Το… σίριαλ του θερινού κινηματογράφου Αγίας Παρασκευής
Πολιτισμός

Το… σίριαλ του θερινού κινηματογράφου Αγίας Παρασκευής

Μπορεί η λειτουργία του δημοτικού θερινού κινηματογράφου να μην υπήρχε ως θέμα στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015, ωστόσο μονοπώλησε τη συζήτηση του Σώματος κι έγινε αφορμή για έντονη συζήτηση μεταξύ διοίκησης και μειοψηφίας.

Έτσι, στη συζήτηση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του ΠΑΟΔΑΠ (Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίας Παρασκευής) το ενδιαφέρον εστιάστηκε στον δημοτικό κινηματογράφο και στη δυνατότητα ή μη της διοίκησης να τον λειτουργήσει έγκαιρα, μετά την απόφασή της να τον μεταφέρει από το 2ο Γυμνάσιο της πόλης (όπου λειτουργούσε για περίπου 16 χρόνια) στο πολιτιστικό πάρκο «Στ. Κώτσης».

Η διοίκηση διαβεβαίωσε ότι ο κινηματογράφος θα ανοίξει κανονικά στις 28 Ιουνίου 2015, κάτι που αμφισβητήθηκε έντονα από το σύνολο της μειοψηφίας, ενώ η πρόταση να ανοίξει φέτος στο 2ο Γυμνάσιο και να αναζητηθεί νέος χώρος για την επόμενη χρονιά, αν και βρήκε… ευήκοα ώτα και στην πλευρά της πλειοψηφίας, τελικώς δεν μπορούσε να τεθεί σε ψηφοφορία, αφού το εν λόγω θέμα δεν συμπεριλαμβανόταν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.

Μειοψηφία: Δεν θα προλάβετε να ανοίξετε τον κινηματογράφο
Βασίλης Ζορμπάς
Βασίλης Ζορμπάς

Οι παρεμβάσεις από πλευράς μειοψηφίας ξεκίνησαν με τη σύντομη και καυστική τοποθέτηση του τέως δημάρχου της πόλης Βασίλη Ζορμπά, ο οποίος ρώτησε τον δήμαρχο εάν στις 8 Αυγούστου, που έχει τα γενέθλιά του, θα μπορέσει να πάει τις κόρες του στον κινηματογράφο, για να παρακολουθήσουν κάποια ταινία.

Βασίλης Γιαννακόπουλος
Βασίλης Γιαννακόπουλος

Ακολούθησε ο επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία Ευθύνης Βασίλης Γιαννακόπουλος, ο οποίος πρόβλεψε ότι το σινεμά δεν θα λειτουργήσει φέτος, λέγοντας ταυτόχρονα ότι «η διοίκηση έκανε ένα μεγάλο λάθος με το να καταστρέψει έναν δημόσιο χώρο – “παράδεισο”, όπως αυτός του 2ου Γυμνασίου, τον οποίο είχαν συνηθίσει οι δημότες». Όπως είπε ο ίδιος, η διοίκηση, εφόσον αποφάσισε καθυστερημένα για τη λειτουργία του κινηματογράφου, θα πρέπει να μην προχωρήσει φέτος στην «αβασάνιστη απόφασή της», αλλά να λειτουργήσει κανονικά το σινεμά στον χώρο που ήταν και να αναζητήσει για του χρόνου μία καλύτερη λύση. Επίσης, επεσήμανε ότι οι περισσότεροι δήμοι λειτουργούν τα θερινά σινεμά τους σε χώρους σχολείων χωρίς κανένα πρόβλημα κι αναρωτήθηκε γιατί δεν μπορεί να κάνει το ίδιο ο Δήμος Αγίας Παρασκευής.

Τέλος, συμβούλεψε τη διοίκηση να μην επιχειρήσει τη διαλογή των ταινιών που θα προβληθούν ο ΠΑΟΔΑΠ, αλλά αυτή να ανατεθεί σε ειδικό συνεργάτη, ο οποίος θα εξασφαλίσει τις καλύτερες και οικονομικότερες προτάσεις.

Ανδρέας Γκιζιώτης
Ανδρέας Γκιζιώτης

Από πλευράς Λαϊκής Συσπείρωσης, ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης αναφέρθηκε στη «σοβαρή καθυστέρηση» της διοίκησης στον προγραμματισμό για τη λειτουργία του κινηματογράφου, ενώ πρόσθεσε ότι η μεταφορά του στο «Σταύρος Κώτσης» ουσιαστικά «ακυρώνει» έναν χώρο που θα μπορούσε να φιλοξενήσει παραστάσεις κι άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο κ. Α. Γκιζιώτης έθεσε και θέμα ασφάλειας του νέου χώρου για το σινεμά, καλώντας τη δημοτική αρχή να προβεί από τώρα σε παρεμβάσεις στον συγκεκριμένο τομέα, όπως η τοποθέτηση κάποιου συρματοπλέγματος.

Τέλος, χαρακτηρίζοντας ως «διαχειρίσιμο» το κόστος λειτουργίας του κινηματογράφου, πρότεινε να είναι δωρεάν η είσοδος σε αυτόν, ως προσφορά προς τους δημότες της πόλης.

Σπύρος Αλεξίου
Σπύρος Αλεξίου

Ο κ. Σπύρος Αλεξίου, από τους Φυσάει Κόντρα, χαρακτήρισε «ανέτοιμη» τη διοίκηση σε ό,τι αφορά τη φετινή λειτουργία του κινηματογράφου, ενώ, αναφερόμενος στο προϋπολογιζόμενο κόστος των 22.140 ευρώ για την επιλογή ταινιών, κατήγγειλε ότι η σχετική συμφωνία έχει ήδη κλείσει, οπότε θα έπρεπε να έχει αναφερθεί και το όνομα της εταιρείας που την έχει αναλάβει. Πρόσθεσε δε, ότι θα έπρεπε η πόλη να διαθέτει κινηματογραφική λέσχη, στα πρότυπα αυτής που λειτουργεί στον Δήμο Ηλιούπολης, και η συζήτηση για τις επιλογές ταινιών να γίνεται από πολύ νωρίς.

Στις προτάσεις του κ. Σπ. Αλεξίου ήταν και η εξέταση δημιουργίας ενός χειμερινού σινεμά, καθώς -όπως είπε- η πόλη δεν διαθέτει ούτε έναν.

Ο κινηματογράφος στον φυσικό του χώρο

Στο θέμα παρενέβησαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, τόσο της μειοψηφίας, όσο και της διοίκησης, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, ανέφεραν τα εξής:

Παναγιώτης Γκόνης (πλειοψηφία): Ζήτησε να υποστηρίξουν όλοι το «τολμηρό εγχείρημα» του ΠΑΟΔΑΠ για μεταφορά της έδρας του κινηματογράφου, καθώς η λειτουργία του στο 2ο Γυμνάσιο δεν μπορούσε να αδειοδοτηθεί, ενώ επίσης προέκυπταν κάθε χρόνο και… παράπλευρα προβλήματα, όπως η αποκατάσταση του αύλειου χώρου του σχολείου λόγω φθορών από τη χρήση του, αλλά και το περιορισμένο χρονικό διάστημα για την προετοιμασία του σινεμά, αφού όλα θα έπρεπε να ξεκινήσουν αφού ολοκληρωνόταν η σχολική χρονιά.

Κωνσταντίνος Κρητικίδης (Συμμαχία Ευθύνης): Εξέφρασε τη λύπη του που ο Δήμος «χάνει συνεχώς τα κεκτημένα του, τα οποία πλέον, εν μέσω κρίσης, είναι δύσκολο να ανακτηθούν», ενώ χαρακτήρισε ως «ιδανικό χώρο» λειτουργίας του κινηματογράφου το 2ο Γυμνάσιο. Όπως τόνισε, ήταν «ένας θαυμάσιος χώρος, που τον είχε αγαπήσει ο κόσμος», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα μπορούσε να είχε βρεθεί λύση για τη νόμιμη λειτουργία του κινηματογράφου. Ο ίδιος απέρριψε ότι γίνονταν φθορές στον χώρο του σχολείου, λέγοντας ότι τα χρήματα που διέθετε ο Δήμος δίνονταν ως ανταποδοτικό τίμημα για τη χρήση του χώρου, ενώ πρότεινε το 2ο Γυμνάσιο να φιλοξενήσει και φέτος το σινεμά και η όποια αλλαγή να γίνει από του χρόνου, με έγκαιρο προγραμματισμό.

Κωνσταντίνος Τσιαμπάς (Αγία Παρασκευή η Πόλη μας): Αναφέρθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της διοίκησης που, όπως είπε, ανέφεραν ότι «θα φτιάξουμε τον κινηματογράφο υποδειγματικά και θα τρίβετε τα μάτια σας», οι οποίες διαψεύδονται από την πραγματικότητα. Προειδοποίησε τη δημοτική αρχή ότι θα αντιμετωπίσει προβλήματα με την απόφαση μεταφορά που έλαβε, πρόσθεσε ότι η αισθητική του νέου χώρου που επιλέχθηκε «δεν εμπνέει» για κινηματογράφο και πρόβλεψε ότι η απόφαση για το «Σταύρος Κώτσης» θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους δημότες και θα επιφέρει οικονομική ζημία στον Δήμο.

Σωτήρης Ησαΐας (Αγία Παρασκευή η Πόλη μας): Έθεσε το θέμα της λειτουργίας του κινηματογράφου από την πρακτική πλευρά του, λέγοντας ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε απόφαση «δεν θα βάλει μέσα τον Δήμο». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η διοίκηση έχει δύο επιλογές. Η πρώτη να λειτουργήσει ως έχει τον κινηματογράφο, αποκομίζοντας έσοδα περίπου 18.000 ευρώ ή να υλοποιήσει την απόφασή της και να ζημιώσει τον Δήμο κατά 100.000 ευρώ (από την αγορά κινηματογραφικής μηχανής, τη φύλαξη του νέου χώρου, την καθυστερημένη έναρξη, τη σχεδιαζόμενη μείωση της τιμής του εισιτηρίου κ.λπ.). Πρότεινε δε στη διοίκηση να «πάει φέτος στα σίγουρα» και να επιχειρήσει τις όποιες αλλαγές του χρόνου.

Σπύρος Παπαγεωργίου (αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών): Αφού υπενθύμισε ότι ήταν δική του ιδέα η λειτουργία θερινού κινηματογράφου στο 2ο Γυμνάσιο, αναφέρθηκε στη συνέχεια στα νομικά προβλήματα που έχει η λειτουργία του στον συγκεκριμένο χώρο, προσθέτοντας ότι «οι νόμοι πρέπει να τηρούνται». Επίσης, τόνισε ότι ναι μεν ο Δήμος εισέπραττε έσοδα από τη λειτουργία του σινεμά περίπου 18.000 ευρώ, αλλά ξόδευε πάνω από 35.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στο σχολείο. Παρ΄ όλα αυτά, φάνηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο να λειτουργήσει φέτος «κατά παρέκκλιση» ο κινηματογράφος στο 2ο Γυμνάσιο και να προχωρήσει του χρόνου η μεταφορά του στον νέο χώρο.

Σωτήρης Παπαμιχαήλ (πρόεδρος ΠΑΟΔΑΠ): Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν μνήμες που συνδέουν τους περισσότερους με τον θερινό κινηματογράφο στο 2ο Γυμνάσιο, αλλά κάλεσε το Σώμα να αναλογιστεί τα προβλήματα που προκύπτουν και κυρίως τη μη δυνατότητα απόκτησης άδειας λειτουργίας, αφού αυτό θα απαιτούσε αλλαγή στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Πρόσθεσε ότι το «Σταύρος Κώτσης» αποτελεί «φυσικό χώρο» για τον θερινό κινηματογράφο, ζήτησε «η συγκρισιμότητα να μη γίνεται στη βάση του προσδοκώμενου κέρδους» και πρότεινε να επιδειχθεί «ανοχή» για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, διαβεβαιώνοντας ότι οι προβολές του σινεμά θα ξεκινήσουν κανονικά.

Δήμαρχος: Φτιάχνουμε έναν νέο πολιτιστικό χώρο
Γιάννης Σταθόπουλος
Γιάννης Σταθόπουλος

Απαντώντας στην ειρωνική ερώτηση του κ. Β. Ζορμπά για τον χρόνο έναρξης του κινηματογράφου, ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος κάλεσε των τέως δήμαρχο να μεταθέσει χρονικά τον εορτασμό των γενεθλίων του έναν μήνα νωρίτερα.

Επί της ουσίας του θέματος, ο δήμαρχος αποδέχθηκε τον όρο «παράδεισος» για τον χώρο του 2ου Γυμνασίου, όπου λειτουργούσε το σινεμά, προσθέτοντας ότι η απόφαση για τη μεταφορά του δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε ευχάριστη. Ανέφερε, ωστόσο, ότι κανείς δεν ανέφερε ότι πέρσι δεν λειτούργησε το σινεμά, καθώς η σχολική κοινότητα αρνήθηκε να παραχωρήσει τον χώρο -άρνηση που, όπως είπε, επαναλήφθηκε και φέτος- ενώ προέβαλε τα προβλήματα από τη μη έκδοση άδειας λειτουργίας.

Εν συνεχεία, ο δήμαρχος παραδέχθηκε ότι υπήρξε καθυστερημένη έναρξη στον σχεδιασμό για τη λειτουργία του κινηματογράφου, προσθέτοντας ωστόσο ότι η προηγούμενη διοίκηση δεν είχε ενημερώσει ότι πλέον δεν υπήρχε διαθέσιμη καμία από τις προηγούμενες κινηματογραφικές μηχανές.

Ο κ. Γ. Σταθόπουλος δεσμεύτηκε ότι το σινεμά, παρά τις δυσκολίες, θα λειτουργήσει έγκαιρα στο «Σταύρος Κώτσης»,  το οποίο ο Δήμος σκοπεύει να μετατρέψει σε νέο πολιτιστικό χώρο για τον Δήμο, όπου -πλην του κινηματογράφου-  θα φιλοξενούνται συναυλιακές, θεατρικές κι άλλες παραστάσεις.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet