, έξω από το κατάστημα Hondos Center. Ο ενθουσιασμός του κόσμου που παρακολούθησε την αναβίωση σε αυτές τις δύο στάσεις ήταν τεράστιος.

Τελική στάση της αποτέλεσε το θεατράκι, στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Εκεί, οι γυναίκες της χορωδίας του συλλόγου ξεκίνησαν τραγουδώντας το «Ια έβγα μωρ΄μάνη μ» και συνέχισαν με το ζωναράδικο της περιοχής «Άσπρη μου τριανταφυλλιά».

Έπειτα,όπως αναφέρεται και στο έθιμο, πιάστηκε μπροστά ο αηγόρος (ο αγαπητικός της Νούνας) και χόρεψαν το «Μάρω» και το «Μηλίσσω». Στη συνέχεια, οι φίλοι του αηγόρου πιάστηκαν και αυτοί στον κύκλο και έγινε η παρουσίαση των χορών της περιοχής (Μπαιντούσκα, Τρούρω, Στρεις και Τσέστος από τους άντρες).

"Κορύβαντες" - φωτό2Η αναβίωση αυτή ήταν κάτι ξεχωριστό και μοναδικό για την πόλη της Αγίας Παρασκευής, καθώς δεν είχε ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο.

Ο σύλλογος ευχαριστεί πολύ τους μουσικούς Ανδρέα Χατζηανδρέα στη γκάιντα και Θανάση Λάκκα στα κρουστά, που πλαισίωσαν με απόλυτη επιτυχία την παρουσίαση. Παράλληλα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, “αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους δασκάλους του συλλόγου Ιάκωβο Πελέκη και Έφη Βαϊρλή για την τόσο επιτυχημένη καλλιτεχνική επιμέλεια του εθίμου, καθώς και στο Δ.Σ. του συλλόγου για την ενίσχυση της παρουσίασης.

Εμείς από την πλευρά μας ευχόμαστε καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση σε όλο τον κόσμο, καθώς επίσης να συνεχίσει ο Δήμος μας να έχει ανοιχτή την πόρτα σε τέτοια δρώμενα και έθιμα”.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet