Τσικνοπέμπτη στο στέκι της Δράσης για μια Άλλη Πόλη
Κοινωνία

Τσικνοπέμπτη στο στέκι της Δράσης για μια Άλλη Πόλη

Ψησταριά για τους φίλους της «στήνει» την Τσικνοπέμπτη η δημοτική κίνηση του Βριλησσίων Δράση για μια Άλλη Πόλη.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου το βράδυ, στο στέκι της Δράσης (Πίνδου 30 & Μαραθώνος, Βριλήσσια), μπαίνει ψησταριά, ενώ θα προσφέρεται και εκλεκτό τσίπουρο Ηπείρου, από τα αποθέματα της κουζίνας της κίνησης.

Όπως σημειώνεται στην πρόσκληση που απευθύνει η δημοτική κίνηση, «είστε όλοι καλεσμένοι, για να γεμίσουμε μυρωδιές τη γειτονιά και κυρίως για να γεμίσουμε με καλή διάθεση τις ψυχές μας, αυτήν τη (διαρκώς) δύσκολη και στενάχωρη περίοδο».

Λίγα λόγια για την Τσικνοπέμπτη από τη Δράση για μια Άλλη Πόλη

Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου, ημερολογιακά εορτάζεται έντεκα ημέρες πριν από την Καθαρά Δευτέρα. Το Τριώδιο αποτελείται από τρεις εβδομάδες εκ των οποίων η πρώτη ονομάζεται Προφωνή, η δεύτερη ονομάζεται Κρεατινή και η τελευταία Τυρινή. Mε την Τσικνοπέμπτη οι πιστοί έχουν τη δυνατότητα να καταναλώσουν όσες ποσότητες κρέατος τους έχουν απομείνει, ούτως ώστε να οδηγηθούν στην Κυριακή των Απόκρεων που είναι η τελευταία ημέρα που επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος. Έπειτα από αυτή την Κυριακή ακολουθεί η Τυρινή εβδομάδα, όπου επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση γαλακτοκομικών και ψαριού.

Σημασιολογικά, η λέξη «τσικνοπέμπτη» περιέχει τον όρο «τσίκνα» που υποδηλώνει την μυρωδιά του ψημένου κρέατος. Σύμφωνα με την παράδοση, όλοι, ακόμα και οι πιο φτωχοί της κοινότητας, πρέπει να ψήσουν κρέας με λίγο λίπος επάνω του, ώστε η τσίκνα να γεμίσει την ατμόσφαιρα και όλοι να ξέρουν ότι γιορτάζουν αυτή την ημέρα. Το ζήτημα πάντως δεν ήταν να ψηθεί το κρέας, αλλά να τσικνιστεί το σπίτι, καθώς οι μυρωδιές «ξορκίζουν το κακό» και φέρνουν κόσμο στο σπίτι! Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού και ποτού παραπέμπει στην ευφορία της γης και σηματοδοτεί την προετοιμασία για τη Μεγάλη Σαρακοστή.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet