“Πρόβαλαν” τα πολιτικά πάθη και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη…
Πολιτισμός

“Πρόβαλαν” τα πολιτικά πάθη και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη…

Ούτε ο πολιτισμός καταφέρνει να… ημερέψει τα πολιτικά πάθη στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής, όπως αποδείχθηκε στην πρόσφατη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Νομικού Προσώπου Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αγίας Παρασκευής – Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου.

Η συζήτηση θα μπορούσε να είχε κινηθεί σε πιο… ήρεμα νερά, εάν δεν είχε προηγηθεί μία αναφορά της προέδρου του Νομικού Προσώπου, Τερψιχόρης Γκιόκα, ότι στο παρελθόν (σ.σ.: επί θητείας του πρώην δημάρχου Βασίλη Γιαννακόπουλου) είχαν δοθεί 50.000 ευρώ για την ιστοσελίδα του Δήμου, μέσω της πρόσληψης ενός τεχνικού Η/Υ, ο οποίος, μετά την κατασκευή της ιστοσελίδας και για περίπου 4,5 χρόνια, πληρωνόταν χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, πριν μεταφερθεί στον Δήμο.

Η αναφορά προκάλεσε το έντονο ξέσπασμα του κ. Βασ. Γιαννακόπουλου που θεώρησε «unfair» την αναφορά σε υπάλληλο του Δήμου που, όπως είπε, προσελήφθη με διαδικασίες ΑΣΕΠ και τώρα «επιχειρείται να εμφανιστεί το μισθολογικό κόστος του ως κόστος του site του Νομικού Προσώπου, το οποίο στοίχισε μόλις 150 ευρώ».

Η υπόθεση του εν λόγω υπαλλήλου πήρε αρκετή διάσταση και προκάλεσε οξείες αντιπαραθέσεις μεταξύ μειοψηφίας και διοίκησης, στις οποίες… εισχώρησαν και άλλα θέματα (π.χ. Κέντρο Γυναίκας) για να… ρίξουν κι άλλο λάδι στη φωτιά της έντασης.

Ωστόσο, υπήρξαν και παρεμβάσεις που εστίασαν σε αυτό καθεαυτό αντικείμενο της συζήτησης, όπως αυτές που ακολουθούν.

Θα ανοίγει και απογεύματα η Δημοτική Βιβλιοθήκη
Τερψιχόρη Γκιόκα
Τερψιχόρη Γκιόκα

Η πρόεδρος του Ν.Π. αποσαφήνισε εξ αρχής ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη εστιάζει σε συγκεκριμένο κομμάτι του πολιτισμού (βιβλίο/λόγος/Μουσείο Αλ. Κοντόπουλου), που σαφώς διαφοροποιείται από τη δράση του έτερου Ν.Π. (Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίας Παρασκευής), ο οποίος, όπως τόνισε, ρίχνει το βάρος του στην πολιτιστική και αθλητική εκπαίδευση.

Η κα Τερψ. Γκιόκα ενημέρωσε, επίσης, ότι αναμένεται ήδη το ΦΕΚ μέσω του οποίου τροποποιείται το ωράριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ώστε να ανοίγει και απογεύματα, μία φορά την εβδομάδα. Δικαιολόγησε δε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ως αποτέλεσμα της διαπίστωσης ότι οι επισκέψεις στο Μουσείο Αλ. Κοντόπουλου είναι ελάχιστες, εξαιτίας του γεγονότος ότι λειτουργεί μόνο πρωινές ώρες.

Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά της ότι το Ν.Π. εμφανίζει ένα «διόλου ευκαταφρόνητο ταμειακό υπόλοιπο», παρ’ όλο που -όπως πρόσθεσε- υλοποιήθηκαν όλες οι προγραμματισμένες δράσεις. Όσο για τη μη απορρόφηση όλων των διαθέσιμων πόρων, το απέδωσε στην έλλειψη προσωπικού και χώρων, που περιορίζει το εύρος των δράσεων που θα μπορούσαν να αναληφθούν.

Και το θέμα του χώρου ήταν ένα ακόμη από τα σημαντικά σημεία που έθιξε η πρόεδρος, αφού η αναζήτηση κτηρίου για δημιουργία παραρτήματος απέβη άκαρπη, καθώς, όπως εξήγησε, είτε τα διαθέσιμα οικήματα ήταν πολύ ακριβά, είτε βρίσκονταν σε απομακρυσμένα σημεία.

Τέλος, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα-κριτική για το κόστος της υπό ανακατασκευή ιστοσελίδας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (σ.σ. έχει προϋπολογισθεί στα 3.000 ευρώ), εξήγησε ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα θα πρέπει να είναι «ανάλογη του κύρους του Ν.Π.» και να μπορεί να υπηρετεί τη διασύνδεση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με όλη την Ελλάδα.

«Ξετίναξε» τα νούμερα του προϋπολογισμού

Βασίλης ΖορμπάςΑπό πλευράς μείζονος μειοψηφίας, ο επικεφαλής Βασίλης Ζορμπάς ανάλωσε τον περισσότερο χρόνο της τοποθέτησής του σε γενικές καταγγελίες προς τη διοίκηση, ενώ για από τους κωδικούς του νέου προϋπολογισμού προτίμησε να εστιαστεί στη δαπάνη των 15.000 ευρώ για τη συντήρηση του αύλειου χώρου του Ν.Π.

Σωτήρης Ησαΐας
Σωτήρης Ησαΐας

Αντιθέτως, ο δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης Σωτήρης Ησαΐας «ξετίναξε» σχεδόν κωδικό προς κωδικό τον παρουσιαζόμενο προϋπολογισμό, θεωρώντας «αδικαιολότητο» το ύψος των δαπανών για την προμήθεια λογισμικού (3.000 ευρώ), ανταλλακτικών επέκτασης δικτύων (2.000 ευρώ), για μηχανή προβολής (3.000 ευρώ), για αγορά επίπλων (10.000 ευρώ) κ.ά. Μάλιστα, ιδιαίτερα καυστικός ήταν για τις δαπάνες –«και μάλιστα στην εποχή που κυριαρχούν τα social media», όπως είπε χαρακτηριστικά- ταχυδρομικών υπηρεσιών (11.000 ευρώ), καθώς και για τις συνδρομές σε περιοδικά (2.000 ευρώ).

Κωνσταντίνος Τσιαμπάς
Κωνσταντίνος Τσιαμπάς

Τέλος, από την ίδια παράταξη, ο κ. Κωνσταντίνος Τσιαμπάς έθεσε ζήτημα «πλαστότητας» των στοιχείων του προηγούμενου προϋπολογισμού του Ν.Π. αφού “η πρόεδρος μας είπε ότι έγιναν όλες οι δράσεις χωρίς να αξιοποιηθούν όλα τα προϋπολογιζόμενα χρήματα”, εκτός και εάν -όπως συμπλήρωσε- «απλούστατα, δεν τα κάνατε όλα».

«Απαξιώνετε το προηγούμενο έργο, ενώ εσείς δεν κάνετε τίποτα»
Βασίλης Γιαννακόπουλος
Βασίλης Γιαννακόπουλος

Σαφώς εκνευρισμένος με την αναφορά της κας Τερψ. Γκιόκα στο θέμα του τεχνικού υπαλλήλου, ο κ. Βασ. Γιαννακόπουλος (επικεφαλής δημοτικής παράταξης Συμμαχία Ευθύνης) στάθηκε επικριτικός απέναντι στην πρόεδρο του Ν.Π., για την οποία ανέφερε ότι «έκανε μία τόσο μεγάλη ομιλία, για να μην απαντήσει στα ερωτήματα και να μην πει τίποτα».

Την ίδια στιγμή κάλεσε τη διοίκηση να βρει «άλλον τρόπο» να δικαιολογήσει τα 3.000 ευρώ που θέλει να δαπανήσει για την ιστοσελίδα, ενώ έθεσε θέμα για αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ Δημοτικής Βιβλιοθήκης και ΠΑΟΔΑΠ, θεωρώντας υπερβολή να υπάρχουν δύο Ν.Π. που ασχολούνται με τον πολιτισμό, όταν δόθηκε αγώνας για να «κρατηθεί και τρίτο Ν.Π. στον Δήμο».

Ο πρώην δήμαρχος κατηγόρησε τη διοίκηση ότι το μόνο που κάνει είναι να «αλλάζει ονόματα στα Ν.Π., προκειμένου να τα χωρέσει όλα σε αυτά», ενώ πρόσθεσε ότι η δημοτική Αρχή «έχει καταφέρει να υλοποιήσει μόλις ένας μέρος του έργου των προηγούμενων διοικήσεων».

«Ανοίξτε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη στον κόσμο και τα σχολεία»
Ανδρέας Γκιζιώτης
Ανδρέας Γκιζιώτης

Ξεκινώντας με ένα σχόλιο για την έκταση της ομιλίας της προέδρου του Ν.Π., ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη μη εξεύρεση χώρου για τη δημιουργία παραρτήματος, χρεώνοντας στη διοίκηση «αδράνεια και προχειρότητα».

Ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης έθιξε ακόμη το γεγονός των ελάχιστων επισκέψεων μαθητών σχολείων στο Μουσείο Αλ. Κοντόπουλου, για το οποίο, όπως είπε, ευθύνεται το γεγονός ότι δεν έχει βγει κάποιο πρόγραμμα επισκέψεων, το οποίο να δοθεί στους συλλόγους διδασκόντων και να γίνει ο σχετικός προγραμματισμός.

Ο ίδιος, απευθυνόμενος στη διοίκηση, είπε ότι «είναι σαφές πως δεν έχετε δουλέψει, δεν έχετε συγκεκριμένο σχέδιο για τον πολιτισμό», ενώ χαρακτήρισε τις δράσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ως «ελιτίστικες» και με μικρή συμμετοχή. Κάλεσε δε τη δημοτική Αρχή «να ανοίξει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη στον κόσμο και στα σχολεία», αλλά και να «της προσδώσει περιεχόμενο που να έχει δημοκρατικό πρόσημο», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να προβληθεί η αντιστασιακή δράση του Αλέκου Κοντόπουλου.

«Αλλάζετε ονόματα, αλλά δεν φέρνετε κάτι διαφορετικό»
Αλέξανδρος Μουστόγιαννης
Αλέξανδρος Μουστόγιαννης

Ο επικεφαλής της παράταξης Μια Γενιά Μπροστά είπε ότι «η εισήγηση της κας Γκιόκα δεν ήταν καθόλου καλή», ενώ κατηγόρησε τη διοίκηση ότι «προτιμά να αλλάξει ονόματα στο Ν.Π., χωρίς ωστόσο να φέρνει κάτι διαφορετικό, αφού όλες οι διοικήσεις κάνουν, λίγο πολύ, το ίδιο έργο στον πολιτισμό».

Ο κ. Αλέξανδρος Μουστόγιαννης δήλωσε ότι θα φέρει προσεχώς στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα καταθέσει τις προτάσεις του προεκλογικού προγράμματος της παράταξής του για τον πολιτισμό, ενώ ταυτόχρονα εγκάλεσε τη δημοτική Αρχή ότι ουδέποτε ζητεί τις προτάσεις της μειοψηφίας.

«Σοβαρό ιδεολογικό πεδίο ο πολιτισμός»
Σπύρος Αλεξίου
Σπύρος Αλεξίου

Για συζήτηση που προσπαθεί να μετατρέψει τη συζήτηση για τον πολιτισμό σε απλή παράθεση αριθμών έκανε λόγο ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή. Ο κ. Σπύρος Αλεξίου τόνισε ότι «ο πολιτισμός αποτελεί σοβαρό ιδεολογικό πεδίο», απολογήθηκε για το γεγονός ότι η κίνησή του δεν κατόρθωσε μέχρι σήμερα να συμβάλει με ουσιαστικές προτάσεις στον σχετικό διάλογο, ενώ θεώρησε ως υπερβολική τη δαπάνη των 3.000 ευρώ για την ιστοσελίδα του Ν.Π.

Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι δεν απορροφήθηκαν όλα τα προϋπολογιζόμενα κονδύλια για τις πολιτιστικές δράσεις, ζητώντας ταυτόχρονα από το Ν.Π. να διεκδικήσει περισσότερα χρήματα προκειμένου να εμπλουτίσει το υλικό της με σύγχρονους τίτλους βιβλίων, να χρησιμοποιήσει σύγχρονη τεχνολογία στο κομμάτι των προβολών και να δημιουργήσει θεματικές δράσεις και παρουσιάσεις για ευρύτερα κοινωνικά σύνολα, όπως μαθητές και μαθήτριες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

«Στοχοποιείτε την πρόεδρο, χωρίς να έχετε αίσθηση για τις δράσεις του Ν.Π.»

Από πλευράς διοίκησης, η πρόεδρος του Ν.Π., επιχειρώντας να απαντήσει στην ευρεία κριτική που της έγινε, ξεκαθάρισε ότι τιμά κι αναγνωρίζει όλα όσα πρόσφεραν οι προηγούμενες διοικήσεις, αλλά και η νέα διοίκηση έχει δώσει σαφές στίγμα και έχει παράξει συγκεκριμένο έργο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Η κα Τερψ. Γκιόκα αιτιολόγησε το ποσό που έχει προϋπολογισθεί για την ιστοσελίδα, λέγοντας ότι έχει προκύψει μετά από έρευνα μεταξύ εξειδικευμένων στελεχών, ενημέρωσε ότι το υλικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι εμπλουτισμένο και επαρκές, ενώ, για τη μη απορρόφηση όλων των προϋπολογιζόμενων κονδυλίων είπε ότι οφείλεται στις εξοικονομήσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Τέλος, απέρριψε της κατηγορίες ότι το Ν.Π. δεν είναι ανοιχτό στον κόσμο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Δημοτική Βιβλιοθήκη πάει στα ΚΑΠΗ, σε παιδικούς σταθμούς, στις γειτονιές. Πού βλέπετε εσείς ότι δεν βγαίνει έξω;».

Γιάννης Σταθόπουλος
Γιάννης Σταθόπουλος

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος είπε ότι «απόψε μπαίνει στο στόχαστρο της μειοψηφίας άλλος ένας πρόεδρος Ν.Π.», ενώ ταυτόχρονα κατηγόρησε αρκετά στελέχη της μειοψηφίας ότι δεν πάνε στις εκδηλώσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και άρα «δεν έχουν αίσθηση γι’ αυτές».

Ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι έχει προβληματίσει και τη δική του διοίκηση το θέμα της συγχώνευσης των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου, αλλά όπως πρόσθεσε «αυτό έχει αρκετές δυσκολίες και δεν είναι τόσο απλοϊκό όσο παρουσιάζεται».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet