Βριλήσσια: Συγκίνησε η εκδήλωση για τα 100 χρόνια από το Μικρασιατικό Ολοκαύτωμα
Κοινωνία

Βριλήσσια: Συγκίνησε η εκδήλωση για τα 100 χρόνια από το Μικρασιατικό Ολοκαύτωμα

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, η εκδήλωση του Δήμου Βριλησσίων για τα 100 χρόνια από το Μικρασιατικό Ολοκαύτωμα, με θέμα: «Οι Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας».

Η συντονίστρια αντιδήμαρχος Παιδείας & Διά Βίου Μάθησης Σοφία Χαντζάρα και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής-  η αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων & Διοικητικών Υπηρεσιών Χριστίνα Μαλακού, ο αντιδήμαρχος Υποδομών & Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων Κωνσταντίνος Βαφειάδης, η πρόεδρος του ΠΑΟΔΗΒ Ιωάννα Κυρίτση και η εκπαιδευτικός κα Φωτεινή Πανοπούλου –  ετοίμασαν μια συγκινητική βιωματική αφήγηση για το κοινό.

Με τη συμμετοχή των μαθητών του 2ου Λυκείου και του Συλλόγου Ποντίων «Τραντέλληνες» διατηρήσαμε τις μνήμες μας και τιμήσαμε τους πρόσφυγες που έζησαν τη φρίκη του πολέμου, του εκπατρισμού, του ξεριζωμού και της εξαθλίωσης. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν πάντοτε δύο πατρίδες, εκείνη που ζούσαν και εκείνη που άφησαν.

«Θυμηθήκαμε, συγκινηθήκαμε, αναπολήσαμε, διδαχθήκαμε μέσα από ένα διαφορετικό αλλά υπέροχο μάθημα Ιστορίας, μέσα από βιωματικές διηγήσεις, έκθεση οικογενειακών αυθεντικών κειμηλίων, εικόνων και γεύσεων από τις Αλησμόνητες Πατρίδες, κάνοντας ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία της Σμύρνης, του Πόντου, των Βουρλών, του Αδραμυττίου», αναφέρει η δημοτική αρχή.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με την έκθεση κειμηλίων από το πρωί της 10ης Δεκεμβρίου και κορυφώθηκε με την απογευματινή εκδήλωση όπου πραγματοποιήθηκαν οι εισηγήσεις από τους αντιδημάρχους Χριστίνα Μαλακού και Κωνσταντίνο Βαφειάδη, τον πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Τάσο Χονδροματίδη, τη συγγραφέα Νοέλ Μπάξερ και τον πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Χαλανδρίου «Ρίζες» Νίκο Καραμπουρνιώτη.

Στη συνέχεια μαθητές του 2ου Λυκείου, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων, τραγούδησαν και χόρεψαν και η βραδιά έκλεισε με ποντιακούς χορούς από την Ένωση Ποντίων Βριλησσίων «Οι Τραντέλληνες».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Ξένος Μανιατογιάννης, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Βιώσιμης Ανάπτυξης & Ψηφιακών Εφαρμογών Α. Μαυραγάνης, η αντιδήμαρχος Διαχείρισης Αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας Μ. Ντούμα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Τ. Χρηστάκης και Σοφία Μαντινίδου, διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικοί, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της πόλης και πλήθος κόσμου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet