«Έξυπνο» parking για ποδήλατα στο Ηράκλειο Αττικής
Κοινωνία

«Έξυπνο» parking για ποδήλατα στο Ηράκλειο Αττικής

Τον πρώτο «έξυπνο» σταθμό ασφαλούς parking ποδηλάτων συστήνει στους πολίτες ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής. Είναι ο πρώτος τέτοιος σταθμός που τοποθετείται σε δήμο της Αττικής και ο δεύτερος πανελλαδικά, για να δώσει κίνητρο στους πολίτες να αφήσουν το αυτοκίνητο και να κινηθούν με ποδήλατο. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η δημοτική αρχή επέλεξε να εγκαταστήσει το πρώτο αυτό «hub» στην κεντρική πλατεία του Δήμου, ακριβώς δίπλα στον σταθμό ΗΣΑΠ της πόλης, ώστε να εξυπηρετήσει και τις υπερτοπικές μετακινήσεις με ΜΜΜ. Το πρώτο Smart Micromobility Hub τοποθετήθηκε χωρίς επιβάρυνση για τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο δίκτυο Κοινοτήτων Civinet Greece-Cyprus.

Όπως εξηγείται σε σχετική ανακοίνωση, το Smart Micromobility Hub, όπως είναι το επίσημο όνομά του, είναι ουσιαστικά ένα «έξυπνο» κουτί με βάσεις στάθμευσης ποδηλάτων και πατινιών. Ο χρήστης που θέλει να το χρησιμοποιήσει, μπορεί να σκανάρει και να κατεβάσει τη συνοδευτική εφαρμογή (αναλυτικές οδηγίες πάνω στον σταθμό), να δημιουργήσει άπαξ έναν λογαριασμό και να ξεκινήσει να σταθμεύει το ποδήλατο ή το πατίνι του, ξεκλειδώνοντας και κλειδώνοντας τον σταθμό μέσω smartphone. Η χρήση και η στάθμευση είναι εντελώς δωρεάν. Εντός του σταθμού υπάρχει κάμερα παρακολούθησης για την ασφάλεια των σταθμευμένων ποδηλάτων. Τόσο η κάμερα όσο και ο μηχανισμός του σταθμού τροφοδοτούνται από φωτοβολταϊκό σύστημα, δηλαδή με ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

«Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε. Πώς εάν σκεφτούμε εναλλακτικά, αξιοποιήσουμε τα σύγχρονα μέσα και δώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία στους δημότες μας, μπορούμε να κάνουμε την πόλη μας πιο φιλική στο περιβάλλον, μια πόλη που κινείται “καθαρά”, που βελτιώνει το περιβαλλοντικό και ενεργειακό της αποτύπωμα. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε το δίκτυο των έξυπνων αυτών σταθμών και σε άλλα σημεία του Ηρακλείου ώστε να καλύψουμε όλες τις γειτονιές. Το Ηράκλειο πόλη πράσινη, πόλη σύγχρονη, πόλη που αξίζει να ζεις», το μήνυμα του δημάρχου Ηρακλείου Αττικής, Νίκου Μπάμπαλου.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet