Πολιτιστική βραδιά ελληνοπαλαιστινιακής φιλίας και αλληλεγγύης
Πολιτισμός

Πολιτιστική βραδιά ελληνοπαλαιστινιακής φιλίας και αλληλεγγύης

Μέσα σε ατμόσφαιρα φιλίας και αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από κόσμο θεατράκι της κεντρικής πλατείας της Αγίας Παρασκευής η εκδήλωση «Η Παλαιστίνη προς την Ελευθερία» που διοργάνωσαν την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015 ο Δήμος Αγίας Παρασκευής και η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης.

Η βραδιά ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον δήμαρχο Αγίας Παρασκευής Γιάννη Σταθόπουλο και τον πρέσβη της Παλαιστίνης Marwan Emile Toubassi.

Ο δήμαρχος καλωσόρισε τον πρέσβη, τους εκπροσώπους των Πρεσβειών της Αιγύπτου, του Ιράκ και του Λιβάνου, τον βουλευτή Β΄ Αθήνας Γιώργο Δημαρά και όλους τους παρευρισκόμενους. Αναφέρθηκε στη φιλία μεταξύ των δύο λαών και ειδικότερα στις σχέσεις που οικοδομούνται μεταξύ του Δήμου και της Πρεσβείας και εξέφρασε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου, «τη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για τη Δημιουργία Ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους», την οποία χαρακτήρισε απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη στην περιοχή, στα σύνορα του 1967 και επίσης εξέφρασε την ευχή για την άμεση αναγνώρισή του από το Ελληνικό Κράτος. Τέλος ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Ο πρέσβης αναφερόμενος στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν παραδοσιακά τους δύο λαούς είπε ότι πιστεύει ότι «η Παλαιστίνη είναι ένα θέμα που ενώνει τους Έλληνες. Από την εποχή του Α. Παπανδρέου που υποδέχτηκε τον Γ. Αραφάτ στην Αθήνα το 1982 και άνοιξε η παλαιστινιακή διπλωματική αντιπροσωπεία στην Αθήνα, οι διαχρονικές σχέσεις που μας συνδέουν, και συνδέουν και τον νυν πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, παραμένουν ισχυρές» και διατύπωσε το αίτημα για αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους από την ελληνική κυβέρνηση. Αναφερόμενος στα περίπου 23 χρόνια των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ είπε ότι, «αντί για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και ειρήνη, καταλήξαμε σε επέκταση και αύξηση των εποικισμών, στην ανέγερση του ρατσιστικού τοίχους, στον αποκλεισμό της Ιερουσαλήμ και πρακτικά στον διαμελισμό των παλαιστινιακών εδαφών σε καντόνια». Είπε επίσης ότι «μόνο διά μέσου διαπραγματεύσεων μπορεί να επιτευχθεί λύση και ειρήνη στη βάση των διεθνών αποφάσεων για το Παλαιστινιακό. Αλλά ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, όχι χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα, όπως έγινε όλα αυτά τα χρόνια, γιατί το Ισραήλ αθέτησε όλες τις συμφωνίες και παράλληλα επέκτεινε τους εποικισμούς του, προσπαθώντας να δημιουργήσει δεδομένα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη». Μιλώντας για το γεγονός ότι η σημαία της Παλαιστινιακής Αρχής θα κυματίζει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το παλαιστινιακό ψήφισμα, το χαρακτήρισε ως βήμα προς την ένταξή στον οργανισμό και είπε ότι η σημαία τους θα υψωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα απευθυνθεί στους ηγέτες κρατών-μελών στην ετήσια συνάντηση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Τέλος ευχαρίστησε τον δήμαρχο, τη δημοτική σύμβουλο Μαρία Ρεμπούτσικα, τους παρευρισκόμενους και όλους όσοι εργάστηκαν για την εκδήλωση.

Μετά από σύντομο χαιρετισμό του βουλευτή Γιώργου Δημαρά ακολούθησε το πρόγραμμα της βραδιάς με χορευτικό συγκρότημα της Παλαιστίνης, κρητικό μουσικό σχήμα με επικεφαλής τον Μανώλη Παπαδομαρκετάκη, τη Φιλαρμονική του Δήμου Αγίας Παρασκευής, με την οποία τραγούδησε ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, όπως και με την προβολή ταινίας για τη Παλαιστίνη.

Επίσης οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν γεύσεις της παλαιστινιακής κουζίνας.

Στην εκδήλωση, την καλλιτεχνική επιμέλεια της οποίας είχε η Μαρία Ρεμπούτσικα, παραβρέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων ο πρ. πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης  Μιλτιάδης Καρπέτας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής Γεράσιμος Βλάχος, οι αντιδήμαρχοι Ελισάβετ ΠετσατώδηΙωάννης Σιδέρης και Κωνσταντίνος Χατζηανδρέου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σοφία Αϊδίνη, Παναγιώτης Γκόνης, Χρύσα Κολώνια, Δημήτρης Κονταξής, Γιάννης Λογοθέτης, Στέλλα Ψύλλα και Σωτήρης Ησαΐας, όπως  και πολλοί εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet