«Υποψήφιος γαμπρός» στο Cine Δράση Βριλησσίων
Πολιτισμός

«Υποψήφιος γαμπρός» στο Cine Δράση Βριλησσίων

Η ταινία «Υποψήφιος γαμπρός» προβάλλεται την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019 στις 20:15 στην αίθουσα «Ν. Εγγονόπουλος» στο πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» (ΤΥΠΕΤ, Π. Μπακογιάννη 38-42, Βριλήσσια) από το Cine Δράση της Δημοτικής Κίνησης Βριλησσίων Δράση για μια Άλλη Πόλη.

Λίγα λόγια για την ταινία από το Cine Δράση

Η κωμωδία «Υποψήφιος γαμπρός» των Dominic HarariTeresa Pelegri, είναι μια έξυπνη και σαρκαστική ταινία που έχει στο επίκεντρο της τα δεσμά που συνδέουν και συχνά καταπιέζουν τα μέλη κάθε μεσογειακής οικογένειας και τον παραλογισμό του μίσους που χωρίζει Εβραίους και Παλαιστίνιους, τους παρακολουθεί, τους συνοδεύει και διαμορφώνει τις σχέσεις τους όχι μόνο στον τόπο τους όπου διεξάγεται ένας σκληρός και άνισος πόλεμος αλλά και σε οποιοδήποτε σημείο της γης συναντηθούν.

Τον λένε Rafi Abdallah και είναι Παλαιστίνιος. Τι είναι στην πραγματικότητα; Καλό παιδί ή τρομοκράτης; Μορφωμένος, ντροπαλός με αίσθηση του χιούμορ, πρόκειται να συναντήσει για πρώτη φορά την πολυμελή και σφιχτοδεμένη Εβραϊκή οικογένεια της αγαπημένης του Leni, μιας όμορφης τηλεοπτικής περσόνας. Και κάπως έτσι έρχεται αντιμέτωπος με την τρομερή φαμίλια Dali που ο εικοσάχρονος φανατικός αδελφός της αγαπημένης του επιμένει να αποκαλεί Dalinsky αφού έτσι προστάζει η ορθόδοξη Εβραϊκή θρησκεία η οποία κατά τη γνώμη του είναι τόσο πολύτιμη που πρέπει να ακολουθείται κατά γράμμα.

Η επίσκεψη του υποψήφιου γαμπρού εκτός από την αναγκαστική αποκάλυψη της εθνικότητας του, γεγονός που από μόνο του εγκυμονεί απρόσμενους κινδύνους, συνοδεύεται από μια σειρά απρόοπτες, τραγελαφικές και ενίοτε επικίνδυνες καταστάσεις. Εκτός από τον θρησκευτικό φανατισμό του κουνιάδου είναι και ο τυφλός παππούς της οικογένειας που επιμένει να παίζει με μαχαίρια, να οπλίζει καραμπίνες και να απειλεί παπάκια στην μπανιέρα. Είναι επίσης η εξαφάνιση του μελλοντικού πεθερού. Αλήθεια τι κρύβεται πίσω από αυτή την εξέλιξη; Έχει ο εξαφανισμένος παράνομη εξωσυζυγική σχέση όπως ισχυρίζεται η αδελφή της Leni, μια ανύπαντρη μητέρα και χορεύτρια της κοιλιάς; Και ποιος είναι και που πήγε ο νεκρός, θύμα της κατεψυγμένης σούπας που ο Ράφι ανέλαβε να ξεπαγώσει βοηθώντας την πεθερά στην κουζίνα και η οποία αντί να προσγειωθεί στην κατσαρόλα εκσφενδονίζεται από το ανοιχτό παράθυρο κατευθείαν στο κεφάλι περαστικού στέλνοντας τον στον άλλο κόσμο;

Μέσα σε κατάσταση πανικού και αγωνίας, περιμένοντας να ακούσει ανά πάσα στιγμή τις σειρήνες της αστυνομίας ο Rafi συνεχίζει αναγκαστικά τις εργασίες για το δείπνο και πείθεται από την αγαπημένη του να αποκρύψει το φόνο και την συμμετοχή του σε αυτόν. Αλλά και πάλι θα πρέπει να διεκδικήσει το δίκιο του ως Παλαιστίνιος έναντι της Εβραϊκής οικογένειας της Leni, να αντιμετωπίσει τα ερωτικά υπονοούμενα της νυμφομανούς κουνιάδας, τις στριγκλιές της μικρής της κόρης και τις κρίσεις της πεθεράς που κάποτε θα συνειδητοποιήσει ότι η πιθανότερη εκδοχή απουσίας του πάτερ φαμίλια είναι να απολαμβάνει στο σεξ στο γραφείο με τη νεαρότατη γραμματέα του. Και καθώς εκείνος δεν λέει να επιστρέψει το δείπνο θα διαλυθεί και όλη η οικογένεια θα πάρει το δρόμο για το γραφείο ελπίζοντας ότι θα πιάσει το μοιχό στα πράσα.

Ο Dominic Harari και η Teresa Pelegri, αγγλικής και ισπανικής υπηκοότητας αντίστοιχα, ζευγάρι και στη ζωή και στην τέχνη, στο κινηματογραφικό τους ντεμπούτο, δημιουργούν μία ταινία που μιλά περισσότερο για την οικογένεια και λιγότερο για τη Μέση Ανατολή. Παρά το γεγονός ότι θεματικά το μοντέλο του ζευγαριού που τα μέλη του ανήκουν σε εχθρικές εθνότητες και θρησκείες και του γαμπρού που τα βρίσκει σκούρα μπροστά στο σόι της νύφης είναι συχνό στον κινηματογράφο και την τηλεόραση και φαίνεται κοινότοπο καταφέρνουν να κάνουν μια ευχάριστη ταινία απαλλαγμένη από στερεότυπα και κλισέ, με συμπαθητικούς και διασκεδαστικούς χαρακτήρες. Το σενάριο είναι αστείο, η πλοκή κινείται με γρήγορους ρυθμούς, ενώ τα απρόοπτα που προκύπτουν είναι απολαυστικά και συχνά ξεκαρδιστικά!

Ο 34χρονος Guillermo Toledo, ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του ισπανικού κινηματογράφου στηρίζει την ταινία με την ερμηνεία του ως Rafi. Στο πλευρό του συναντάμε την καταξιωμένη Αργεντινή ηθοποιό Norma Aleandro με διεθνείς επιτυχίες όπως «Επίσημη Ιστορία» (1985) και «Cleopatra» (2003), η οποία ενσαρκώνει απολαυστικά την απατημένη μητέρα και υπερπροστατευτική αρχηγό της οικογένειας. Από το υπόλοιπο καστ ξεχωρίζουν ο Fernando Ramallo στον ρόλο του φανατικού γιου, η Marian Aguilera στον ρόλο της υποψήφιας νύφης, και ο Max Berliner στον ρόλο του τυφλού παππού. Ξεχωριστή είναι η ερμηνεία της Maria Botto στον ρόλο της αδερφής της νύφης.

Ισπανία, 2004. Διάρκεια: 93΄. Σενάριο-Σκηνοθεσία: Dominic Harari, Teresa Pelegri. Πρωταγωνιστούν: Guillermo Toledo, Marián Aguilera, María Botto, Fernando Ramallo, Norma Aleandro, Alba Molinero, Max Berliner.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet