«Ο γιος του Σαούλ» στον Δημοτικό Κινηματογράφο Αγίας Παρασκευής
Πολιτισμός

«Ο γιος του Σαούλ» στον Δημοτικό Κινηματογράφο Αγίας Παρασκευής

Η ταινία «Ο γιος του Σαούλ» προβάλλεται στον θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο Αγίας Παρασκευής «Θανάσης Βέγγος» το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Αυγούστου 2016.

Έγχρωμη, δραματική ταινία, ουγγρικής παραγωγής 2015 και διάρκειας 107΄.

Σκηνοθεσία: Λάζλο Νέμες. Πρωταγωνιστούν οι: Γκέζα Ρέριγκ, Λαβέντε Μόλναρ, Ουρς Ρεχν.

Στο Άουσβιτς του 1944 ο Σαούλ είναι ένας από τους λίγους επιζώντες Εβραίους, ο οποίος αναγκάζεται να βοηθά τους Γερμανούς στο κάψιμο των νεκρών ομοεθνών του. Μέχρι που κάποια στιγμή αποφασίζει να θάψει το πτώμα ενός παιδιού, το οποίο ισχυρίζεται πως είναι δικό του.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία: επίλεκτοι (και γρήγορα αναλώσιμοι) Εβραίοι κρατούμενοι, οι Sonderkommandos, έχουν την ευθύνη της εκτέλεσης των νέων «κομματιών» που έρχονται καθημερινά. Οδηγούν άντρες, γυναίκες και παιδιά σε μεγάλες αίθουσες, τους βοηθούν να βγάλουν τα ρούχα τους, τους καθησυχάζουν, τους προτρέπουν να βιαστούν. Έπειτα τους βάζουν στον θάλαμο αερίων, σπρώχνοντας για να χωρέσουν όσο γίνεται περισσότεροι, σφραγίζουν τις πόρτες και τους σκοτώνουν. Η δουλειά τους δεν τελειώνει εκεί. Βγάζουν στοιβαγμένα τα πτώματα, τα καίνε, πετούν τις στάχτες στο ποτάμι, καθαρίζουν με βούρτσες το θάλαμο κι όλα είναι έτοιμα για την επόμενη παρτίδα. Γρήγορη κι αποτελεσματική ανακύκλωση ανθρώπων.

Ο Σαούλ είναι ένας Sonderkommando. Όπως κι οι υπόλοιποι, στην πλάτη του ρούχου του έχει ένα κόκκινο Χ βαμμένο με μπογιά, για να τον ξεχωρίζει από τους άλλους κρατούμενους, αλλά και για να τον καθιστά ανά πάσα στιγμή εύκολο στόχο. Μέσα στο στρατόπεδο όπου κρυφά διοργανώνεται απόδραση κι όπου η κάθε εθνική ομάδα Εβραίων διεκδικεί από την άλλη λίγες παραπάνω ώρες ζωής, ο Σαούλ είναι ισοπεδωμένος από τη φρίκη. Δουλεύει, σκοτώνει, καθαρίζει, κλείνοντας έξω από τη συνείδησή του την ενοχή και τον τρόμο. Ώσπου θα δει το πτώμα ενός αγοριού και θα πιστέψει ότι είναι ο γιος του. Και θα αγωνιστεί, ενάντια σε κάθε κανόνα και με τον διαρκή φόβο της φρικιαστικής εκτέλεσης, να βρει έναν ραβίνο για να τον ψάλλει και να τον θάψει. Ο στόχος του θα γίνει – μια και δεν μπορεί να είναι κάτι πιο μεγάλο, ή πιο σωτήριο – ν΄ αποδώσει στον θάνατο την αξιοπρέπεια που του αξίζει.

Πληροφορίες

Δημοτικός Κινηματογράφος Αγίας Παρασκευής «Θανάσης Βέγγος»: Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο «Σταύρος Κώτσης», πρώην Στρατόπεδο Σπυρούδη, Σπάρτης 1 και Θεμιστοκλέους, Αγία Παρασκευή, τηλ: 210 6016626, 210 6002223 (ΠΑΟΔΑΠ).

Η είσοδος είναι ελεύθερη με προαιρετική προσφορά ειδών για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet