Στο “Σταύρος Κώτσης” οι προβολές, στο Δ.Σ. “κόβουν εισιτήρια”
Πολιτισμός

Στο “Σταύρος Κώτσης” οι προβολές, στο Δ.Σ. “κόβουν εισιτήρια”

Άρχισε τις προβολές του την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015, αλλά οι «κριτικές» και τα σχόλια γι’ αυτόν προηγήθηκαν καιρό πριν και συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Ο λόγος για τον θερινό δημοτικό κινηματογράφο «Θανάση Βέγγο», πρώην Cine Σχολείο «Θανάσης Βέγγος», στην Αγία Παρασκευή. Η λειτουργία του, αλλά και η μετονομασία του, απασχόλησε επί μακρόν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ διοίκησης και μειοψηφίας και μάλλον, το ίδιο «έργο» θα το ξαναζήσουμε σύντομα.

Τι καταγγέλλει η μειοψηφία

Από πλευράς μειοψηφίας, οι εκπρόσωποι σχεδόν όλων των παρατάξεων εστίασαν τα «πυρά» τους κατά του προέδρου του ΠΑΟΔΑΠ (Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίας Παρασκευής) για τον χειρισμό του στο θέμα της λειτουργίας του θερινού κινηματογράφου, αλλά και για την εν γένει στάση του στα θέματα που χειρίζεται. Ήταν δε τόση η ένταση των κριτικών, που ανάγκασαν τον δήμαρχο, σε μία από τις παρεμβάσεις του, να κάνει λόγο για εμπάθεια κατά του προσώπου του κ. Σωτήρη Παπαμιχαήλ.

Επί της ουσίας της λειτουργίας του κινηματογράφου, οι καταγγελίες της μειοψηφίας μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

  • Η έναρξη λειτουργίας του κινηματογράφου ήταν πολύ καθυστερημένη, αφού η διοίκηση άφησε να χαθεί άσκοπα πολύτιμος χρόνος.
  • Υπήρξε προχειρότητα στον σχεδιασμό και μη συνεργασία με τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις στην προετοιμασία του εγχειρήματος, παρά την εκφρασμένη θετική διάθεσή τους.
  • Ο κινηματογράφος λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη άδεια, σε χώρο που δεν τηρεί της προδιαγραφές ενεργητικής πυρασφάλειας που απαιτούνται.
  • Ο χώρος που επέλεξε η διοίκηση (το αθλητικό και πολιτιστικό πάρκο «Σταύρος Κώτσης») δεν πληροί τις προδιαγραφές για τη φιλοξενία κινηματογράφου (π.χ. τουαλέτες, κυλικείο κ.λπ.).
  • Στις πρώτες μέρες υπήρξε πώληση προϊόντων, χωρίς την έκδοση αντίστοιχων παραστατικών.
  • Η επιλογή ταινιών, αλλά και η διαφημιστική προβολή, προωθούνται με «αδιαφανείς» διαδικασίες.
  • Η μετονομασία του κινηματογράφου έγινε αυθαίρετα από τη διοίκηση, χωρίς να έχει φέρει το θέμα προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Τι απαντά η διοίκηση

Η διοίκηση του Δήμου, κυρίως διά του δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου, εξέφρασε τη λύπη της για τη στάση της μειοψηφίας στο όλο θέμα, τονίζοντας ότι ουδέποτε -παρά τις διακηρύξεις της- δεν θέλησε ουσιαστικά να συμβάλλει στη δημιουργία ενός νέου πολιτιστικού χώρου στο πρώην στρατόπεδο.

Όπως αναφέρθηκε, η προσπάθεια που καταβλήθηκε για τη διαμόρφωση του παραπάνω χώρου ήταν «τεράστια» και «η διοίκηση είναι υπερήφανη για το έργο που επιτέλεσαν η διοίκηση του ΠΑΟΔΑΠ, αλλά και όλοι όσοι συμμετείχαν στο εγχείρημα». Στόχος της διοίκησης, όπως ειπώθηκε, είναι του χρόνου ο συγκεκριμένος χρόνος να λειτουργεί ως πολιτιστικό κύτταρο, από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, φιλοξενώντας κινηματογραφικές προβολές, παραστάσεις, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις.

Ειδικότερα για τη φετινή λειτουργία του κινηματογράφου, η διοίκηση επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Η καθυστερημένη έναρξη λειτουργίας είναι μία πραγματικότητα, η οποία ωστόσο θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των μεγάλων έκτακτων περιστάσεων του τελευταίου μήνα, σε κεντρικό επίπεδο.
  • Όλες οι αποφάσεις για τη λειτουργία του κινηματογράφου έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της νομιμότητας και με τις ψήφους εκπροσώπων της μειοψηφίας.
  • Ο φάκελος αδειοδότησης του κινηματογράφου βρίσκεται ήδη στα χέρια των αρμοδίων, ενώ στον χώρο ήδη εφαρμόζονται μέτρα πυροπροστασίας.
  • Υπήρξε τις πρώτες μέρες πώληση κάποιων προϊόντων, προς εξυπηρέτηση των πολιτών, η οποία ωστόσο σταμάτησε στη συνέχεια.
  • Το όνομα του κινηματογράφου παραμένει «Θανάσης Βέγγος» κι απλώς έγινε μία αλλαγή στον προσδιορισμό του χώρου, αφού πλέον δεν φιλοξενείται στο σχολείο, όπου λειτούργησε τα περασμένα χρόνια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη «μάχη» των επιχειρημάτων μεταξύ των δύο πλευρών τέθηκε και το θέμα της επισκεψιμότητας των πρώτων προβολών, με τη μεν μειοψηφία να υποστηρίζει ότι κινήθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, τη δε διοίκηση να υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή οι προβολές είναι δωρεάν δεν μπορεί να γίνει επιβεβαίωση κάποιας εκ των δύο πλευρών, τουλάχιστον με βάση τα εισιτήρια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι «τα εισιτήρια που έχει κόψει» το Δημοτικό Συμβούλιο αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα μάλλον είναι περισσότερα από ό,τι θα άξιζε η «προβολή».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet