Ιατρείο πρόληψης και αγωγής υγείας για γυναίκες για πρώτη φορά στον Δήμο Βριλησσίων
Κοινωνία

Ιατρείο πρόληψης και αγωγής υγείας για γυναίκες για πρώτη φορά στον Δήμο Βριλησσίων

Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Βριλησσίων ενημερώνει ότι το Καρδιολογικό Ιατρείο πρόληψης και Αγωγής Υγείας για τις γυναίκες κάτω των 45 και άνω των 45, εκτός της εξυπηρέτησης όλων, θα επικεντρωθεί παράλληλα, σε συνεργασία με τον xειρουργό-oρθοπεδικό και τον γυναικολόγο, στην πρόληψη της υγείας των γυναικών.

«Σχεδόν το 80% των καρδιακών επεισοδίων μπορεί να προληφθεί, οι καρδιαγγειακές παθήσεις εξακολουθούν να αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία της γυναίκας» σημειώνει ο Οργανισμός.

Σημάδια και συμπτώματα

Είναι επιτακτική ανάγκη οι γυναίκες να μάθουν τα προειδοποιητικά σημάδια και τα συμπτώματα των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού επεισοδίου, να επισκέπτονται τακτικά έναν γιατρό και να μαθαίνουν το οικογενειακό τους ιστορικό.

Σημεία και συμπτώματα καρδιακής προσβολής

  • Άβολη πίεση, συμπίεση, πληρότητα ή πόνος στο κέντρο του στήθους. Διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά ή εξαφανίζεται και επιστρέφει.
  • Πόνος ή δυσφορία στο ένα ή και στα δύο χέρια, στην πλάτη, στον λαιμό, στο σαγόνι ή στο στομάχι.
  • Δύσπνοια με ή χωρίς δυσφορία στο στήθος.
  • Άλλα σημάδια, όπως ξέσπασμα σε κρύο ιδρώτα, ναυτία ή ζάλη.

Όπως και με τους άνδρες, το συνηθέστερο σύμπτωμα καρδιακής προσβολής των γυναικών είναι ο πόνος στο στήθος ή η δυσφορία.

Όμως οι γυναίκες είναι κάπως πιο πιθανό από τους άνδρες να παρουσιάσουν μερικά από τα άλλα κοινά συμπτώματα, ιδιαίτερα δύσπνοια, ναυτία/έμετο και πόνο στην πλάτη ή στη γνάθο.

Όλα αυτά είναι συμπτώματα καρδιακής προσβολής στις γυναίκες. Είναι επίσης συμπτώματα που οι γυναίκες συχνά εξαλείφουν ως γρίπη, άγχος ή απλά αισθάνονται κάτω από τον καιρό -που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Αιτίες καρδιακής προσβολής στις γυναίκες

Οι καρδιακές προσβολές συμβαίνουν όταν η ροή του αίματος στην καρδιά εμποδίζεται από τη συσσώρευση πλάκας στις στεφανιαίες αρτηρίες. Ενώ η αρχική αιτία μπορεί συχνά να επικεντρωθεί στους συνηθισμένους υπόπτους-βαριούς καπνιστές, άτομα με τρόπο ζωής υψηλής πίεσης ή σε άτομα που είναι υπερβολικά υπέρβαροι -οι μη συνηθισμένοι ύποπτοι μπορεί επίσης να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι ο νούμερο 1 δολοφόνος γυναικών, γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη οι γυναίκες να μάθουν τα προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα, να επισκέπτονται τακτικά έναν γιατρό και να μαθαίνουν το οικογενειακό τους ιστορικό.

Τι να κάνετε κατά τη διάρκεια καρδιακής προσβολής

Εάν εμφανιστούν οποιοδήποτε από αυτά τα σημεία ή συμπτώματα:

  1. Μην περιμένετε να ζητήσετε βοήθεια. Καλέστε το ΕΚΑΒ, φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες τους ή προσπαθήστε με κάποιον δικό σας να φτάσετε αμέσως σε νοσοκομείο.
  2. Μην οδηγείτε τον εαυτό σας ή μην κάνετε κάποιον να σας οδηγήσει στο νοσοκομείο εκτός εάν δεν έχετε άλλη επιλογή.
  3. Προσπαθήστε να παραμείνετε, όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι και πάρτε βαθιές, αργές αναπνοές, ενώ περιμένετε τους ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης.

Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής

Οι γυναίκες που θεωρούνται υγιείς συχνά κάνουν λάθος διάγνωση των συμπτωμάτων μιας καρδιακής προσβολής επειδή δεν πιστεύουν ότι θα μπορούσε να συμβεί σε αυτές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να μάθετε για τις καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο, να γνωρίζετε τους αριθμούς σας, να ζείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να γνωρίζετε τους παράγοντες κινδύνου των καρδιακών παθήσεων.

«Φροντίστε τον εαυτό σας για να μπορείτε να φροντίσετε όσους αγαπάτε…» σημειώνει η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΚΠΑΔΒ, Β. Αρσένη-Λάμπρου.

Κλείστε ραντεβού στα Δημοτικά Ιατρεία στον τηλ. αριθμό: 210 8045564.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet