Το 1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού ΠΑΟΔΑΠ αφιερωμένο στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821
Πολιτισμός

Το 1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού ΠΑΟΔΑΠ αφιερωμένο στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

Ένας από τους κύριους σκοπούς του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΠΑΟΔΑΠ) είναι η  πολιτιστική και καλλιτεχνική ανάπτυξη και προβολή του Δήμου και η πολιτιστική καλλιέργεια των κατοίκων, όπως ενημερώνει ο πρόεδρος του Οργανισμού, Σπύρος Παπασπύρος.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, για την υλοποίηση του προαναφερόμενου σκοπού, πέραν των ήδη καθιερωμένων ετήσιων εκδηλώσεων και δράσεών του, η διοίκηση του ΠΑΟΔΑΠ θεσμοθετεί και άλλα πολιτιστικά δρώμενα στην πόλη.

Μεταξύ αυτών και ετήσιο φεστιβάλ με τίτλο «Φεστιβάλ Πολιτισμού, του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίας Παρασκευής», το οποίο με πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, θα έχει ως εναρκτήριο έτος το 2021. Θα είναι ένα πολυθεματικό φεστιβάλ, που θα περιλαμβάνει όλες τις  μορφές της τέχνης, όπως Θέατρο, Μουσική, Εικαστικά, Χορό, Φωτογραφία κ.ά., αναδεικνύοντας πολιτιστικές δομές και καλλιτεχνικά σύνολα του ΠΑΟΔΑΠ καθώς και έκτακτους συνεργάτες καλλιτέχνες. Στο Φεστιβάλ, θα καλούνται και πολιτιστικές δομές και καλλιτεχνικά σύνολα άλλων Δήμων.

Ειδικά για φέτος, το Φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με θέμα-τίτλο «Χαῖρε, ὢ χαῖρε, Ἐλευθεριά!», επισημαίνει ο κ. Παπασπύρος.

Το 1ο  αυτό Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί στις 25, 26, 27 και 30 Ιουνίου. Σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα, λόγω της πανδημίας, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 9, 10, 11 και 12 Σεπτεμβρίου 2021, προσθέτει ο πρόεδρος του Οργανισμού.

Για την πραγματοποίησή του έχουν επιλεγεί η κεντρική πλατεία Αγίας Παρασκευής (οι τρεις πρώτες εκδηλώσεις) και το πάρκο Γραβιάς (η τελευταία εκδήλωση). Αναδεικνύονται έτσι, τόσο το ιστορικό κέντρο του Δήμου, όσο και το φυσικό του κάλλος (για την προστασία του οποίου θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας), όπως αναφέρει ο κ. Παπασπύρος. Οι τριήμερες εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία της πόλεως, αναμένεται να έχουν και ευεργετικές οικονομικές επιπτώσεις στους εμπόρους και επιχειρηματίες, αφού γύρω από αυτήν είναι αναπτυγμένη η συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων και των  καταστημάτων εστιάσεως και διασκεδάσεως, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

«Πέραν των άλλων τρόπων προβολής του, θα επιδιωχθεί και η συνδρομή της ΕΡΤ, η οποία εδρεύει στην πόλη μας» σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

  • Παρασκευή 25 Ιουνίου, κεντρική πλατεία: Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του ΠΑΟΔΑΠ, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Ξενοφώντα Τζανίνη, με τίτλο «Αχ! πατρίδα μου γλυκιά», σε συνεργασία με έκτακτους εξωτερικούς συνεργάτες επαγγελματίες μουσικούς (σύνολο 21 μουσικοί), Θα προβληθεί η δημοτική παράδοση της Αγίας Παρασκευής, μέσα από τη  μουσική, από όλη την Ελλάδα, που θα καλύπτει την περίοδο από την Άλωση έως και τις αρχές του 20ου αιώνα.
  • Σάββατο 26 Ιουνίου 2021, κεντρική πλατεία: Συναυλία με τίτλο «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή» του Δημοτικού Ωδείου του ΠΑΟΔΑΠ, σε συνεργασία με το Δημοτικό Μουσικό Σχολείο Σπάτων και έκτακτους εξωτερικούς συνεργάτες επαγγελματίες μουσικούς. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχουν η κ. Χριστίνα Γεωργοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου ΠΑΟΔΑΠ και η κ. Φράγκου Πετρούλα, καλλιτεχνική διευθύντρια Δημοτικού Μουσικού Σχολείου Σπάτων. Θα συμμετάσχουν μουσικά σύνολα από τα Δημοτικά Ωδεία Αγίας Παρασκευής και Σπάτων (σύνολο 25 μουσικοί), καθώς και τμήματα των παιδικών χορωδιών των δύο ωδείων (20 παιδιά). Επίσης, θα προβληθεί οπτικό υλικό σχετικό με το θέμα. Αφηγητής κειμένων σχετικών με την Επανάσταση, ο γνωστός ηθοποιός κ. Λεωνίδας Κακούρης.
  • Κυριακή 27 Ιουνίου, κεντρική πλατεία: Λαϊκό ορατόριο με τίτλο «Ύμνος εις την Ελευθερία». Το έργο βασίζεται στην πρωτότυπη σύνθεση του Νικολάου Μάντζαρου και αποτελείται από τις 158 τετράστιχες στροφές του Εθνικού μας Ύμνου, που γράφτηκε από τον Διονύσιο Σολωμό. Αναφέρεται στον αγώνα για  την ελευθερία του έθνους, θυμίζει τα μαρτυρικά χρόνια του ελληνισμού, την έχθρα των Ευρωπαίων και την αδιάφορη στάση τους στην ελληνική επανάσταση. Περιγράφει την ηρωική μάχη στην Τριπολιτσά, τη μάχη της Κορίνθου, την πολιορκία του Μεσολογγίου, τα πολεμικά κατορθώματα στη θάλασσα αλλά  παροτρύνει και για την απαλλαγή των Ελλήνων από τη διχόνοια. Το έργο θα παρουσιαστεί από 16μελή ανδρική χορωδία και 18μελή συμφωνική ορχήστρα. Ενορχήστρωση, μουσική διεύθυνση ο κ. Θεόδωρος Λεμπέσης. Σκηνοθεσία ο κ. Λευτέρης Γιοβανίδης. Αφήγηση, ο γνωστός ηθοποιός κ. Κώστας Κόκλας.
  • Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021, πάρκο Γραβιάς: Θεατρική παράσταση με τίτλο «Μαντώ Μαυρογένους». Σκηνοθεσία ο κ. Λευτέρης Γιοβανίδης.  Παίζουν οι ηθοποιοί κυρίες: Ευγενία Δημητρακοπούλου, Αντιγόνη Φρυδά, Θεοδώρα Καπράλου. Το έργο παρουσιάζει την ζωή της Μαντώς Μαυρογένους, μια ηρωΐδας της Επαναστάσεως, μιας γυναίκας που εξακολουθεί να μας εμπνέει.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet