Αναπάντητες οι ερωτήσεις της Δράσης για μια Άλλη Πόλη πάνω στα οικονομικά του Δήμου Βριλησσίων
Πολιτική

Αναπάντητες οι ερωτήσεις της Δράσης για μια Άλλη Πόλη πάνω στα οικονομικά του Δήμου Βριλησσίων

Εν μέσω της δύσκολης περιόδου που διανύουμε, οι εκπρόσωποι της Κίνησης Πολιτών Βριλησσίων Δράση για μια Άλλη Πόλη προβληματίστηκαν, όπως υποστηρίζουν, για την οικονομική κατάσταση του Δήμου και για το γεγονός ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση γι’ αυτήν. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν ορισμένα στοιχεία από τη διοίκηση (11669/20-2021), εύκολο να αντληθούν, ώστε να διαμορφώσουν μια συνολική εικόνα.

Συγκεκριμένα, ζήτησαν ενημέρωση για:

  1. Το ύψος των τυχόν απλήρωτων λογαριασμών του Δήμου προς την ΕΥΔΑΠ.
  2. Το ύψος των απλήρωτων υποχρεώσεων του Δήμου από έργα ή προμήθειες που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλ. ανεξόφλητες πλέον των 90 ημερών.
  3. Tο χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου.

Λίγες ημέρες μετά, εστάλη ως απάντηση στο αίτημά τους απόσπασμα από το «Μητρώο Δεσμεύσεων του Δήμου» της 31ης Αυγούστου, όπου φαίνεται ότι στις 31/8/2021 «το σύνολο των απλήρωτων υποχρεώσεων του Δήμου ήταν 2.434.443,12 ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης ανέρχονταν σε 779.868,01 ευρώ. Το δε χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου ήταν 1.753.102,44 ευρώ, από το οποίο περίπου το 1 εκατ. ευρώ δεσμεύεται υποχρεωτικά για τη μισθοδοσία δύο μηνών των δημοτικών υπαλλήλων (αντίστοιχα, στις 31/8/2020 ήταν 1.387.258,28 ευρώ και στις 31/8/2019 1.706.749,30 ευρώ).

«Επειδή όσα ρωτήσαμε δεν απαντήθηκαν πλήρως (οφειλές προς ΕΥΔΑΠ), επανήλθαμε με νέο ερώτημα στις 11 Οκτωβρίου, θέτοντας και κάποιες πρόσθετες διευκρινήσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν ακριβώς από το απαντητικό Excel που μας είχε σταλεί, όπου π.χ. εμφανίζονταν ποσό ύψους 1.050.908,87 ευρώ με τίτλο “Νόμιμες καθ’ υπέρβαση πιστώσεις”, το οποίο θα έπρεπε να αναλυθεί» αναφέρουν οι εκπρόσωποι της παράταξης και προσθέτουν:

«Τελικά, όλα αυτά τέθηκαν ως ερώτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 20ής Οκτωβρίου, για να λάβουμε αντί απαντήσεων γενικόλογες διαπιστώσεις… Ο μεν δήμαρχος επεσήμανε την “υστέρηση εσόδων λόγω κορωνοϊού” και χαρακτήρισε δύσκολες χρονιές το 2020 και το 2021, προστρέχοντας σε στοιχεία από το πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ, όπου αναφέρθηκε ότι οι Δήμοι δαπάνησαν 650 εκατ. ευρώ για την πανδημία, ενώ επιχορηγήθηκαν μόλις με 170 εκατ. ενώ, επιπλέον, μας υπενθύμισε ότι αυτή την περίοδο ο Δήμος μας έχει μειωμένα έσοδα λόγω πολλών διακανονισμών των οφειλών των δημοτών και των τοπικών επιχειρήσεων.

»Στο ίδιο πνεύμα και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, επεσήμανε ότι οι Δήμοι δυσκολεύονται ακόμη και να εκδώσουν ασφαλιστική ενημερότητα, αναγνωρίζοντας πάντως ότι από τα στοιχεία που μας δόθηκαν δεν μπορούν να εξαχθούν με σαφήνεια οι οφειλές του Δήμου Βριλησσίων. “Θα ελέγξω το ποσό του 1.050.908,87 ευρώ που αναφέρατε, το οποίο πάντως δεν είναι μια ενιαία δαπάνη και θα σας ενημερώσω” απάντησε.

»Το ζήτημα, συνεπώς, της ενημέρωσης των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου παραμένει κρίσιμο. Ζητάς στοιχεία, και όταν αυτά σου χορηγηθούν, μετά από επιμονή, είναι ασαφή και δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μια συζήτηση για το θέμα. Αν όμως αυτό συμβαίνει με μια δημοτική παράταξη, τότε τι είδους πληροφόρηση να περιμένει ο “απλός” δημότης; Τελικά, μ’ αυτά και μ’ αυτά… παραμένουμε ανήσυχοι!».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet