Δήμος Βριλησσίων: Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την «Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά»
Κοινωνία

Δήμος Βριλησσίων: Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την «Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά»

Ο Δήμος Βριλησσίων, στο πλαίσιο συνεργασίας με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής, πραγματοποίησαν από κοινού την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022 ημερίδα ενημέρωσης για το πρόγραμμα «Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά» στο Πνευματικό Κέντρο Βριλησσίων.

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση για την αναδοχή και τη φροντίδα ενός βρέφους ή νηπίου από το μαιευτήριο ή το νοσοκομείο, στο οποίο βρίσκεται συνήθως εγκαταλελειμμένο, αποφεύγοντας την εισαγωγή του σε ίδρυμα και τις επιπτώσεις που αυτή συνεπάγεται για την ψυχολογική και τη σωματική του ανάπτυξη, μέχρι να ολοκληρωθούν οι νομικές και οι λοιπές διαδικασίες που θα επιτρέψουν την υιοθέτησή του από μία θετή οικογένεια ή την επιστροφή του στη βιολογική οικογένεια.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία στην ομιλία της ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ενισχύουμε διαρκώς τον θεσμό της αναδοχής, για να δώσουμε την ευκαιρία σε κάθε παιδί να μεγαλώσει σε μια οικογένεια, αυτή που θα νιώθει δική του, γιατί η αναδοχή και η πρώτη αγκαλιά αλλάζει όχι μόνο τη ζωή ενός παιδιού, αλλά και εκείνου που θα την δώσει».

Η πρώην υπουργός και υπεύθυνη Κοινωνικής Πρόνοιας ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Γιαννακοπούλου, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας για την αναδοχή, αλλά και στη σημαντική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κοινωνική πολιτική.

Ο δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης δεσμεύτηκε για πλήρη στήριξη στην προσπάθεια της αναδοχής με ουσιαστικές παρεμβάσεις υλοποίησης. Συγκεκριμένα τόνισε: «Είμαστε δίπλα στο Κέντρο Πρόνοιας – Αναρρωτήριο Πεντέλης, γιατί αυτός είναι ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής Γιάννος Λιβανός, αφού ευχαρίστησε την υφυπουργό για το προσωπικό της ενδιαφέρον στην εξέλιξη των υποθέσεων αναδοχής, αναφέρθηκε στη γόνιμη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Δήμου Βριλησσίων και του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής-Παράρτημα Αναρρωτηρίου Πεντέλης, κάνοντας λόγο για πρωτοβουλίες και ενέργειες εκ μέρους του Δήμου με απτά αποτελέσματα, που έχουν βελτιώσει το επίπεδο ζωής και την καθημερινότητα των φιλοξενούμενων παιδιών του κέντρου Πεντέλης. Στη συνέχεια απηύθυνε κάλεσμα υποστήριξης στο πρόγραμμα της ανάδοχης πρώτης αγκαλιάς.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & Αγωγής Υγείας και Πρόεδρος του ΟΚΠΑ Βούλα Αρσένη – Λάμπρου, μετά από μία σύντομη αναφορά στο πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου Βριλησσίων με το Κέντρο Πρόνοιας Αναρρωτηρίου Πεντέλης, δήλωσε: «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό από την πλευρά μας, ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που παραμένουν σε ιδρύματα».

Στη συνέχεια συνεργάτες του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής ανέπτυξαν λεπτομερώς το πρόγραμμα της Αναδοχής Πρώτης Αγκαλιάς και εστίασαν πιο συγκεκριμένα:

  • Ο Τάσος Λουκάς, κοινωνικός λειτουργός, στο κρατικό πρόγραμμα Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά.
  • Ο Ανδρέας Κασκανιώτης, κοινωνικός λειτουργός, στους θεσμούς της παιδικής προστασίας της αναδοχής και της τεκνοθεσίας
  • Η Ελίνα Κεπενού, ψυχολόγος, στη σημασία της πρώτης αγκαλιάς για τη δόμηση και ανάπτυξη του κοινωνικού εγκεφάλου του παιδιού. Μια ματιά μέσα από τις νευροεπιστήμες.
  • Η Κωνσταντίνα Ροΐδη, δικηγόρος, στη νομική διάσταση των θεσμών της αναδοχής και της τεκνοθεσίας.

Στην ημερίδα έλαβαν χώρα προσωπικές ιστορίες ανάδοχων οικογενειών, όπως χαρακτηριστικά η περίπτωση της Ελένης ανάδοχη μητέρα η ίδια δύο κοριτσιών από τη Μάνδρα Αττικής- η οποία έχει φιλοξενήσει από το 2007 έως σήμερα 11 παιδάκια και της Παναγιώτας Κυριαζή, ανάδοχη μητέρα του Νικηφόρου, με κοινό μήνυμα «Ανοίξτε την αγκαλιά σας στα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα. Το κάθε παιδί είναι δικό μας και του αξίζει ένα σπίτι».

Το πρόγραμμα αποτελεί ένα θεσμό πρώιμης στήριξης των βρεφών και των νηπίων. Οι ενδιαφερόμενοι/ες υποψήφιοι/ες ανάδοχοι, θα ακολουθήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησής τους, όπως και όλοι/ες οι υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς, υποβάλλοντας αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.anynet.gr

Τέλος, σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων,  το επιστημονικό προσωπικό των δύο συνδιοργανωτών φορέων, καθώς επίσης και πολίτες απ’ όλη την Αττική.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet