«Μια απλή ζωή» στο Cine Δράση Βριλησσίων
Πολιτισμός

«Μια απλή ζωή» στο Cine Δράση Βριλησσίων

Η ταινία «Μια απλή ζωή» προβάλλεται την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019 στις 21:00 στην αίθουσα «Ν. Εγγονόπουλος» στο πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» (ΤΥΠΕΤ, Π. Μπακογιάννη 38-42, Βριλήσσια) από το Cine Δράση της Δημοτικής Κίνησης Βριλησσίων Δράση για μια Άλλη Πόλη.

Λίγα λόγια για την ταινία από το Cine Δράση

Η άπαιχτη στην Ελλάδα ταινία «Μια απλή ζωή» είναι ένα λιτό κινέζικο διαμαντάκι, διαφορετικό και ανθρώπινο για την αφοσίωση και τη γενναιοδωρία που αξίζουν όλοι οι άνθρωποι στη δύση της ζωής τους. Το φιλμ τιμήθηκε με 37 βραβεία το 2011, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου στο 68ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, των Βραβείων Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, Καλύτερου Ηθοποιού και Καλύτερου Σκηνοθέτη στα 48α Βραβεία Χρυσού Αλόγου της Ταιβάν, καθώς και του Βραβείου Καλύτερης Ταινίας στην 18η Film Critics Society Awards του Χονγκ Κονγκ.

Εμπνευσμένο από την πραγματική ιστορία του παραγωγού του, το φιλμ αφηγείται τη συγκινητική εξέλιξη της τρυφερής φιλίας ανάμεσα σε ένα νεαρό μέλος μιας μεγάλης οικογένειας και την Αδελφή Ροδάκινο, τη γυναίκα που τον ανέθρεψε και έπαιξε για αυτόν τον ρόλο της μητέρας. Η Ah Tao, είναι μια ηλικιωμένη σήμερα γυναίκα, η οποία έμεινε ορφανή στη διάρκεια της Ιαπωνικής κατοχής του Χονγκ Κονγκ και στη συνέχεια πέρασε ολόκληρη τη ζωή της, σχεδόν 60 χρόνια, στην υπηρεσία τεσσάρων γενεών μιας κινεζικής οικογένειας. Τώρα υπηρετεί τον παραγωγό ταινιών Roger, το μοναδικό μέλος της οικογένειας που εξακολουθεί να ζει στην Κίνα. Οι δυο τους, δυο όμορφοι, καλοί και ευγενικοί άνθρωποι, γνωρίζονται καλά και ζουν μια τακτοποιημένη ρουτίνα, ακριβώς όπως μια μητέρα με τον γιο της. Χωρίς πολλά λόγια, χάδια, εντάσεις ή αναταραχές. Αν και δεν το αναφέρουν ποτέ, δεν είναι άλλωστε εκδηλωτικοί, είναι προφανής η εξάρτηση του ενός από τον άλλον. Ο Roger καλός και επιτυχημένος μεν, δεν έχει ζωή έξω από την Ah Tao και την καριέρα του. Κάτι σε αυτόν παραμένει ασταθές και άγνωστο.

Η ταινία ανοίγει με ένα γεύμα στη διάρκεια του οποίου ο Roger απλώνει το χέρι του, ξέροντας ότι αυτή θα στέκεται πίσω του κρατώντας ένα μπολ με ρύζι. Αυτό το γεύμα δεν φανερώνει την πλήρη αλήθεια στη σχέση τους. Γιατί η Ah Tao μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο αισθάνεται άχρηστη και γεμάτη ντροπή για την αχρηστία της. Ο Roger υποθέτει ότι θα συνεχίσει να ζει μαζί του και σχεδιάζει να προσλάβει κάποιον ειδικό να αναλάβει την φροντίδα της. Αλλά η γυναίκα έχει άλλες επιλογές. Επιθυμεί να εγκαταλείψει τη δουλειά της και με αλτρουισμό ανακοινώνει ότι θα ζήσει σε γηροκομείο. Παρά τις αντιρρήσεις του θα βάλει άμεσα σε εφαρμογή τα σχέδια της και σύντομα θα μετακομίσει σε ένα ζοφερό και άγονο μέρος, αυτό που μπορεί να πληρώσει με τις οικονομίες της και το οποίο περιλαμβάνει ένα πλούσιο μωσαϊκό μοναδικών και περίεργων συγκατοίκων.

Ο Roger θα υποστηρίξει την επιλογή της, θα της εξασφαλίσει το πιο ακριβό και άνετο δωμάτιο και θα κάνει τα πάντα για να τη βοηθήσει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Η Ah Tao, αν και κυριολεκτικά δεν έχει άλλον στη ζωή της, σε όλη τη διάρκεια της ταινίας αντιστέκεται στα χρήματά του, διαμαρτύρεται ότι τα δώρα του κοστίζουν πάρα πολύ, τον συμβουλεύει να περάσει λιγότερο χρόνο στις επισκέψεις του στην ίδια και περισσότερο στη δουλειά και τις σχέσεις του. Δεν είναι θυμωμένη, δεν διαμαρτύρεται, αντίθετα περιμένει με ανυπομονησία τις επισκέψεις του. Αλλά έχοντας περάσει μια ζωή φροντίζοντας άλλους, αισθάνεται άσχημα να τη φροντίζουν γιατί καθώς η υγεία της επιδεινώνεται, οι ρόλοι αντιστρέφονται και ο Ρότζερ αναλαμβάνει τη φροντίδα της. Κλέβει χρόνο από τη δουλειά του για να τη βλέπει, να κάνει μαζί της μια βόλτα ή να έχουν ένα γρήγορο και απλό δείπνο. Όποιος έζησε έστω και λίγο με ένα ηλικιωμένο άτομο που χρειάζεται μεγάλη φροντίδα γνωρίζει μια άσχημη αλήθεια: ότι, ανεξάρτητα από το πόσο το αγαπάς, υπάρχουν στιγμές όπου δεν θα ήθελες τίποτα περισσότερο από να είσαι ελεύθερος, μια επιθυμία που προκαλεί ενοχή και αποσταθεροποίηση. Ο Roger, από την άλλη πλευρά, δεν δείχνει ποτέ κούραση ή δυσαρέσκεια.

Τα πάντα στο φιλμ το σενάριο, οι ερμηνείες και η σκηνοθεσία της Nui Hui υπηρετούν με συνέπεια την ανάγκη ο θεατής να αντιληφθεί και κυρίως να αισθανθεί ότι αυτό που φαίνεται στους τρίτους σαν «μια απλή ζωή» προσφέρει ικανοποίηση και πληρότητα σε αυτούς τους δύο ευαίσθητους ανθρώπους που έχουν μάθει να προσφέρουν αγάπη και αφοσίωση με ήσυχους τρόπους.

Η σχέση του Roger και της Ah Tao παρουσιάζεται αξιοθαύμαστη, εκφράζει ελπίδα και αισιοδοξία για την ανθρώπινη φύση, σε μια εποχή που η τέχνη καταγράφει κυρίως και όχι αδίκως, τις αρνητικές πλευρές της. Η Deanie Ip, μια ηθοποιός που έχει κερδίσει δεκάδες Βραβεία Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου, είναι μια όμορφη γαλήνια παρουσία που αποδίδει με φυσικότητα την ακεραιότητα, την ανθρωπιά και την αγάπη της Ah Tao. Ανταποκρίνεται εξαιρετικά στην εσωτερικότητα του ρόλου της, σχεδόν κατακραυγάζει την προσπάθεια της γηραιάς κυρίας να διατηρήσει την αξιοπρέπειά της, καθώς το σώμα της την προδίδει συνεχώς. Στον ρόλο του Roger βρίσκουμε τον Andy Lau, ένα μεγάλο αστέρι του Χονγκ Κονγκ. Η ερμηνεία του λεπτή και ευαίσθητη δίνει στον θεατή τη δυνατότητα να αντιληφθεί τη μοναξιά και την απόσυρση του νεαρού από κάθε κοινωνική δραστηριότητά.

Κίνα, 2011. Διάρκεια: 118’. Σκηνοθεσία: Ann Hui. Σενάριο: Susan Chan, Roger Lee (story). Πρωταγωνιστούν: Andy Lau, Deannie Ip, Hailu Qin.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet