Δράση για μια Άλλη Πόλη: ΚΟΙΝΣΕΠ θα «πρακτορεύουν» τα ανακυκλώσιμά μας…
Κοινωνία

Δράση για μια Άλλη Πόλη: ΚΟΙΝΣΕΠ θα «πρακτορεύουν» τα ανακυκλώσιμά μας…

Ότι «συνεχίζεται η αποδιάρθρωση του Δήμου πίσω από την πλάτη των δημοτών» τονίζει η Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων Δράση για μια Άλλη Πόλη, με αφορμή το συμφωνητικό συνεργασίας Δήμου Μεταμόρφωσης – ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής & Κοινωνικής Ωφέλειας) για τα ανακυκλώσιμα.

Η Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων Δράση για μια Άλλη Πόλη αναφέρει σχετικά:

«Συμφωνητικό συνεργασίας διάρκειας 12 μηνών, (ανανεούμενο για επιπλέον τρία έτη), υπέγραψε η διοίκηση Μανιατογιάννη με την ΚΟΙΝΣΕΠ ENVILAD, “με σκοπό την συνεργασία τους στον τομέα της Ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) και τη λειτουργία συστήματος πρακτόρευσης ανακυκλώσιμων απορριμμάτων για την επίτευξη των στόχων ΕΔΣΑ ΠΕΣΔΑ ΤΣΔΑ”. (Εθνικού, Περιφερειακού και Τοπικού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Απορριμμάτων).

Την πρόταση ενέκρινε η πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής σε “κατεπείγουσα” συνεδρίασή της στις 21 Δεκεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με αυτήν “Ο Δήμος υποχρεούται να εκτελεί με δικό του προσωπικό, δαπάνες και ευθύνη:

  • Τις εργασίες αποκομιδής και συλλογής (σε χωριστά ρεύματα), των δημοτικών αποβλήτων
  • Τις εργασίες καταγραφής της επίδοσης στην ανακύκλωση που εμφανίζουν οι χρήστες
  • Τις εργασίες μεταφοράς των διαχωρισμένων απορριμμάτων στο Κέντρο Ανακύκλωσης”.

Και ενώ ο Δήμος θα κάνει όλη τη δουλειά, η ΚΟΙΝΣΕΠ υποχρεούται μόνο για την “κατάλληλη και αποδοτική πρακτόρευση των απορριμμάτων του”, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση “να καταβάλλει στον Δήμο προμήθεια ύψους 30% επί της αξίας πώλησης του υλικού”… ως “παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης, επικοινωνίας, ευαισθητοποίησης για την περαιτέρω ενίσχυση των δράσεων διακριτής συλλογής και τη στοχευμένη εφαρμογή του Προγράμματος…”. Ωραία συμφωνία.

Με άλλα λόγια, ο Δήμος Βριλησσίων θα συλλέγει, θα διαχωρίζει, θα καταγράφει και θα μεταφέρει τα ανακυκλώσιμά του όπου του υποδειχθεί, με δικό του προσωπικό, με δικές του δαπάνες και με δική του ευθύνη και η ΚΟΙΝΣΕΠ θα τα διαπραγματεύεται και θα τα πουλάει για λογαριασμό του, επιστρέφοντάς του το 30% των εισπράξεων όχι ως ποσό, αλλά με την μορφή παροχής υπηρεσιών ευαισθητοποίησης των δημοτών.

Και αυτό, παρά το ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο προβλέπει, (σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται οι διοικούντες), ότι οι ΟΤΑ μπορούν, είτε να συνεργαστούν με φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας, είτε να αναλάβουν οι ίδιοι τη διαχείριση των απορριμμάτων τους (και την πώληση των ανακυκλώσιμων), η δημοτική αρχή των Βριλησσίων επέλεξε το πρώτο, με μία σύμβαση καταφανώς ανισοβαρή σε βάρος του Δήμου.

Και η αποδιάρθρωση, από “προοδευτικές” και μη διοικήσεις, συνεχίζεται, πότε με απευθείας αναθέσεις προς «συνεργάτες», (λογιστικές υπηρεσίες, μελέτες κλπ), πότε με ΜΚΟ (όπως στον ΟΚΠΑ), πότε, όπως τώρα, με ΚΟΙΝΣΕΠ στην Υπηρεσία Καθαριότητας, με στόχο έναν Δήμο – κέλυφος αδειανό, του οποίου κάποιοι τρίτοι θα “πρακτορεύουν” τις δραστηριότητές του, πάντα ερήμην των δημοτών, τώρα και των δημοτικών συμβούλων».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet