Νέα γενιά & τρίτη ηλικία γιόρτασαν μαζί την 25η Μαρτίου στα Βριλήσσια
Κοινωνία

Νέα γενιά & τρίτη ηλικία γιόρτασαν μαζί την 25η Μαρτίου στα Βριλήσσια

Μία εξαιρετική ευκαιρία να έρθουν κοντά η νέα γενιά με την τρίτη ηλικία, και μάλιστα με… εθνική αφορμή, έδωσε η πρωτοβουλία για την κοινή εκδήλωση εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου μεταξύ των μελών του ΚΑΠΗ του Δήμου Βριλησσίων και των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Βριλησσίων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Μαρτίου στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Βριλησσίων.

Το πρώτο σκέλος της εκδήλωσης περιλάμβανε τραγούδια και ποιήματα από τη χορωδία των μελών του ΚΑΠΗ, υπό τη μαέστρο Γ. Δέδε, ενώ το δεύτερο σκέλος την ιστορική εισαγωγή από την Άλωση της Πόλης έως την Ελληνική Επανάσταση, την αφήγηση της πορείας του Α. Κάλβου (πατριωτικές ωδές) και την αφήγηση του Δ. Σολωμού ως ποιητή της ελευθερίας, την ποιητική «συνομιλία» Κάλβου και Σολωμού για την Ελευθερία και την Επανάσταση (απαγγελία επιλεγμένων αποσπασμάτων από ποιητικές συλλογές «Λύρα» και «Λυρικά» του Ανδρέα Κάλβου και από τα ποιήματα «Ύμνος εις την Ελευθερία» και «Ελεύθεροι πολιορκημένοι» του Δ. Σολωμού), αλλά και αφήγηση της διαχρονικής τους «συνάντησης».

Ακολούθησε η Χορωδία των μαθητών του Β΄ Γυμνασίου με μελοποιημένα ποιήματα του Δ. Σολωμού από τους Κ.Χ. Μύρη και Γ. Μαρκόπουλο, και του Ν. Γκάτσου σε μελοποίηση Μ. Χατζιδάκι. Ακούστηκε, επίσης, το τραγούδι «Κοράσιν ετραγούδαγε», παραδοσιακό της Προποντίδας, σε εξαιρετικές ερμηνείες όλες των μαθητών, ενώ ακολούθησε χορευτικό από τους μαθητές με παραδοσιακούς χορούς και ο Εθνικός Ύμνος από όλες τις γενιές, υπό τη μόνιμη παρουσία της Ελληνικής Σημαίας που κρατούσε η σημαιοφόρος του σχολείου, πλαισιωμένη από τους παραστάτες.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο δήμαρχος Βριλησσίων, Ξενοφών Μανιατογιάννης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η επέτειος της 25ης Μαρτίου δεν επιτρέπει να είμαστε αμνήμονες. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι λαοί που ξεχνούν, που δεν γνωρίζουν, είναι καταδικασμένοι να υποστούν τα ίδια. Σήμερα, λίγο πριν ολοκληρωθούν 200 χρόνια από τον ηρωικό αγώνα των προγόνων μας, επιβάλλονται παρόμοιες παγκόσμιες πανανθρώπινες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίζονται με το ίδιο αγωνιστικό πνεύμα του καιρού εκείνου. Χρωστάμε να φυλάξουμε και να παραδώσουμε στα παιδιά μας τους καρπούς αιώνων πολιτισμού και δημιουργίας».

Κλείνοντας, δε, τόνισε τα λόγια του Μακρυγιάννη: «Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Είμαστε εις το “εμείς” κι όχι εις το “εγώ”».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Β. Αρσένη, τόνισε ότι «σε συνέχεια της εποικοδομητικής συνεργασίας που ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο με το Β΄ Γυμνάσιο, η σημασία του κοινού εορτασμού έχει σκοπό τη σύνδεση των δυο γενιών, διότι το παρελθόν είναι φάρος για το παρόν και συμβάλλει στη δημιουργία μιας υγιούς νέας γενιάς». Η ίδια ευχαρίστησε τις εκπαιδευτικούς του σχολείου και όλους τους μαθητές, ιδιαίτερα δε τη διευθύντρια του Β΄ Γυμνασίου, Φ. Κατσαμπούρη, για την αποδοχή της πρόσκλησης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet