«Αντίσταση και Ανατροπή»: Ατομική ή κυβερνητική ευθύνη για τον κορωνοϊό;
Κοινωνία

«Αντίσταση και Ανατροπή»: Ατομική ή κυβερνητική ευθύνη για τον κορωνοϊό;

Έντονα επικριτική στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του «Covid-19» εμφανίζεται η Αντικαπιταλιστική Κίνηση Βριλησσίων «Αντίσταση και Ανατροπή», η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

Η πανδημία του κορωνοϊού που εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Οφείλεται στον θανατηφόρο συνδυασμό της περιβαλλοντικής καταστροφής, της επιδείνωσης των συνθηκών υγιεινής στις μεγάλες μητροπόλεις, τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες και της υποβάθμισης σε βαθμό κατάρρευσης των δημόσιων συστημάτων πρόληψης και υγείας!

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., σε καμία περίπτωση δεν κινείται σε κατεύθυνση που θα «ανακουφίσει» τον κόσμο της εργασίας & ευρύτερα τον λαό, αλλά πολύ περισσότερο δράττεται της ευκαιρίας να διασφαλίσει τα συμφέροντα των εργοδοτών και των κερδοσκόπων.

Ατομική ή κυβερνητική ευθύνη;

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την οικονομία αφορούν στην προστασία των επιχειρήσεων και όχι των εργαζομένων. Επιχειρούν να εφαρμόσουν ό,τι δεν μπόρεσαν να περάσουν με τα μνημόνια. Την 7ήμερη εργασία, τη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων, την εξ αποστάσεως και εκ περιτροπής εργασία χωρίς ωράρια και δικαιώματα, το κουτσούρεμα της άδειας, το δώρο του Πάσχα. Χτυπούν τις δημοκρατικές ελευθερίες, απαγορεύοντας τις διαδηλώσεις και τις συναθροίσεις πάνω των 10 ατόμων, αλλά την ίδια ώρα αφήνουν ανοιχτές βιομηχανίες και βιοτεχνίες, χωρίς μάλιστα να υποχρεώνουν τους εργοδότες να παρέχουν στους εργαζόμενους τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι τελευταίες ανακοινώσεις για καταβολή για ένα εξάμηνο του 50% του μισθού στους εργαζόμενους από τις επιχειρήσεις.

Αν ενδιαφέρονταν πραγματικά για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονωϊού, θα είχαν κάνει όλα αυτά που έχουν ανάγκη τα Νοσοκομεία και η κοινωνική πλειοψηφία.

  • Μαζικές προσλήψεις εργαζόμενων στα Νοσοκομεία για να μπορέσουν να δώσουν τη μάχη ενάντια στην πανδημία. Άμεσο άνοιγμα εκατοντάδων κλινών ΜΕΘ που είναι απαραίτητες. Άμεση προμήθεια όλων των εργαζόμενων στην Υγεία στα απαραίτητα προστατευτικά μέσα, αναλώσιμα, γάντια, μάσκες στολές. 
  • Άμεση κρατικοποίηση όλων των ιδιωτικών δομών για αν ενταχθούν στο εθνικό Σύστημα Υγείας και στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.
  • Μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό για την ανίχνευση του κορωνοϊού, όπως ζητάνε δεκάδες επιστήμονες.
  • Μαζικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς που συνεχίζουν να δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι με ελάχιστα μέτρα ασφαλείας, όπως στα σούπερ μάρκετ, τις βιοτεχνίες κ.α.
  • Να στεγαστούν όλοι οι άστεγοι σε δομές φιλοξενίας.
  • Να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών, με μεταφορά τους στα άδεια ξενοδοχεία και σπίτια.

Αν πραγματικά ενδιαφέρονταν για τη ζωή των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων, θα έπαιρνε μέτρα ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία που την τελευταία εβδομάδα έχει χτυπήσει κόκκινο.

  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Ακύρωση των απολύσεων 40.000 εργαζόμενων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες.
  • Καμία μείωση μισθών για όσους εργαζόμενους σταματάνε να δουλεύουν, είτε με απόφαση της κυβέρνησης είτε με απόφαση των εργοδοτών. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.  
  • Καμία αναστολή των συμβάσεων εργασίας που προωθούν οι εργοδότες με τις ευλογίες της κυβέρνησης.
  • Όχι στην επαναφορά της επιστράτευσης και της επίταξης των εργαζόμενων.

Για την απαγόρευση της κυκλοφορίας

Η κυβέρνηση, με την ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, προσπαθεί να διώξει από πάνω της τις ευθύνες για τους νεκρούς που φέρνει η δική της εγκληματική πολιτική. Δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν ψέματα όπως η υποτιθέμενη «μαζική φυγή από τα διόδια», ενώ η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των απλών ανθρώπων παίρνει στα σοβαρά όλα τα μέτρα προστασίας και προφύλαξης από την πανδημία. Προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη στους χιλιάδες εργαζόμενους, ότι τάχα δεν νοιάζονται για τις ζωές τους και τις ζωές των δικών τους ανθρώπων, αλλά δήθεν νοιάζεται γι’ αυτά ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του.

Ταυτόχρονα προσπαθούν να βάλουν στον γύψο τις αντιδράσεις για την εγκληματική πολιτική τους, τόσο για την καταπολέμηση της πανδημίας όσο και τις αντεργατικές μεθοδεύσεις που από κοινού με τους εργοδότες έχουν βάλει μπροστά. Ήδη, σε μια σειρά από νοσοκομεία οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην πολιτική που τους αντιμετωπίζει σαν αναλώσιμους, και αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των υγειονομικών άλλα και των ασθενών.

Μαζικές προσλήψεις και λεφτά στους Δήμους τώρα!

Είναι πιο επιτακτική από ποτέ η στελέχωση του συνόλου των κοινωνικών υπηρεσιών στους Δήμους. Οι γειτονιές πρέπει να παραμένουν καθαρές, οι απολυμάνσεις πρέπει να επεκταθούν. Η δυνατότητα ψυχολογικής στήριξης είναι ακόμα πιο αναγκαία. Η βοήθεια σε ανθρώπους με αναπηρία ή ηλικιωμένους επίσης.

Κι όμως αυτά είναι το αντικείμενο υπηρεσιών που όλα τα τελευταία χρόνια έγιναν στόχος ανελέητων επιθέσεων. Η καθαριότητα, οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, το «Βοήθεια στο Σπίτι», σχεδόν συνολικά στελεχώθηκαν από συμβασιούχους, που κάθε τόσο έρχονταν αντιμέτωποι με την απόλυση και η ίδια η υπηρεσία με την απαξίωση, το κλείσιμο ή την ιδιωτικοποίηση.

Να βγούμε νικητές από την επιδημία και το σύστημα που δολοφονεί!

Τα μέτρα της Κυβέρνησης μπάζουν από παντού και δεν αφορούν στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Αφορούν κυρίως στη δημιουργία ενός μαζικού κλίματος φόβου μέσα στην κοινωνία και εν κατακλείδι στον περιορισμό του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και της δυνατότητας των εργαζόμενων και της νεολαίας να αντισταθούν και να τους στείλουν στον αγύριστο.

Ο κόσμος δείχνει την έμπρακτη αλληλεγγύη του στους συνανθρώπους, τηρώντας έναν αυτοπεριορισμό προς όφελος όλων, όχι για να πάρει μέρος στο επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης, αλλά για να παραμείνουμε όλοι και όλες ενωμένοι.

Καλούμε σε πολιτική επαγρύπνηση και σε κοινή δράση το σύνολο των αριστερών δυνάμεων και ευρύτερα των δημοκρατικών πολιτών στη χώρα μας. Για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ενίσχυσης της περίθαλψης και θωράκισης του λαού. Ενάντια στην κυβερνητική ανευθυνότητα, αλλά και γενικότερα στις αντιδραστικές τομές που προσπαθούν αν επιβάλλουν!

Με όσους τόσα χρόνια δεν μας υπολόγιζαν, υποσχόμαστε να λογαριαστούμε!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet