Ο Δήμος Βριλησσίων στο Δίκτυο Σχολικού Σεισμογράφου «Τα σχολεία μελετούν τους σεισμούς»
Κοινωνία

Ο Δήμος Βριλησσίων στο Δίκτυο Σχολικού Σεισμογράφου «Τα σχολεία μελετούν τους σεισμούς»

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Τα σχολεία μελετούν τους σεισμούς» πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων, παρουσία της υφυπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων, Σοφίας Ζαχαράκη, του Δρ. Γεράσιμου Χουλιάρα, διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Δρ. Σοφοκλή Σωτηρίου, υπεύθυνου Τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον σύντομο χαιρετισμό του κ. Παναγιώτη Αγγελόπουλου, καθηγητή – υπεύθυνου συντονιστή του Προγράμματος στο 1o Γυμνάσιο, της δ/ντριας, Ευαγγελίας Σύρμα, του κ. Φαλούκα Αθανάσιου, δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας και του δημάρχου Βριλησσίων, Ξένου Μανιατογιάννη.

Σκοπός της δράσης είναι μαθητές, εκπαιδευτικοί, αλλά και η τοπική κοινωνία να αποτελέσουν κόμβους γνώσης και ενημέρωσης, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Γεράσιμος Χουλιάρας στη λεπτομερή παρουσίασή του.

Από το 2015 το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνεργασία με το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής, έχουν αναπτύξει και συντονίζουν μια ευρωπαϊκή συνεργασία, μέσω της οποίας λειτουργούν σχολικοί σεισμογράφοι σε εκπαιδευτικά δίκτυα. Σήμερα το δίκτυο περιλαμβάνει 61 σχολικούς σεισμογράφους, καλύπτοντας όλη την εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και δρα συνολικά σε 5 χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Τουρκία, Βουλγαρία).

Το 1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων είναι ένα από τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προκειμένου να αυξηθεί το ενδιαφέρον των μαθητών για την επιστήμη και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει την καθημερινή ζωή και να δημιουργηθούν τα κίνητρα ώστε οι εκπαιδευτικοί να υιοθετήσουν καινοτόμες μεθόδους για την ενίσχυση και την ανανέωση της επιστήμης, όπως ανέφερε και στην ομιλία του σχετικά ο Δρ. Σοφοκλής Σωτηρίου, υπεύθυνος Τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Στον χαιρετισμό της, η υφυπουργός επεσήμανε ότι «στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες που ανοίγουν το σχολείο στον κόσμο και στα δεδομένα που αλλάζουν πολύ γρήγορα».

Ο δήμαρχος Βριλησσίων εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του 1ου Γυμνασίου Βριλησσίων στο Δίκτυο του Σχολικού Σεισμογράφου και στα «Ανοιχτά Σχολεία». Ευχαρίστησε θερμά τη δ/ντρια Ευαγγελία Σύρμα, τον κ. Αγγελόπουλο, τους μαθητές και τους γονείς των Γυμνασίων και Λυκείων Βριλησσίων, Νέας Ιωνίας και Αγίας Παρασκευής που ήταν παρόντες στην εκδήλωση, αλλά και όλους όσοι συμμετείχαν στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η κ. Βούλα Αρσένη, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αγωγής Υγείας και πρόεδρος του ΟΚΠΑ, ο κ. Παναγιώτης Φυκίρης, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Ύδρευσης Δήμου Βριλησσίων, η κ. Τόνια Μητσοτάκη, πρόεδρος των υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Τρύφων Μαρτιγόπουλος, δ/ντής Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βριλησσίων, ο κ. Αθανάσιος Παππάς, διοικητής του Τ.Α. Βριλησσίων, οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών Βριλησσίων, Παρασκευοπούλου και Εγκολφόπουλος, η κ. Κανέλλα Εξαρχάκου, δ/ντρια υφυπουργού κ. Ζαχαράκη, η κ. Ελένη Μήλιου, υποδιευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Βριλησσίων, ο κ. Γιάνναρος Χρήστος, ερευνητής Τομέα μετεωρολογίας Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο κ. Ανδρώνης Αθανάσιος, δ/ντής Α/θμιας Β’ Αθήνας, εκ μέρους του γ.γ. Έρευνας και Τεχνολογίας η κ. Φωτεινή (Φένια) Αδαμίδη, ο κ. Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός από τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Β’ Αθήνας, η κ. Μαρία Φουσέκα, δ/ντρια 2ου Γυμνασίου Βριλησσίων, ο κ. Νικόλαος Μεταξάς, δ/ντής 3ου Γυμνασίου Βριλησσίων, ο κ. Νικόλαος Καραγεώργος, δ/ντής 1ου Λυκείου Βριλησσίων, ο κ. Αναστάσιος Χρηστάκης, δ/ντής 2ου Λυκείου Βριλησσίων, ο κ. Αθανάσιος Αναστασίου, δ/ντής 1ου Λυκείου Αγίας Παρασκευής, η κ. Κουρεμένου Ναταλία, δ/ντρια 1ου Λυκείου Ν. Ιωνίας, η κ. Σαραντούλα Παρλαπάνη, δ/ντρια 6ου Λυκείου Ν. Ιωνίας, ο κ. Λάμπρος Γεώργας, δ/ντής Λυκείου Παπάγου, η κ. Ε. Καλογεράκη, δ/ντρια 1ου Δημοτικού Βριλησσίων, ο κ. Ιωάννης Κοσμόπουλος, δ/ντής 4ου Δημοτικού Βριλησσίων, η κ. Χατζησάββα Καλλιόπη, εκπ/πος εκ μέρους της δ/ντριας του 5ου Δημοτικού Βριλησσίων, ο κ. Σωτήρης Γεωργόπουλος, δ/ντής 6ου Δημ/κού Βριλησσίων η κ. Βασιλείου, πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Βριλησσίων, ο κ. Κολλιάρος Κων/νος, δ/ντής 8ου Γυμνασίου Χαλανδρίου, ο κ. Μαρκώτσης, δ/ντης Γυμνασίου Μελισσίων και το προσωπικό Υποστήριξης της εκδήλωσης του Δήμου Βριλησσίων, Αλέκος Κοντομάρης, Μιχάλης Καμουλάκος, Ελένη Δροσοπούλου και Νίκος Παπαδόπουλος.

Χαιρετιστήριο μήνυμα απέστειλαν ο γ.γ. Έρευνας Τεχνολογίας, Δρ. Αθανάσιος Κυριαζής, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητής Εμμανουήλ Πλειώνης.

Οι δράσεις του Δικτύου Σχολικού Σεισμογράφου υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Έργο Erasmus+ School Networks Alert Citizens-SNAC και από το έργο Ηorizon 2020 OpenAIRE-Advance, μέσω του οποίου τα δεδομένα που προκύπτουν από το δίκτυο των σχολικών σεισμογράφων φιλοξενούνται, με ανοιχτή πρόσβαση και σε επεξεργάσιμη μορφή στην πλατφόρμα HELIX (Hellenic Data Service), δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να τα συμπεριλάβουν στη μαθητική διαδικασία.

Επιπλέον, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να δημοσιεύσουν τις ερευνητικές τους εργασίες στο Open Schools Journal for Open Science (OSJ) περιγράφοντας την επιστημονική μεθοδολογία που ακολούθησαν.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet