Η αυλόπορτα του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Αττικής κατέρρευσε σύμφωνα με την Αντίσταση στα Βόρεια, η οποία επισημαίνει ότι «ευτυχώς οι μικροί μαθητές είχαν ήδη σχολάσει και δεν υπήρξαν τραυματισμοί».
«Ακόμη ένα στιγμιότυπο της επικίνδυνης αδιαφορίας των δημοτικών αρχών για τα στεγαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία. Πριν από λίγους μήνες κατέρρευσε το ταβάνι σε αίθουσα σχολείου στο Γαλάτσι, ενώ αυλές σχολείων πλημμυρίζουν σε κάθε δυνατή βροχή στη Νέα Φιλαδέλφεια και οι μαθητές βγαίνουν από τις αίθουσες πατώντας πάνω σε θρανία που έχουν στηθεί στη σειρά, για να οδηγούν στην κεντρική έξοδο», αναφέρει η Αντίσταση στα Βόρεια και προσθέτει:
«Οι δήμοι, που είναι και οι κατεξοχήν υπεύθυνοι για τη συντήρηση των σχολικών κτηρίων, αν δεν αδιαφορούν, γκρινιάζουν για την ελλιπή κρατική χρηματοδότηση, ενώ οι γονείς ανησυχούν καθημερινά για το πώς θα γυρίσουν στο σπίτι τα παιδιά τους.
Η έλλειψη στοιχειωδών κονδυλίων σε πολλά σχολεία λειτουργεί περίπου εκβιαστικά για τους γονείς, που αναγκάζονται να ”τσοντάρουν” οικονομικά για βασικές λειτουργίες του σχολείου (φωτοτυπίες, βαψίματα, εκδηλώσεις κ.ά.).
Είναι αλήθεια ότι η κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους μειώνεται σχεδόν κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι λεγόμενοι αμυντικοί προϋπολογισμοί για την αγορά φρεγατών, αεροπλάνων και άλλων οπλικών συστημάτων. Γι’ αυτό και παραχωρήθηκε στους δήμους το δικαίωμα να αυξάνουν τα δημοτικά τέλη των δημοτών (τα λεγόμενα ανταποδοτικά).
Ήδη ετοιμάζεται νομοσχέδιο για την ενοποίηση και την αύξηση των δημοτικών τελών από 1/1/2027, καθώς και για την επιβολή νέου τέλους ”Περιφερειακής Ανάπτυξης”, που θα εισπράττεται από τις Περιφέρειες.
Όταν οι κάθε είδους φόροι, άμεσοι και έμμεσοι, μαζί με την ακρίβεια που καλπάζει, έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική οικονομική κατάσταση για κάθε οικογένεια, κανένα νέο χαράτσι δεν είναι αποδεκτό.
Όταν διακυβεύεται η ασφάλεια των παιδιών μας ακόμη και στο σχολείο πρέπει να ξεσηκωθούμε και να αντιδράσουμε».

