Για την ανάγκη μικρότερου κράτους μίλησε ο Μ. Γραφάκος στα Βριλήσσια
Αυτοδιοίκηση

Για την ανάγκη μικρότερου κράτους μίλησε ο Μ. Γραφάκος στα Βριλήσσια

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα ΤΥΠΕΤ στο πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» στα Βριλήσσια, η ομιλία του κ. Μανώλη Γραφάκου, υποψήφιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας και πρώην δημάρχου Μελισσίων. Η ομιλία είχε θέμα «Μικρότερο κράτος και τεχνολογία οδηγούν στην ανάπτυξη» και σε αυτή συμμετείχε ως βασικός εισηγητής ο κ. Γιάννης Τζανετής.

Τον κ. Γραφάκο προλόγισε το μέλος του Δ.Σ. της ΔΗΜ. Τ.Ο. Βριλησσίων της Ν.Δ. Νικήτας Σταματελόπουλος, καθώς και η πρόεδρος της Β3 ΝΟΔΕ του κόμματος, Φαίνη Χατζηαθανασιάδου, που αναφέρθηκαν στο βιογραφικό του, στη μακροχρόνια επιτυχημένη του πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και στη συνεισφορά του στην κατάρτιση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Στην ομιλία του, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, ο κ. Γραφάκος αναφέρθηκε στα αίτια της οικονομικής κρίσης, ενώ ανέλυσε, απλά και παραστατικά, τη λειτουργία της οικονομίας. Σημείωσε ότι η χώρα έχει υποστεί μείωση του εθνικού της πλούτου, μετά την αδυναμία της να δανειστεί από τις ξένες αγορές, για να καλύπτει τα ελλείμματά της. Αυτή την απώλεια πρέπει να την αντισταθμίσει σήμερα με νέες επενδύσεις, εξαγωγές και τουρισμό. Έτσι η στροφή της χώρας προς στην εξωστρέφεια και τον εξαγωγικό προσανατολισμό αποτελεί τη μόνη διέξοδο για αύξηση του ΑΕΠ και κατ’ επέκταση την ευημερία των πολιτών.

Παράλληλα επεσήμανε τον αρνητικό ρόλο που έχει διαδραματίσει στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, τα τελευταία χρόνια, ο κρατισμός. Έτσι, όπως επισήμανε, η μέριμνα της επόμενης κυβέρνησης πρέπει να είναι η σημαντική μείωση του ρόλου, του κόστους και της παρέμβασης του κράτους στην κοινωνία και την οικονομία, με παράλληλη μείωση των φόρων.

Τέλος, ο κ. Γραφάκος παρουσίασε συνοπτικά την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το συνταξιοδοτικό, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ισχυρός κεφαλαιοποιητικός πυλώνας στο σημερινό αναδιανεμητικό σύστημα και σημείωσε την αδυναμία της Ελλάδας να αντιληφθεί τις οικονομικές και δημογραφικές εξελίξεις και να προσαρμόσει το συνταξιοδοτικό της σύστημα, όπως έκαναν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα την τεράστια συμμετοχή του κρυφού χρέους του ασφαλιστικού στη χρεοκοπία της χώρας. «Η συζήτηση για το συνταξιοδοτικό αφορά τους νέους εργαζομένους και την ανάπτυξη», σημείωσε ο Μανώλης Γραφάκος και είναι βασική προϋπόθεση για να πάρει ξανά η οικονομία εμπρός.

Ο κ. Γιάννης Τζανετής ανάλυσε τη σημασία της τεχνολογίας στην επίτευξη του εθνικού στόχου της οικονομικής ανάπτυξης, όσο και στη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει ο δημόσιος τομέας στους πολίτες.

Επίσης, παρουσίασε την ταχύτατη πορεία που ακολούθησαν χώρες με παρόμοιο προφίλ και κατάφεραν μέσα σε μία δεκαετία να αναπτύξουν μια ακμάζουσα οικονομία – με αιχμή την τεχνολογία – που εκτόξευσε τον πλούτο και τη ισχύ τους. Το Ισραήλ αποτελεί το πλέον προφανές παράδειγμα, όπως είπε, καθώς, με φιλο-επιχειρηματικούς θεσμούς και σταθερό φορολογικό πλαίσιο, αξιοποίησε στο μέγιστο τη μορφωμένη νέα γενιά και πλέον συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλουσιότερες και ισχυρότερες χώρες της περιοχής. Η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, τόνισε, καθώς διαθέτει τον κρισιμότερο παράγοντα επιτυχίας, την καλύτερα καταρτισμένη νέα γενιά που είχε ποτέ.

Τέλος, παρουσίασε παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που αξιοποίησαν τις νέες τεχνολογίες και απλοποίησαν τον τρόπο λειτουργίας του δημοσίου τομέα, παρέχοντας με ηλεκτρονικό τρόπο υπηρεσίες όπως: Απόκτηση Ταυτότητας, Απογραφή Πληθυσμού, Ψηφοφορία, Ίδρυση Εταιρείας, Διατήρηση Ιατρικού Ιστορικού, Αρχείο Δικαστικών Αποφάσεων, Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο. Υπηρεσίες που αν υπήρχαν στην Ελλάδα θα αποτελούσαν, όπως είπε, επανάσταση στον τρόπο που αλληλεπιδρά ο πολίτης με το κράτος και θα μείωναν σημαντικά το κόστος λειτουργίας του προς όφελος του Έλληνα φορολογούμενου.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο δήμαρχος Βριλησσίων, Ξενοφών Μανιατογιάννης, ο πρώην υπουργός και πρώην δήμαρχος Βριλησσίων και υποψήφιος δήμαρχος Βριλησσίων Αργύρης Ντινόπουλος, οι πρώην δήμαρχοι Βριλησσίων Κώστας Ιωαννίδης και Νίκος Παπαδόπουλος, ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Πισιμίσης, η κ. Κατερίνα Χρυσοπούλου, δημοτική σύμβουλος και αναπληρώτρια γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και ισότητας των φύλων της Νέας Δημοκρατίας και οι δημοτικοί Σύμβουλοι Βαγγέλης Δημητρέλος (υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Γιώργο Πατούλη), Τάσος Δημητρίου και Νίκος Τσιλιγκάκης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet