Την ταινία «Ο Βούδας λιποθύμησε από ντροπή» προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Αγίας Παρασκευής
Πολιτισμός

Την ταινία «Ο Βούδας λιποθύμησε από ντροπή» προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Αγίας Παρασκευής

Την ταινία «Ο Βούδας λιποθύμησε από ντροπή» προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Αγίας Παρασκευής την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου, στις 20:00, στο Πέτρινο Κτήριο, στο πάρκο «Σταύρος Κώτσης». Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Όπως αναφέρει η Κινηματογραφική Λέσχη Αγίας Παρασκευής, η ταινία «Ο Βούδας λιποθύμησε από ντροπή» δεν είναι μόνο για παιδιά, αν και παίζουν ως επί το πλείστον παιδιά, αλλά και για μεγάλους και για παιδιά. Η ταινία πρέπει απαραίτητα να ιδωθεί από παιδιά γιατί αυτά, κυρίως, αφορά. Αφού αυτά, πρωτίστως, προσβάλλει η βία και ο πόλεμος.

Λίγα λόγια για το έργο

Η μικρή Μπαχτάι έχει ένα όνειρο: να πάει σχολείο. Στη διπλανή σπηλιά, ο συνομήλικος γείτονάς της μαθαίνει να διαβάζει· η Μπαχτάι βγαίνει από το σπίτι της και κοιτά το τετράδιο με τις ζωγραφιές και τα παράξενα σχήματα. Θέλει να μάθει κι αυτή να διαβάζει αστείες ιστορίες. Γι’ αυτό προσπαθεί να αγοράσει ένα τετράδιο: θα παρακαλέσει, θα ψάξει, θα ανταλλάξει το φαγητό της για λίγα χρήματα. Και όταν το καταφέρει, για να πάει από το σπίτι της στο σχολείο, θα αναγκαστεί να διαβεί τους βομβαρδισμένους λόφους της Μπαμιγιάν στο Αφγανιστάν. Εκεί θα πιαστεί όμηρος, μαζί με άλλες κοπέλες,από μια παρέα συνομηλίκων της που «παίζουν πόλεμο». Όταν μπορέσει να φτάσει επιτέλους στην υπαίθρια τάξη που αναζητά, είτε θα συναντήσει την αδιαφορία είτε την απομόνωση. Αλλά θα συνεχίσει να διεκδικεί το όνειρό της. 

Μια αλληγορική ιστορία για τη ζωή στις εμπόλεμες ζώνες τις Ασίας και για την αναπαραγωγή των ταξικών και έμφυλων ανισοτήτων, δοσμένη με τρυφερότητα μα και νηφαλιότητα από την Ιρανή σκηνοθέτρια Χάνα Μαχμαλμπάφ η οποία πλησίασε το Αφγανιστάν με ένα τρυφερό και εμπνευσμένο τρόπο.

«Η παρουσία μας στην αίθουσα είναι φόρος τιμής στα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν σχολείο, στα παιδιά που σκοτώνονται! Ο Βούδας ντρέπεται, η ανθρωπότητα ντρέπεται;» σημειώνει η Κινηματογραφική Λέσχη Αγίας Παρασκευής.

Με αυτή την ταινία η Kινηματογραφική Λέσχη συμμετέχει στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet