Δήμος Ηρακλείου Αττικής: Έναν ακόμη μήνα «ανοιχτές» οι αιτήσεις για απαλλαγή από δημοτικά τέλη
Κοινωνία

Δήμος Ηρακλείου Αττικής: Έναν ακόμη μήνα «ανοιχτές» οι αιτήσεις για απαλλαγή από δημοτικά τέλη

Έναν ακόμα μήνα διορία έχουν στην διάθεσή τους οι πολίτες του Δήμου Ηρακλείου Αττικής που θέλουν να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση της αναδρομικής απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη των μη ηλεκτροδοτούμενων χώρων. Η διορία για τις απαιτούμενες αιτήσεις λήγει στις 15 Ιανουαρίου 2019.

Η νέα ρύθμιση αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι, μολονότι είχαν διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα ακίνητά τους, δεν είχαν φροντίσει να ενημερώσουν τη δημοτική υπηρεσία για αυτήν την μεταβολή, με αποτέλεσμα τα δημοτικά τέλη να συνεχίσουν να καταλογίζονται. Αυτοί, πλέον, μπορούν με μια απλή υπεύθυνη δήλωσή τους προς τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής (Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας, δημαρχείο, 3ος όροφος), συνοδευόμενη από βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου, να ευνοηθούν από τις νέες διατάξεις και να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη για όσο το ακίνητό τους δεν ήταν σε χρήση.

Η συγκεκριμένη διάταξη αποτέλεσε, όπως επισημαίνει η διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, πάγιο αίτημα του Δήμου, ο οποίος τη διεκδίκησε με σειρά αποφάσεων και ενεργειών του, προκειμένου να καλύψει τους Ηρακλειώτες. Το αίτημα δικαιώθηκε φέτος το καλοκαίρι που η παραπάνω πρόβλεψη αποτέλεσε νόμο του κράτους και τέθηκε σε ισχύ.

Όπως ακριβώς αναφέρεται στον νόμο: «Οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού, που αντιστοιχούν σε χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, κατά το οποίο είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση ενός ακινήτου, σύμφωνα με βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου και αυτό δεν χρησιμοποιούταν, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του νόμιμου εκπροσώπου του, διαγράφονται ή παραλείπεται η βεβαίωσή τους. Εφόσον η ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση δεν έχει υποβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, υποβάλλεται μέσα σε έξι (6) μήνες από αυτήν. Ποσά που έχουν καταβληθεί δεν αναζητούνται».

Ο νέος νόμος δίνει την δυνατότητα απαλλαγής μόνο σε όσους είχαν διακόψει το ρεύμα στα ακίνητά τους μέχρι και την έναρξη της ισχύος του. Για διακοπές που θα γίνονται από εδώ και πέρα δεν δίνεται η δυνατότητα αναδρομικής απαλλαγής με τη μεταχρονολογημένη δήλωση του ιδιοκτήτη.

Συνεπώς, σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης ενός ακινήτου θα πρέπει να κατατίθεται άμεσα στο Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής η βεβαίωση διακοπής της ΔΕΗ (ή του όποιου παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος) μαζί με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του νόμιμου εκπροσώπου του περί μη ηλεκτροδότησης και μη χρήσης του ακινήτου, προκειμένου να γίνει απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών καθαριότητας για όσο χρόνο το ακίνητο παραμένει κλειστό. Η προβλεπόμενη απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας ισχύει από την ημερομηνία κατάθεσης των ανωτέρω δικαιολογητικών, ύστερα από την οποία καθίσταται ελέγξιμη από τον Δήμο η μη χρήση του ακινήτου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να καλούν στους αριθμούς τηλεφώνου 213 2000224 και 213 2000241.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet