ΔΕΠΙΣ Βριλησσίων: Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις αρχές μιας ευνομούμενης Πολιτείας
Κοινωνία

ΔΕΠΙΣ Βριλησσίων: Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις αρχές μιας ευνομούμενης Πολιτείας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Δήμου Βριλησσίων σημειώνει ότι «η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις αρχές μιας ευνομούμενης Πολιτείας».

Ειδικότερα, η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Δήμου Βριλησσίων αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση:

Η 8η Μαρτίου είναι ημέρα τιμής για τις εργάτριες της κλωστουφαντουργίας της Νέας Υόρκης που το 1857 κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας τη μείωση των εξαντλητικών ωρών εργασίας, τα ίσα μεροκάματα με τους άνδρες και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Η εξέγερση «πνίγηκε» στο αίμα μετά από βίαιη επίθεση της αστυνομίας.

Φέτος κλείνουμε ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας. Μιας πανδημίας, που έχει επηρεάσει με το πιο δραματικό τρόπο τις ζωές όλων μας, σε ατομικό, κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο.

Οι γυναίκες βρέθηκαν από την αρχή στη «πρώτη γραμμή» της μάχης, ως νοσηλεύτριες, γιατροί, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενες στα σούπερ μάρκετ και την καθαριότητα. Συγχρόνως η εργασία στο σπίτι εντατικοποιήθηκε, μιας και η φροντίδα των άρρωστων μελών της οικογένειας και των παιδιών που δεν πηγαίνουν σχολείο, είναι συνήθως ευθύνη των γυναικών. Τομείς της οικονομίας, όπως το λιανεμπόριο, ο τουρισμός, η εστίαση, η καθαριότητα που εργάζονται κυρίως γυναίκες έχουν πληγεί δυσάναλογα από την πανδημία, με συνέπεια τη μαζική απώλεια θέσεων και την αύξηση της φτώχειας των γυναικών.

Μετά τη «θύελλα» των καταγγελιών περί σεξουαλικής κακοποίησης, που βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας, γίνεται σαφές, ότι οι γυναίκες είναι πολλαπλάσια εκτεθειμένες και σε προβλήματα όπως η βία στους εργασιακούς χώρους και η σεξουαλική παρενόχληση. 

Ως Επιτροπή Ισότητας θα προσπαθήσουμε, σε συνεργασία με τη ΓΓΙΦ, την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, για την ενημέρωση και προστασία των παιδιών, την άμεση κύρωση της σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, τη συμμετοχή της ΓΓΙΦ στις επεξεργασίες των ν/σ που αφορούν τις γυναίκες, τη διατήρηση του μέτρου της ποσόστωσης (να διατηρηθεί ως έχει στον νέο εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση), να υπάρχει μέριμνα για τη γυναίκα πρόσφυγα και μετανάστρια. Η αλλαγή του οικογενειακού δικαίου με το πρόσφατο σχέδιο νόμου και την επιβολή της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας, οφείλει να επανεξεταστεί. Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις αρχές μιας ευνομούμενης Πολιτείας που πρέπει να διασφάλιζει την ισονομία και αξιοπρέπεια σε όλους τους πολίτες.

  • Διεκδικούμε ισότιμα το δικαίωμα ανδρών και γυναικών, στην εργασία με ίσες αποδοχές, στην εκπαίδευση-έρευνα και την ηγεσία.
  • Συνεχίζουμε τον αγώνα, για να αλλάξουμε τις πολιτικές που εμποδίζουν τις γυναίκες να πετύχουν αυτά που μπορούν και αξίζουν. 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet