«Ταινία σε επανάληψη» η διαμάχη για τον κινημ/φο στην Αγ. Παρασκευή
Πολιτισμός

«Ταινία σε επανάληψη» η διαμάχη για τον κινημ/φο στην Αγ. Παρασκευή

Η μεταφορά του δημοτικού κινηματογράφου της Αγίας Παρασκευής «Θανάσης Βέγγος» από το 2ο Γυμνάσιο, στη Νεαπόλεως, στο πολιτιστικό και αθλητικό πάρκο «Σταύρος Κώτσης» (πρώην στρατόπεδο Σπυρούδη), που πραγματοποιήθηκε πέρσι, δεν φαίνεται να έχει… εμπεδωθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Και επειδή «επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως», το θέμα έρχεται και ξανάρχεται στο Σώμα, με κάθε δυνατή ευκαιρία.

Αυτή τη φορά, στη συνεδρίαση της Τρίτης 12 Ιουλίου 2016, το θέμα αφορούσε στην έγκριση τοποθέτησης προσωρινής κατασκευής στον υπαίθριο χώρο προβολών και παραστάσεων.

Η… σύλληψη της μπετονιέρας
Βασίλης Ζορμπάς
Βασίλης Ζορμπάς

Βέβαια, της συνεδρίασης είχε προηγηθεί, το πρωινό της ίδια μέρας, επίσκεψη στον χώρο του πάρκου από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τέως δήμαρχο, Βασίλη Ζορμπά, ο οποίος και «συνέλαβε» μπετονιέρα να ρίχνει μπετά για την ανύψωση της προσωρινής κατασκευής, για την τοποθέτηση της οθόνης του κινηματογράφου. Όπως ο ίδιος υποστήριξε, καθώς δεν υπήρχε καμία άδεια από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για την επέμβαση στη «δασική έκταση», όπως επιμένει να χαρακτηρίζει τον χώρο, ειδοποίησε την Άμεση Δράση, περιπολικό της οποίας μετέβη στον χώρο. Μάλιστα, ο κ. Β. Ζορμπάς άφησε να… αιωρείται ότι ο οδηγός της μπετονιέρας πιθανότατα να μην είχε δελτίο αποστολής μαζί του για το υλικό που μετέφερε, αναρωτήθηκε εάν οι εργάτες που βρίσκονταν εκεί ήταν ασφαλισμένοι, ενώ τέλος ζήτησε από τη διοίκηση να εξηγήσει ποιος θα πληρώσει το «σίγουρο» πρόστιμο που θα επιβληθεί στον Δήμο.

«Απογοητευτική εικόνα της μειοψηφίας»
Δημήτρης Κονταξής
Δημήτρης Κονταξής

Από πλευράς διοίκησης, απάντηση ανέλαβε να δώσει ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κονταξής, το όνομα του οποίου ενέπλεξε στην υπόθεση ο τέως δήμαρχος, λέγοντας ότι ήταν αυτός που είχε δώσει την εντολή για την παρέμβαση στον χώρο. Ο κ. Δ. Κονταξής διευκρίνισε ότι άδεια υπήρχε για το έργο, την οποία και είχε ελέγξει ο ίδιος («ως υπεύθυνος μηχανικός, θα την υπέγραφα ανά πάσα στιγμή» δήλωσε χαρακτηριστικά), ενώ θεώρησε «αστείο» να υποστηρίζει κάποιος ότι μπορεί μία μπεντονιέρα να κυκλοφορεί στην Αθήνα χωρίς δελτίο αποστολής. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι οι εργάτες ήταν ασφαλισμένοι, ενώ για το πρόστιμο δήλωσε ότι αν χρειαστεί θα το καταβάλλει και ο ίδιος, «εάν αυτό είναι το πρόβλημα της μείζονος μειοψηφίας».

Ελισάβετ Πετσατώδη
Ελισάβετ Πετσατώδη

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Ελισάβετ Πετσατώδη, αφού μίλησε για «απογοητευτική εικόνα» μέρους της μειοψηφίας, καθώς και για κάποιους που «φυλάνε τσίλιες» για να εμποδίσουν το έργο της διοίκησης, υποστήριξε ότι για τη συγκεκριμένη παρέμβαση δεν απαιτείτο εμπλοκή της Τεχνικής Υπηρεσίας, ενώ επιβεβαίωσε ότι υπάρχει άδεια για τις εργασίες που έγιναν και μάλιστα «από τεράστια εταιρεία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κωνσταντίνος Τσιαμπάς
Κωνσταντίνος Τσιαμπάς

Απόψεις που ωστόσο δεν έπεισαν τη μειοψηφία και ιδιαίτερα τον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος Κωνσταντίνο Τσιαμπά, που επέμενε ότι για το έργο χρειαζόταν στατική μελέτη και άδειες, καθώς και την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας, ενώ κάλεσε τη διοίκηση να μην «φέρνει σε δύσκολη θέση τους υπαλλήλους, βάζοντάς τους να υπογράψουν τέτοια πράγματα».

«Όσο και να μας πολεμάτε, θα κάνουμε έργο»
Γιάννης Σταθόπουλος
Γιάννης Σταθόπουλος

Ότι σκέφτεται με «καταστροφικό για την πόλη τρόπο» κατηγόρησε τη μείζονα μειοψηφία ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, ενώ αναρωτήθηκε γιατί ενοχλούνται σήμερα κάποιοι για «μικροπαρεμβάσεις» στον χώρο του πολιτιστικού πάρκου, όταν οι ίδιοι, ως προηγούμενες διοικήσεις, είχαν προβεί σε αντίστοιχες επεμβάσεις στον χώρο.

Γεράσιμος Βλάχος
Γεράσιμος Βλάχος

Από την πλευρά του, στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γεράσιμος Βλάχος, είπε προς τη μείζονα μειοψηφία ότι «όσο και να μας πολεμάτε, δεν θα καταφέρετε να σταματήσετε το έργο μας».

Πάμε σαν άλλοτε…

Και επειδή, όπως γράψαμε στον πρόλογο του ρεπορτάζ, συζήτηση για τον κινηματογράφο δεν γίνεται χωρίς αναφορά στην πρόσφατη μεταφορά του, το θέμα αποτέλεσε και πάλι εστία αντιπαράθεσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τις κυριότερες παρεμβάσεις να είναι οι εξής:

Βασίλης Ζορμπάς (Αγία Παρασκευή η Πόλη μας): Κατηγόρησε τη διοίκηση για «ανεπάρκεια κι ανικανότητα» την οποία, όπως είπε, προσπαθεί να αποδώσει στις δικές του παρεμβάσεις. Χαρακτήρισε δε ως «χαβούζα» την επιλογή του χώρου για τη μεταφορά του δημοτικού κινηματογράφου, σε σχέση με τον «παράδεισο» στον οποίο λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα.

Βασίλης Γιαννακόπουλος
Βασίλης Γιαννακόπουλος

Βασίλης Γιαννακόπουλος (Συμμαχία Ευθύνης): Χαρακτήρισε «ανεξήγητη» την επιλογή της διοίκησης να μεταφέρει τον κινηματογράφο από έναν χώρο όπου λειτουργούσε «ιδανικά, χωρίς προβλήματα», με αποτέλεσμα να «τιμωρεί» τους δημότες που μένουν τόσο καιρό χωρίς προβολές ταινιών. Μάλιστα, ο επικεφαλής της παράταξης πρόσθεσε ότι αυτό συνέβη για να ικανοποιηθούν τα «καπρίτσια κάποιων», αλλά και η «ανάγκη» της διοίκησης να επιδείξει δικό της έργο. Επίσης, έκανε λόγο για έλλειψη προγράμματος και σχεδιασμού από πλευράς διοίκησης, η οποία -όπως υποστήριξε- θα μπορούσε να είχε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, πριν μεταφέρει τον κινηματογράφο, ώστε να «να μην τρέχει τώρα σαν τρελή για να προλάβει». Τέλος, είπε ότι οι μέχρι σήμερα δαπάνες που έχει στοιχίσει η συγκεκριμένη μεταφορά (τις εκτίμησε σε 100.000 ευρώ), με την προσθήκη των εσόδων από τα εισιτήρια που θα μπορούσαν να είχαν εισπραχθεί, θα έδιναν τη δυνατότητα στη διοίκηση να κάνει σημαντικές παρεμβάσεις προς όφελος της πόλης (π.χ. κατασκευή στίβου).

Ανδρέας Γκιζιώτης
Ανδρέας Γκιζιώτης

Ανδρέας Γκιζιώτης (Λαϊκή Συσπείρωση): Υποστήριξε ότι «ούτε οι σύμβουλοι της διοίκησης δεν φαίνεται να έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα της μεταφοράς του κινηματογράφου», την οποία χαρακτήρισε ως «σαφέστατη αποτυχία», καθώς η διοίκηση «έχει αποδείξει ότι δεν έχει προγραμματισμό και σχέδιο». Ο επικεφαλής της παράταξης δήλωσε, επίσης, ανήσυχος για το παραχωρητήριο του πρώην στρατοπέδου Σπυρούδη, αλλά και για τη διαχείριση του χώρου.

Γιάννης Λογοθέτης
Γιάννης Λογοθέτης

Γιάννης Λογοθέτης (ανεξάρτητος): Καυτηρίασε τις συνεχείς αναβολές στην έναρξη των φετινών προβολών στον κινηματογράφο, μιλώντας για «έλλειψη σοβαρότητας» και αναρωτήθηκε πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του, «όταν ακόμη και σήμερα, 12 Ιουλίου, μιλάμε για την οθόνη του».

Έφη Καψοκεφάλου
Έφη Καψοκεφάλου

Έφη Καψοκεφάλου (Αγία Παρασκευή η Πόλη μας): Αντιδιαστέλλοντας τα όσα συμβαίνουν στην Αγία Παρασκευή με την «πλήρως οργανωμένη» υποδομή του Χολαργού, σε επίπεδο λειτουργίας του δημοτικού κινηματογράφου, η σύμβουλος αναρωτήθηκε γιατί έπρεπε να μεταφερθεί ο κινηματογράφος από το 2ο Γυμνάσιο στο «Στ. Κώτσης» και να «καταδικαστούν» οι δημότες για τρίτο καλοκαίρι να τον βλέπουν «να υπολειτουργεί».

Διονύσης Λέκκας
Διονύσης Λέκκας

Διονύσης Λέκκας (Αγία Παρασκευή η Πόλη μας): Δηλώνοντας εξ αρχής ότι είναι αντίθετος στη λογική λειτουργίας δημοτικών κινηματογράφων, ο σύμβουλος τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από πλευράς ΠΑΟΔΑΠ για την καθυστέρηση στην έναρξη προβολών, θεωρώντας ότι η δημοτική Αρχή προσπαθεί να ρίξει σε άλλους τις ευθύνες της για την έλλειψη προγραμματισμού.

Κωνσταντίνος Κρητικίδης
Κωνσταντίνος Κρητικίδης

Κωνσταντίνος Κρητικίδης (Συμμαχία Ευθύνης): Ζήτησε να είναι όλοι προσεκτικότεροι στην υπόθεση του παραχωρητηρίου του πρώην στρατοπέδου και να «μην ανοίγονται έτσι αυτά τα θέματα», σημείωσε ότι ο κινηματογράφος έπρεπε να διατηρηθεί στον χώρο που βρισκόταν, κατηγόρησε τη διοίκηση για «έλλειψη προγραμματισμού, παρά την αποτυχημένη περσινή εμπειρία της», ενώ τέλος υπενθύμισε ότι ο χώρος όπου λειτουργεί ο κινηματογράφος στο πάρκο «Στ. Κώτσης» είχε χαρακτηριστεί ως συναυλιακός και θεατρικός.

Σωτήρης Παπαμιχαήλ
Σωτήρης Παπαμιχαήλ

Σωτήρης Παπαμιχαήλ (Νίκη των Πολιτών): Ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ υποστήριξε ότι η λειτουργία του κινηματογράφου στο 2ο Γυμνάσιο ενείχε μεγάλο ρίσκο, καθώς δεν μπορούσε να αδειοδοτηθεί, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, εάν στο μέλλον αλλάξουν τα δεδομένα, να επανεξετασθεί. Ωστόσο, υποστήριξε ότι ο κινηματογράφος μεταφέρθηκε στον «φυσικό του χώρο», το πολιτιστικό και αθλητικό πάρκο, και διαβεβαίωσε ότι οι προβολές θα ξεκινήσουν την επόμενη Πέμπτη. Όσο για την αδειοδότηση, διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν τέσσερις άδεις για τη λειτουργία των υπαίθριων προβολών, που «κάποιοι θέλουν ν’ αγνοούν».

Γεράσιμος Βλάχος (Νίκη των Πολιτών): Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τόνισε ότι η δημοτική Αρχή έχει δικαίωμα να επιλέξει τον χώρο όπου θα λειτουργήσει ο δημοτικός κινηματογράφος κι αυτός είναι το πάρκο «Στ. Κώτσης». Κατηγόρησε δε την παράταξη του κ. Β. Ζορμπά ότι δεν θέλει να γίνει τίποτε στην πόλη από την παρούσα διοίκηση, κάλεσε τον επικεφαλής της «ν’ αφήσει τις μαγκιές», ενώ είπε ότι «τόσα χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο, πρώτη φορά βλέπω τέτοια μείζονα αντιπολίτευση του μηδενισμού».

Γιάννης Σταθόπουλος (δήμαρχος): Ξεκαθάρισε ότι η δημοτική Αρχή έχει δικαίωμα να επιλέγει τους πολιτιστικούς χώρους όπου πραγματοποιεί τις σχετικές εκδηλώσεις, ότι ήταν επιλογή της το «Στ. Κώτσης» για τον κινηματογράφο, κάτι που «το χάρηκε ο κόσμος», όπως είπε, ενώ παραδέχθηκε μόνο ότι υπήρξε καθυστέρηση στην έναρξη προβολών (την προσδιόρισε στις 10 μέρες σε σχέση με πέρσι), αλλά δεσμεύτηκε ότι ο κινηματογράφος θα λειτουργήσει έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Απαντώντας στον χαρακτηρισμό του τέως δημάρχου για τον χώρο στο πρώην στρατόπεδο ως «χαβούζα», του είπε ότι «σε αυτή τη χαβούζα εσείς, ως διοίκηση, κάνατε το διαδημοτικό φεστιβάλ θεάτρου».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet