Δράση για μια Άλλη Πόλη: Να παρέμβει ο Δήμος Βριλησσίων για τον καθαρισμό οικοπέδου
Κοινωνία

Δράση για μια Άλλη Πόλη: Να παρέμβει ο Δήμος Βριλησσίων για τον καθαρισμό οικοπέδου

Την παρέμβαση του Δήμου Βριλησσίων για τον καθαρισμό οικοπέδου στην πόλη ζητεί η δημοτική παράταξη Δράση για μια Άλλη Πόλη, προκειμένου για την αντιπυρική προστασία της πόλης.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η παράταξη σημειώνει τα εξής:

Ο Δήμος καλείται να παρέμβει άμεσα καθ΄ υπέρβαση των γραφειοκρατιών

Αυτό που βλέπετε δεν είναι κήπος. Ούτε πάρκο. Είναι ένα εγκαταλειμμένο οικόπεδο, ανάμεσα σε σπίτια, σε κεντρικό δρόμο (και πεζόδρομο) της πόλης. Με την πρώτη ματιά, καταλαβαίνει κανείς ότι δεν έχει καθαριστεί ποτέ!

Είναι σαφέστατη η νομοθεσία σύμφωνα με την οποία οι ιδιοκτήτες οικοπέδων είναι οι υπεύθυνοι για την αποψίλωσή τους ώστε να αποφεύγεται η πρόκληση πυρκαγιών από αγριόχορτα και κάθε λογής εύφλεκτα υλικά! Οι ποινικές κυρώσεις ασκούνται από την Πυροσβεστική Αρχή, αλλά η αρμοδιότητα περί μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για αποψίλωση και καθαρισμό ανήκει στους δήμους.

Από την ιστοσελίδα του Δήμου Βριλησσίων πληροφορούμαστε ότι (πέρσι) «περισσότερα από 70 οικόπεδα αποψιλώθηκαν και καθαρίστηκαν από τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας… (και ότι) εστάλησαν πλέον των 300 επιστολών… και (ότι) η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών ανταποκρίθηκαν» και ότι «υπήρξε η αναλογούσα χρέωση μετά την υλοποίηση των καθαρισμών από τους ιδιοκτήτες που αδυνατούσαν να τις πραγματοποιήσουν με δικές τους ενέργειες». Παραμένει όμως το ζήτημα του τι γίνεται όταν ο ιδιοκτήτης δεν βρίσκεται ή δεν ανταποκρίνεται καθόλου;

Το εικονιζόμενο οικόπεδο βρίσκεται στην κάθοδο της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, λίγο μετά τη διασταύρωσή της με την οδό Μπακογιάννη. Είναι σε γνώση μας ότι είναι εγκαταλειμμένο τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970. Ουδείς έχει εμφανιστεί. Παρά τις κατά καιρούς επεμβάσεις των όμορων ιδιοκτητών, το οικόπεδο έχει μετατραπεί σε ζούγκλα, μια υπό ανάφλεξη βόμβα, με λίγους ασυνείδητους κηπουρούς να έχουν βάλει κι αυτοί το χεράκι τους. Η φωτογραφία αδυνατεί να περιγράψει το μέγεθος της εγκατάλειψης και της βλάστησης του εδάφους.

Η επισήμανσή μας δεν γίνεται από τυπολατρία, ούτε καθ΄ υπερβολή, ούτε επειδή είμαστε επηρεασμένοι από το κλίμα των ημερών. Αλλά γιατί η υπόθεση ανήκει στις κραυγαλέες περιπτώσεις που χρήζουν αντιμετώπισης!

Στο οικόπεδο υπάρχει κι ένα τεράστιο πεύκο, τα κλαδιά του αγγίζουν το παρακείμενο κτήριο – κατοικία. Το πρόβλημα δεν είναι το πεύκο, αλλά η εύφλεκτη βλάστηση και τα ξερά χόρτα του οικοπέδου που θα πυροδοτήσουν το πεύκο. Ο Δήμος πρέπει να παρέμβει στον συγκεκριμένο χώρο, ξεπερνώντας οποιεσδήποτε διαδικασίες.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ενημερώθηκαν τόσο οι αρμόδιες Υπηρεσίες Καθαριότητας στο κτήριο της Λ. Αναπαύσεως, όσο και ο διοικητικός μηχανισμός -με αίτηση και αριθμό πρωτοκόλλου στο δημαρχείο.

Εν μέσω Αυγούστου και με τα επίπεδα συναγερμού στο 4, αναμένουμε την άμεση ανταπόκριση της αρμόδιας Υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι με βάση τον ισχύοντα νόμο, «σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα (σ.σ.: Παράβαση διατάξεων για την προφύλαξη από τη φωτιά)», το οποίο αναφέρει: «Με κράτηση μέχρι τριών μηνών ή με πρόστιμο τιμωρείται, αν άλλη διάταξη δεν επιβάλλει βαρύτερη ποινή, όποιος: α) κάνει απερίσκεπτη και αμελή χρήση της φωτιάς η των μέσων φωτισμού, κατά τρόπο που να μπορεί να προκύψει από αυτήν βλάβη σε άνθρωπο ή σε ξένο πράγμα και β) παραβαίνει τις διατάξεις που εκδίδει η αρμόδια αρχή, και ιδίως η αστυνομική, για την αποτροπή του κινδύνου εμπρησμού».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet